IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By ÖzLem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Temmuz 2019, 16:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
I. Dünya Savaşına Girmemizi Sağlayan 7 Olay




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Birinci Dünya Savaşı birkaç faktörün bir araya gelmesinden kaynaklanıyordu, ancak hepsinden öte, Avrupa güçleri ile Avrupa'yı iki kampa bölen güç dengesi sisteminin krizi arasındaki gerilimlerden kaynaklandı. Büyük Britanya'ya katılan bir kamp, Fransa ve Rusya (Üçlü İtilaf), Avrupa büyük güçleri arasındaki kırılgan dengeyi korumaya çalışırken, Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve İtalya (Orta Güçler) etrafında kurulan ikinci kamp buna meydan okuyordu. Şimdi I. Dünya Savaşına Giden yolda 10 Olay dan bahsedeceğiz.

Fransız-Prusya Savaşı

Fransa ile Prusya (gelecekteki Alman İmparatorluğu) arasındaki savaş 1870-1871 arasında sürdü ve Fransa için aşağılayıcı bir yenilgiyle sonuçlandı. Fransa Alsace ve Lorraine bölgelerini kaybetti ve Prusya'ya büyük bir tazminat ödemek zorunda kaldı. Fransa-Prusya Savaşı, bir yandan Avrupa'nın güç dengesini daha da bozacak askeri ve endüstriyel potansiyeli olan güçlü bir Alman İmparatorluğu'nu yarattı diğer taraftan Fransızlar arasında (revanşizm) intikam alma arzusunu yaygınlaştırdı.

II. Wilhelm'in Alman Tahtına Katılması

II. Wilhelm'in 1888'de Alman tahtına katılmasıyla, Alman dış politikası daha belirgin hale geldi. Yeni Alman İmparatoru yetenekli Otto von Bismarck'ı Şansölye olarak görevden aldı. Ayrıca, Rusya ile Avusturya-Macaristan arasındaki kırılgan barışı koruyan ve Fransa'yı izole tutan Rusya ile Reasürans Antlaşması'nı yenilemeyi reddetti. Bu şekilde II. Wilhelm ile Fransa ve Rusya arasında (1892'de kuruldu) gerçekleşti . Üçlü İtilafın temeli olan bir ittifak oluşturmaya yardımcı oldu.

Rus-Japon Savaşı

Mançurya ve Kore ile ilgili Rus-Japon rekabeti sonucunda gerçekleşen, Rus-Japon Savaşı (1904-1905) zirveye ulaştı. Japonlara karşı savaşın sonucu, Baltık ve Pasifik filosunun neredeyse tamamını kaybeden Ruslar için büyük bir darbe oldu. Yenilgi aynı zamanda 1905 Rus Devrimi'ne yol açan ciddi bir siyasi kriz yarattı. Ancak Rus-Japon Savaşı, Uzak Doğu’daki Rus çalışmalarına da son verdi ve sonuç olarak Çar hükümeti Avrupa’daki dikkatini değiştirdi.

İngiliz ve Fransız

Alman militarizmi ve özellikle deniz gücü birikimi, Büyük Britanya’yı Almanya’nın yakında Kıta’da baskın bir güç olarak kurabileceğine ikna etti. Alman İmparatorluğu'na karşı bir ağırlık oluşturmak için, İngilizler, Entente Cordiale olarak bilinen Fransa ile bir ittifak kurmaya karar verdi. 1907 yılında İngiltere, Fransa ile zaten ittifak içinde olan Rusya ile de ittifak yapmıştır.

Fas Krizleri

Fas Krizleri - Tangler Krizi (1905-1906) ve Agadir Krizi (1911) gibi adlandırılmaktadır. Bu kriz Avrupa güçlerini savaşın eşiğine getirdi. Her iki kriz de, Fransa ve İngiltere arasında yeni bir ittifakı sonuçlandıran gerilimlere neden olmak amacıyla Almanlar tarafından kışkırtıldı. Ancak sonuç tam tersi oldu.

Bosna Krizi

1908'de Avusturya-Macaristan, resmen Osmanlı İmparatorluğu'nun ayrılmaz bir parçası olan Bosna-Hersek'i savaşa eklemeye karar verdi. 1878'den bu yana İkili Monarşi'nin işgal ettiği illerin ilâve edilmesi, hem etik hem de coğrafi olarak illerle yakından ilgili olan Sırbistan'ın acı bir şekilde karşı çıkmasına neden oldu. Sırbistan Çar hükümeti tarafından desteklendi ve kriz 1909'a kadar sürdü.

İtalyan Birlikleri

1911-1912 yılları arasında gerçekleşen İtalya-Türk Savaşı, Avrupa'da barış için büyük bir tehdit oluşturmamıştır. Ancak Türk yenilgisi, Osmanlı ordusunun zayıflığından dolayı çürüyen Osmanlı İmparatorluğu'nun kaderi hakkındaki anlaşmazlığını ortaya koydu.



Konu ÖzLem tarafından (15 Temmuz 2019 Saat 16:12 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ı. dünya savaşı, ı. dünya savaşına girmemizi sağlayan 10 olay


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Google'ın Dünya Devi Olmasını Sağlayan Uygulaması: Gmail Funda Google 0 01 Nisan 2019 17:52
Osmanlı Devletinin 1. Dünya Savaşına Girmesi Kısaca Zen Tarih 0 09 Mayıs 2014 23:05
A.B.D’nin I. Dünya Savaşına Katılması Zen Tarih 0 07 Aralık 2012 01:20