IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Otomobil Haberleri (https://www.ircforumlari.net/otomobil-haberleri/)
-   -   Araçlarınızın kışlık bakımını yaptırın (https://www.ircforumlari.net/otomobil-haberleri/288112-araclarinizin-kislik-bakimini-yaptirin.html)

Juventus 07 Kasım 2009 10:47

Araçlarınızın kışlık bakımını yaptırın
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Havaların soğumasıyla birlikte araçlarda kışlık bakım yapılmamasının, güvenli sürüşü engelleyeceği, yakıt tüketimini ve kaza riskini artıracağından sürücülerin dikkatli olması gerekiyor.

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla birlikte motorlu araçların kışlık bakımının kaçınılmaz hale geldiğini, bakımı yapılmayan araçların ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.
Soğuk hava koşullarının araç motorlarının çalışmasını güçleştirdiğini, bu nedenle kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte bir takım önlemler alınması gerektiğini kaydeden İlbaş, şu bilgileri verdi:
''Soğuk havanın motorun çalışmasına olumsuz etkisinin azaltılması için bazı önlemler alınması gereklidir. Öncelikle motorun sağlıklı çalışabilmesi için soğutma suyuna donmaması için antifriz konulmalıdır. Motorun ilk hareketi zorlaşacağından akü kontrol edilmeli, su seviyesi düşükse tamamlanmalıdır. Ateşleme ve elektrik sistemindeki aksaklıklar soğuk hava koşullarında yakıt tüketimini yüzde 10 artırır. Buji tırnaklarının ayarı ve temizliği yapılmalıdır. Aksi halde, her 10 litrede 1 litre daha fazla yakıt tüketilir.

Soğutma sistemi ve termostat ayarı, soğuk hava koşullarına göre yeniden ayarlanmalıdır. Motor yağı eskimişse yenilenmelidir. Aksi halde sürtünme artarak motorun gücü düşer, parçalar daha çabuk aşınır. Hava filtresinin kirli olması soğuk havada motora benzin yönünden zengin karışım gitmesini sağlayacak ve egzozdan çiğ gaz atılmasına yol açacaktır. Kirli hava filtresi her 100 kilometrede yaklaşık 2 litre daha fazla yakıt tüketimine neden olur.''

MASRAFTAN KAÇINMAYIN
Kış şartlarında araçların verimli kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesi ve lastik havalarının iyi ayarlanması gerektiğini de belirten İlbaş, motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yüksel maliyet getirmediğine dikkati çekti.
Kışlık bakım masrafından kaçınmanın daha büyük sorunlara yol açacağını vurgulayan İlbaş, şöyle devam etti:
''Kışlık bakımın masrafından kaçınmak, güvenli sürüşü engeller, yakıt tüketimini ve kaza riskini artırır. Aracın marka ve modeline göre değişmekle birlikte otomobiller için kış kontrollerinin maliyeti yaklaşık 150-200 lira civarındadır. Ancak bu masraftan kaçmak, daha büyük masraflara yol açacaktır. Sabahları aracı çalıştırmak güçleşir. Zorlukla çalıştırılsa bile verimli çalışmayacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olacak ve aracın ömrü kısalacaktır.''


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:31.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net