IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Şubat 2018, 08:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bir Balkabağı





Bildiğiniz üzere, Cadılar Bayramı resimlerinin birçoğunun üzerinde en az bir tane balkabağı mutlaka bulunur. Balkabağını oyup üzerine korkunç şekiller vermek vazgeçilmez geleneklerden biri haline gelmiştir. Takvimler Ekim ayını gösterdiğinde ülke çapında bir balkabağı telaşı başlar. Evlerin önlerinden tutun da masalara kadar tüm ülke oyulmuş ve ışıklandırılmış balkabaklarıyla dolar. Ancak neden böyle bir uygulamanın yapıldığını pek az kimse bilinir. Hikayemizin baş kahramanı Cimri Jack adındaki bir adamdır. Rivayete göre; Cimri Jack'in kafasına bir gün Şeytan'ı yemeğe davet etme fikri gelir. İsminden de anlayabildiğiniz gibi Jimri Jack, içkinin parasını ödememekte kararlıdır ve Şeytan'ı metal bir çeyrekliğe dönüşmeye ikna eder. Bunun sayesinde içkilerin parasını Şeytan'la ödeyebilecekmiş. Şeytan biçim değiştirdikten sonra, Jack parayı Şeytan eski haline dönemesin diye gümüş bir haçın yanına koyar. Jack ise Şeytan'ı kendisini bir sene boyunca rahatsız etmemesini ve öldükten sonra da ruhunu almaması şartıyla serbest bırakır. Bundan bir süre sonra (bir rivayete göre bu süre 1 yıldır) kahramanımız yine Şeytan'ı bir ağacın meyvelerini toplaması için kandırır. Velhasıl-ı kelam, Şeytan ağacın üzerine çıkınca Jack ağacın kabuğuna bir haç kazır ve Şeytan oradan inemez. Yine adamımız Şeytan'la bu defa kendisini on yıl rahatsız etmeme şartıyla bir anlaşma yapar. Böylece Şeytan ağaçtan iner ve Jack evine döner.

Bu olaydan bir süre sonra ölen Jack tanrı huzuruna vardığında bizim gururlu tanrımız (ironidir, lütfen ciddiye almayınız) Jack'i kötü biri olduğu için cennete kabul etmemiş. Şeytan ise onu iki defa kandırdığından dolayı kahramanımıza kızgın olduğu için onu cehenneme de almamış ve eline bir parça yanan kömür tutuşturup onu kovmuş. O günden bu yana Jack bu kömürü bir turpun içine koyar ve tüm dünyayı bir hayalet olarak bu fenerle dolaşmaya başlar. İrlanda efsanesi olan bu olayda İrlandalılar kahramanımızı Jack Of Lantern, yani "Fenerli Jack" diye adlandırmış. Bu isim daha sonra kısalarak "Jack o'Lantern" halini almış.

İrlanda ve İskoçya'da bazı saf insanlar, kendi turp ve balkabaklarına korkunç suretler çizip içine fener koyduktan sonra, Cimri Jack ve etrafta dolaşan diğer kötü ruhları uzak tutacaklarına inandıkları için bu oyulmuş sebzeleri pencerelere ve kapı kenarlarına koymaya başlamışlar. İngiltere'de ise daha büyük pancarlar kullanılıyormuş. Bahsi geçen ülkelerde yaşayanlar Birleşik Devletler'e gittiklerinde bu geleneği orada da devam ettirmişler. Bir süre sonra, Amerika'nın yerlisi olan balkabağı meyvelerinin Jack o'Lantern yapmak için mükemmel olduğunu keşfetmişler...



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hikaye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Balkabağı Ecrin Alternatif Tıp 0 16 Ekim 2014 22:28
Balkabağı Köftesi Elysian Kebaplar Köfteler 0 02 Mayıs 2014 14:53
Balkabağı Çorbası Rhytia Diyet Tarifleri 0 03 Şubat 2014 21:03
Balkabağı Çorbası, Balkabağı Çorbası Tarifi. Sevda Çorbalar 0 27 Temmuz 2012 18:40
Balkabağı Mezesi YapraK Salatalar Mezeler 0 27 Aralık 2009 02:03