IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Temmuz 2006, 21:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Oyun Dünyasnının Yeni Efendileri.




Microsoft, geçen senenin sonuna doğru piyasaya çıkardığı Xbox 360 oyun konsolu ile çıtayı yükseltip birkaç adım öne geçti. Ancak rakipleri Sony ve Nintendo da boş durmuyor. Bunun ispatı E3 fuarında ortaya çıktı.

ABD`de 1995 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen Electronic Entertainment Expo (E3), oyun ve sayısal (dijital) eğlencenin ulaştığı noktayı sergileyen en büyük etkinlik olarak kabul ediliyor. Los Angeles`ta 50 bin metrekarelik bir alana yayılan bu yılki E3 fuarındaki yüzlerce standın arasında en büyük ilgi kaynağı önümüzdeki aylarda tanışacağımız yeni nesil oyun konsolları oldu.
Oyun sektörü, ulaştığı gelir itibarıyla Hollywood`a yaklaşmış durumda.
Son dönemde beyazperdede başarı kazanmış yapımların oyunlarının oyunseverlerce ilgi görmesi film sektörünü hiç de rahatsız etmiyor.
Bir filmin bileti 8-10 dolar arasıyken aynı filmin oyunu 50-80 dolar arası etikete sahip oluyor.

Oyun konsolu pazarında rekabeti göğüsleyen üç firma var: Sony, Microsoft ve Nintendo. Bu alana en geç giren Microsoft, Xbox adlı konsoluyla istediği başarıya hâlâ ulaşabilmiş değil. Üstelik rekabet yüzünden konsolu zararına satıp oyun gelirlerinden para kazanma modeli, kâr etmek bir yana her sene milyarlarca dolar zarar yaratıyor. Ancak ulaşılan kitlenin dolaylı getirileri yüzünden kimse bu yarıştan kopmayı düşünmüyor. Geçtiğimiz yılın kasım ayında piyasaya sürdüğü ikinci nesil Xbox 360 ile geç kalmışlığın acısını çıkarma peşinde olan Microsoft`un satışları iyi gidiyor. E3 kapsamındaki basın toplantısında dünyanın en çok satan bilgisayar oyunlarından Grand Theft Auto`nun (GTA) dördüncü sürümünün önümüzdeki ekim ayında Xbox 360 için de çıkacağının duyrulması heyecanı biraz daha artırdı. Firmanın bir diğer sürpriziyse Xbox için geliştirilen ve yakında filmi de çekilecek olan Halo adlı oyunun üçüncüsünün çalışmalarına başlandığı oldu. Ne var ki kimi sektör uzmanları Microsoft`un oyun alanındaki bu başarılı sürecini rakiplerinin yeni konsollarını henüz piyasaya çıkarmamış olmasına bağlıyor.

Oyun konsolu pazarının lideri Sony`nin üçüncü nesil Playstation
cihazı (PS3) ve Nintendo`nun önce Revolution olarak tanıtılan sonradan ismi Wii olarak değiştirilen yeni konsolu denklemleri değiştirebilir.

E3 fuarında da bu iki firmanın yeni nesil oyun konsol prototipleri en çok ilgi toplayan konuları oluşturdu. Ancak görebilmek ve oynayabilmek için uzayan kuyruk uzunluğuna bakılırsa Nintendo`ya olan ilgi PS3`e oranla daha fazla oldu. Oyunseverler Wii ile tanışabilmek için dört saate varan kuyruklara katlandı.

PS3`ün en büyük yeniliklerinden biri önceki örneklerinde olmayan sabit diske sahip olması. Açıklamalara göre PS3`ün 20 ve 60 GB kapasiteli iki farklı sürümü satılacak. Bu yılın kasım ayında piyasaya çıkacak olan PS3 gücünü saniyede 100 milyar işlem yapabilen 3.2 GHz işlemcisinden alıyor. Yüksek tanımlı (HD) çıkış verecek olan cihaz aynı zamanda Sony`nin yeni nesil DVD sürücüsü Blu-Ray diske de sahip olacak. PS3`ün düşündüren yanıysa 600 dolara yaklaşacak fiyat etiketi.

Oyun dünyasının en köklü markalarından Nintendo ise Wii adını verdiği yeni konsoluyla devrim yapmayı planlıyor. Neredeyse bir CD kutusu kadar küçük bir forma sahip olacak cihaz kablosuz ağlar üstünden internete bağlanabilecek. Nintendo ayrıca bu cihazda Virtual Console adını verdiği bir sistem sayesinde kendisinden önceki nesil NES, Super NES, and Nintendo 64, Mega Drive/Genesis ve TurboGrafx 16 konsollarının oyunlarını da çalıştırabilecek.

Wii`nin sürpriziyse oyun oynama ve DVD izleme için kullanılan el kontrol aygıtında saklı. Wii-mote adı verilen aygıt henüz hâlâ prototip olsa bile içerdiği özelliklerle farklı bir kullanım sunmayı başarıyor. Oyun oynamak için kullanılan bölümü benzerlerinden çok televizyon ve benzeri cihazlar için kullandığımız uzaktan kumandalara benziyor. Buradaki hedef şu ana kadar oyun oynamayanların bile kolayca uyum sağlayabileceği bir ortam yaratmak. Bluetooth ile ana cihaza bağlanan Wii-mote 10 metre uzaktan bile kullanılabilecek. Simetrik tasarımı sayesinde solaklar için de rahat bir kullanım sunan çevrilmesiyle klasik oyun pedi görünümü ortaya çıkıyor.

Wii-mote`un içindeki hareket algılayıcıları oyunları hareketlerle oynamanıza imkân veriyor. Böylece örneğin kılıç sallamak için tuşlara
basmak yerine elinizle kılıç sallama hareketi de yapabiliyorsunuz.
Rakibi PS3 gibi yıl sonuna doğru çıkacak Wii`nin fiyatı henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak firmanın yöneticisi Satoru Itawa Wii, bunun geleneksel Nintendo konsol fiyatlarından çok farklı olmayacağını belirtiyor. Bu da yaklaşık 200 dolarlık bir bedele karşılık geliyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
dunyasninin, dünyasnının, efendileri, oyun, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Terörün Gizli Efendileri - Cevdet Saral Violent Kitap Tanıtımları 0 17 Temmuz 2012 13:40