IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Nisan 2020, 17:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ASR Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?




ASR hakkında bilgiler ve dikkat edilmesi gerekenler için bu Otoshops'u ziyaret edin, sistem hakkında tüm bilgiye sahip olun!

Otomobillerde sürücünün işini kolaylaştıran, daha konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşamasını sağlayan pek çok sistem mevcut. ASR sistemi de bunlardan biri... Tam adı Anti Schlupf Regelung olan ASR, Türkçede karşılığını Anti Patinaj Sistemi ya da ASR çekiş kontrol sistemi olarak buluyor ve piyasada bu şekilde adlandırılıyor. ASR fren sistemi, özellikle son 10 yıl içinde üretilen yeni nesil otomobillerde görülüyor.

Arabada ASR fren sistemi nedir diye soracak olursanız, aracın kalkış sırasında patinaj yapmasını engelleyen bir sistem diyebiliriz. Bu da kullanıcı için çok daha güvenli ve kolay bir sürüş demek oluyor. Bu noktada patinaj yaparak kalkış yapan aracın, patinaj yapmayan araca göre daha yavaş kalktığını da hatırlatmakta fayda var.

Arabada ASR sisteminin nasıl çalıştığını kolay yoldan anlatmak içinse kullanım üzerinden bir örnek vermek daha sağlıklı olur: Yoğun bir trafikte seyreden bir otomobilde sürücü hızlı ya da ani bir şekilde gaza basıp bir anda hareket etmeye karar verebilir. Böyle bir durumda gaza aniden basıldığında, normal şartlarda aracın tekerlekleri olduğu yerde dönmeye başlar. Yani araç patinaj yapar. Ancak arabada ASR fren sistemi mevcut olduğunda, ASR patinajı algılar ve ABS hidroliğini devreye sokarak tekerleklere fren uygulanmasını sağlar. Sistem bir yandan da yakıt enjektörü ya da ateşleme sistemine de müdahale ederek motor gücünü düşürür. Tüm bunlar sayesinde araç patinaj yapmayı bırakarak kalkışı gerçekleştirir.

ASR sistemi hangi tür araçlarda bulunur?
Arabada ASR çekiş kontrol sisteminin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için araçta farklı bazı sistemlerin de bulunması gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:


·
Teker hız algılayıcısı:
Teker hız algılayıcısı, adından da anlaşılacağı gibi, tekerleklerin üzerinde bulunur ve onların dönüş hızlarını algılar. Bu sistem sayesinde ASR fren sistemi, hangi tekerleklerin patinaja düştüğünü belirler. Bundan sonra ise çalışma sırası ABS’ye geçer.

·
ABS:
Anti-Lock Braking System’in kısaltması olan ABS sisteminin içinde her tekerleğe ayrıca giden ve yine her birinin fren basıncını kontrol edebilen, valf isimli mekanizmalar yer alır. Teker hız algılayıcı görevini yaptıktan sonra ABS patinaja giren tekerleğe fren uygular ve güvenli bir sürüş yapılmasını sağlar.

·
ECU:
Elektronik Kontrol Ünitesi olarak da anılan ECU için, ASR’nin beyni de denilebilir. Çünkü bu sistem tekerleklerden gelen bilginin toplandığı alandır. Patinaj sırasında gelen sinyale ne tepki verileceğine bu sistemde karar verilir. Bilinmesi gereken bir diğer detay da bu tepki verilirken koordineli çalışan dört farklı parça olduğudur:

1. Motora gönderilen yakıtı gerekli ölçüde kısan yakıt kısma valfi,
2. Motorun ateşlenmesini azaltıp aracın hızını düşüren ateşleme tertibatı,
3. Çalışmasını yavaşlatıp motora yakıtın daha az gitmesini ve dolayısıyla aracın hızının azalmasını sağlayan yakıt enjektörü,
4. Gaz pedalının yaptığı baskıyı azaltıp motor hızının düşmesini sağlayan gaz pedal sensörü.
ASR fren sistemi faydaları nelerdir?
Sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlar.
Aracın virajlı yollarda savrulmasını engeller.
Islak, toprak ya da buzlu gibi kaygan yollarda güvenli sürüş deneyimi sağlar. Yine aynı özellikteki yollarda araca daha kolay kalkış imkanı yaratır.
Otomobilin lastiklerinin yanı sıra aks, debriyaj balatası ve şanzıman gibi aktarma organlarının da ömrünün uzamasına yardımcı olur.
İhtiyaç duyulduğunda araç içerisindeki bir düğme ile kolaylıkla devreden çıkarılabilir.
Yine araç içerisinde yer alan uyarı düğmesi sayesinde otomobil sıkıntılı bir zemine girdiği zaman sürücü durumla ilgili uyarılır.
Aracın kalkış hızını artırır.

__________________
Hilalin gölgesinde adalet ol, merhamet ol, derman ol.
Gazi ol, DEVLET OL.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
asr sistemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
VoLTE Nedir, Nasıl Çalışır, Ayarları Nasıl Yapılır? bb Mobil Hatlar 0 03 Şubat 2020 13:24
Coğrafi Bilgi Sistemi Nasıl Çalışır ? PySSyCaT Genel Coğrafya 0 29 Kasım 2015 21:39
Kalorifer Sistemi Nedir ? Kat Kalorifer Sistemi Nasıl Çalışır Sevda Ödev ve Tezler 0 09 Şubat 2012 10:42
Evden eve nakliyat sistemi nasıl çalışır ? swm35 Genel Paylaşım 0 10 Şubat 2009 15:51
SUN işletim sistemi nedir? Nasıl Çalışır? Julw GNU, Linux ve UNIX 0 09 Aralık 2007 13:54