IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Nisan 2020, 17:32   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Immobilizer Nedir?





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Her araba, sahibi için çok kıymetlidir. Onu özenle kullanır ve her zaman gözü gibi bakar. Otomobil hırsızlığına karşı da pek çok önlem alır. Direksiyon ve lastik kilidi kullanmak ya da alarm taktırmak bu yöntemlerden sadece bazılarıdır. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte pek çok araç sahibi bu yöntemlere başvurmak zorunda kalmıyor. Çünkü yeni model arabaların tümünde standart donanım paketi dahilinde immobilizer anahtar sistemi yer alıyor.

Teknik anlamda otomobilin ateşleme ve yakıt sistemini devre dışı bırakabilen bir emniyet sistemi olan immobilizer, hırsızlığa karşı herkesin gönlünü ferah tutmasını sağlıyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre dünyada immobilizer anahtar sistemi kullanılmaya başladığından bu yana otomobil hırsızlığında yüzde 90 düşüş yaşandığı görülüyor. Tam da bu sebepten İngiltere, Kanada ya da Avusturalya gibi ülkelerde bu sistemin kullanılması zorunlu hale getirildi.

Immobilizer Nedir?

Immobilizer, 1944 senesinde Frank Marugg tarafından icat edilen bir sistem. Günümüzde araba hırsızlıklarına karşı önlem olması amacıyla tüm otomobil üreticileri tarafından kullanılıyor. Türkiye’de çipli oto anahtarı sistemi olarak da anılıyor. Immobilizer devrede iken arabanın yakıt ve ateşleme sistemi çalışmıyor; bir başka deyişle aracınızın hareket etmesi imkansız bir hale getiriliyor.

Immobilizer teknik olarak ise 4 farklı öğeden oluşuyor: Kontak bileziği olarak da anılan anten, kısa ECU denilen elektronik kontrol ünitesi, transponder ve immobilizer kutusu… İmmobilizer anahtar kontağa sokulduğunda içerisinde yer alan çip antenden enerji alarak aktif hale geliyor ve kutu ile bağlantı kuruyor. Bu süreçte kutu transponderden aldığı bilgi ile yeni bir kod oluşturduktan sonra kendi kodunu ECU’ya iletiyor. Eğer aynı süreci uygulayan ECU kodu doğrularsa ateşleme ve yakıt sistemi çalışmaya başlıyor. Oldukça uzunmuş gibi görünen tüm bu sürecin neredeyse saniyenin 10’da 1’i bir hızda gerçekleştiğini de hatırlatmakta fayda var.

Immobilizer Ne İşe Yarar?

Bu sorunun cevabı için kısaca, “hırsızların korkulu rüyasıdır” diyebiliriz. İmmobilizer sistemi bulunduran araçların ön camında küçük bir ışık yanıp sönüyor. Bu da dışarıdaki kişilere arabada immobilizer olduğunu belli ediyor. Dolayısıyla hırsızlar otomobilinizi çalmaya çalıştıklarında düz kontak yapamayacaklarını bildikleri için daha arabaya el bile sürmeden başka hedefe doğru yöneliyorlar.


Immobilizer Arızası Olursa Ne Yapılmalı?

Her ne kadar immobilizer arızası çok sık karşılaşılan bir durum olmasa da, zaman zaman bazı kullanıcıların başına bu talihsiz durum gelebiliyor. Bakıldığında çoğu immobilizer arızasının çip arızalarından kaynaklandığı söylenebilir. Bu tür bir arıza olduğunu ön camdaki kırmızı led ışığın çok hızlı yanıp sönmesinden anlayabilirsiniz. Kimi araçlarda ise immobilizer ile ilgili konulmuş ve arıza halinde sinyal veren bir ekran ışığı mevcut. Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz. Ancak her ikisinde de öncelikle fiyatı ve ne kadar zamanda size teslim edeceklerini sormayı ihmal etmeyin.


Immobilizer Fiyatları

Yeni arabaların satışında tüm otomobil markaları müşterilerine opsiyonel ya da standart olmak üzere farklı donanım seçenekleri sunuyor. Özellikle son yıllarda piyasaya çıkarılan yeni model otomobillerin çoğunda immobilizer anahtar sistemi standart paketlerde yer alıyor. Bu sebeple immobilizer fiyatları sizin aracı satın aldığınız son fiyatın içerisine dahil ediliyor. Eğer satın alacağınız aracın standart paketinde immobilizer yer almıyor, bu sistem size opsiyonel olarak sunuluyorsa bu tür durumlarda immobilizer fiyatları arabanın markasına ve modeline göre değişkenlik gösteriyor.

__________________
Hilalin gölgesinde adalet ol, merhamet ol, derman ol.
Gazi ol, DEVLET OL.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 02 Nisan 2020, 17:55   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Immobilizer Nedir?




Imbolizer candır.

__________________
Kuleden Merkeze Selam Olsun Herkese
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
ımmobilizer nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Transeksüel nedir? Transgender Nedir?Trans Nedir? PySSyCaT Cinsel Sağlık 4 20 Ekim 2017 13:33
Van KAVUNCU KÖYÜ ALİ ÇAVUŞ İLKÖĞRETİM OKULU Adresi Nedir? Telefonu Nedir? Desmont Doğu Anadolu Bölgesi 0 04 Ocak 2015 11:27
Adıyaman SİNCİK İMAM HATİP ORTAOKULU Adresi Nedir? Telefonu Nedir? Desmont Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 10 Kasım 2014 15:13
Konya Ziraat Bankası Zafer Şubesi Adresi Nedir? Telefonu Nedir? PySSyCaT İç Anadolu Bölgesi 0 09 Kasım 2014 18:32
Konya Halk Bankası Ereğli Şubesi Adresi Nedir? Telefonu Nedir? PySSyCaT İç Anadolu Bölgesi 0 09 Kasım 2014 16:52