IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Mayıs 2012, 18:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Hakkında Kısa Bilgiler




Görme duyusunun kaybından ileri gelen en önemli sorunlardan biri, görme özürlü kişilerin başkalarına muhtaç olmadan normal yazılı kaynaklardan yararlanmalarını olanaksız kılmasıdır. Bu sorun çeşitli yöntemler ve teknolojiler kullanılarak çözülmedikçe görme özürlülerin; eğitimde, iş yaş amlarında ve kültürel gelişimlerinde karşı karşıya kaldıkları çok çetin sorunların doyurucu bir çözüme kavuşturulması olanağı yoktur.
Avrupa Birliği Ülkelerinde ve ABD’de bu çok önemli sorunu çözmek için, tek amacı görme özürlülere çeşitli kitaplık hizmetleri sağlayan, zengin ve iyi donatılmış kurumlar oluşturulmuştur: Örneğin, National Library for the Blind (Londra), Recording for the Blind and Dislexic (Princeton, RSA)), Library of Congress for the Blind (New York). Bu kurumlar çeşitli teknolojik olanakları kullanarak görme özürlülerin yazılı kaynaklardan kimseye muhtaç olmadan yararlanmalarını sağlamakta ve böylece onların eğitimlerine, iş yaşamlarına, kültürel gelişimlerine paha biçilmez katkılarda bulunmaktadırlar.
Çoğunun geçmişi on dokuzuncu yüzyıla kadar uzanan bu sivil kurumlar, kendi ülkelerindeki yardımseverlerin desteği ile, özellikle varlıklı iş adamlarının ve büyük şirketlerin sponsorluğu sayesinde büyüyüp gelişmişlerdir.
Ülkemizde ise görme özürlülerin bu çok önemli sorununa köklü çözümler getirmeyi amaçlayan bu tür bir kuruluş yoktu. İlköğretim okullarında, liselerde, yüksek okullarda ve fakültelerde, gören öğrencilerle yan yana eğitimlerini sürdürmeye çalışan iki bini aşkın görme özürlü öğrenci ders kitaplarını okuyabilmek için başkalarına muhtaçtı. Öğrenci olmayan, binlerce görme özürlü kitap sever vatandaşımıza ulaşılarak kitap okuma ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyordu.
Çok amaçlı bazı derneklerde, birkaç devlet ve belediye kütüphanesinde görme özürlüler için açılmış kitaplık bölümleri vardı. Bu kitaplık bölümlerinin yararsız oldukları söylenemez ise de tüzüğünde belirtilen önemli birçok amacı gerçekleştirmekle uğraşan bir derneğin veya bürokratik işleyiş sistemine bağlı bir kamu kuruluşunun parçası olarak hizmet veren bu tür kitaplık bölümlerinin sağlayabildiği yerel ve sınırlı hizmetler yoluyla görme özürlülerin yazılı kaynaklardan yararlanmakta karşılaştıkları sorunların yeterli ölçüde ve yurt çapında çözülemeyeceği; görme özürlü öğrencilerin okuyabilecekleri ders kitaplarının yokluğu yüzünden çektikleri sıkıntılardan ve yurdumuzun dört bir yanındaki kentlerde, kasabalarda, köylerde yaşayan, her yaştan görme özürlü vatandaşlarımızın kitaplık hizmetlerinden yoksun oluşundan açıkça anlaşılıyordu.
Görme özürlülerin ders kitabı ihtiyaçlarının karşılanarak çektikleri güçlüklerin önemli ölçüde azaltılması, yaşı ne olursa olsun ve dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın Türkçe yazılı kaynaklardan yararlanmak isteyen görme özürlülerin başkalarına muhtaç olmaktan kurtarılmaları gerekliydi.
Bu durum karşısında yapılması gereken şey, temel amacı yurt içinde veya dışında yaşayan ve Türkçe yazılı kaynaklardan yararlanmak isteyen görme özürlülere modern kitaplık hizmetleri sunarak onların eğitimine ve kültürel gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunmak üzere tüm teknolojik olanaklardan yararlanacak düzeyde iyi donatılmış ve örgütlenmiş, zengin bir görme özürlüler kitaplığı kurmaktı.
Böyle bir sosyal projeyi gerçekleştirmeyi benimseyen 16 kişi 24 Ekim 2004 gününde İzmir Görme Özürlüler Kitaplığını Kurma ve Yaşatma Derneğini kurdu.
Üyelerimizin ve derneğin amacına gönül vermiş yardımsever vatandaşlarımızın özverili destekleri sayesinde kitaplığın hizmete girmesi için gereken alt yapı kısa sürede tamamlanarak TÜRKİYE GÖRME ÖZÜRLÜLER KİTAPLIĞI 2 Ekim 2004 gününde hizmete girdi.
Böylece ilk adım atılmış bulunuyor. Hedefimiz, Görme Özürlüler Kitaplığını gelişmiş ülkelerdeki görme özürlüler kitaplıklarının düzeyine ulaştırarak görme özürlülerin yazılı kaynaklardan yararlanma sorununa köklü çözümler getirmek, onların eğitimine ve kültürel gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunmaktır.
TÜRKİYE GÖRME ÖZÜRLÜLER KİTAPLIĞI HAKKINDA KISA BİLGİLER
1- Kimler, Nasıl Kitaplığımıza Üye Olabilir?
a) Kitaplık üyesi, Dernek üyesi değildir.. Kitaplık üyeliği yalnızca Görme Özürlüler Kitaplığının hizmetlerinden yararlanma hakkı verir. Hiçbir ücret ödemeleri gerekmez. Tüm hizmetler parasızdır.
b) İster Türkiye’de yaşasın, ister yabancı bir ülkede yaşasın; kitaplık hizmetlerinden yararlanmak isteyen her görme özürlü kişi, yaşı ne olursa olsun, kitaplığımıza üye olabilir. Görme özürlü kişinin kitaplığımıza üye olabilmesi için: sekreterliğimizden veya İnternet sitemizden sağlayacağı formu doldurarak sekreterliğe ulaştırması yeterlidir.

2- Görme Özürlü Öğrencilerin Eğitimine Destek Çalışmaları
a) Kuruluştan başlayarak ilk, orta ve yüksek öğretim kurumlarında kayıtlı görme özürlü öğrencilere ulaşılmasına özel ağırlık verilmiştir. Bu çabaların sonucu olarak ilk, orta ve yüksek öğretimde okuyan yaklaşık 2000 özürlü öğrenci ile ilişki kurulmuştur. Bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.
b) Öğrenci olan kitaplık üyelerinin kendilerine ve bulundukları eğitim kurumu müdürlüğüne başvurularak bulundukları sınıfta okutulacak ders kitaplarının adları ve yazarlarının adları öğreniliyor. Bazen de öğrencinin kendisi kitap listesini gönderiyor. Bundan sonra o ders kitaplarının --- formatında sesli kopyaları veya gerektiğinde kabartma yazılı kopyaları hazırlanıyor ve ihtiyacı saptanan görme özürlü öğrencinin bildirdiği adreste teslim edilmek üzere kargo ile gönderiliyor.
c) İlköğretim çağında bulunan çocuklar için 2005 yılı başından itibaren kabartma bir çocuk dergisi “BALARISI” yayımlamaya başladık. Bu dergi, Türkiye’de yayıma başlayan ilk kabartma çocuk dergisidir. Daha sonra bu dergi “BALARISI” ve “YAVRU BALARISI” olmak üzere iki dergi olarak çıkartılmaya başlanmıştır. “YAVRU BALARISI” birinci ve dördüncü sınıflar arasındaki, “BALARISI” da beşince ve sekizinci sınıflar arasındaki görme özürlü ilköğretim öğrencisi çocuklarımıza yöneliktir.
2006 yılının nisan ayında da “ARKADAŞ” adındaki aylık CD dergimiz yayın hayatına başladı. Bu dergimiz de yetişkin görme özürlülere yönelik, kültür ve edebiyat dergisidir. Görme özürlüler arasında kısa sürede çok sevilen bu dergi de 1300 adet basılmaktadır.

3- Öğrenci olsun olmasın, Tüm kitaplık Üyelerine Yönelik Hizmetler
a) Kamu Personel Sınavına, yüksek öğretime giriş sınavına, liselere giriş sınavına hazırlanmak isteyen kitaplık üyelerine KPS, LGS ve ÖSS hazırlık kitapların seslendirilmiş kopyaları üretilerek isteğini bildiren TÜRGÖK üyelerine kargo ile gönderilmektedir.
b) Her Kitaplıkta Bulundurulması Gereken Yazılı Eserlerin Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığımızda, görme özürlü kitaplık üyelerinin kullanımına sunulabilmesi için edebiyat, kültür ve sanat eserleri, popüler bilim ve başvuru kitapları her türlü teknolojik sistemlerden yararlanılarak seslendirilip konuşan kitaplara döndürülmektedir. Ayrıca, gerekli görüldüğünde kitapların kabartma kopyaları da basılmaktadır. Hazırlanan konuşan kitaplar ve kabartma kitaplar kitaplık üyelerimizin yararlanmasına sunulmakta ve istek üzerine yine kargo yoluyla isteklinin adresinde teslim edilmek üzere gönderilmektedir.

c) Bilgisayar Kursları
Yazılı kaynaklara ulaşmakta bilgisayar kullanmayı bilmenin sayısız yararları vardır.
Bu nedenle biri 2003-2004 öğretim yılında, ikincisi Konak Halk Eğitim Merkezinin de desteği alınarak 2004-2005 öğretim yılında olmak üzere iki bilgisayar kursu açılmış ve bitirenlere sertifikaları törenle verilmiştir. 2005-2006 öğretim yılında da yeni bir kurs açılmış bulunuyor.

d) İngilizce Kursu
2005-2006 öğretim yılı başında bir ingilizce öğretim ve destek kursu açılmış bulunuyor.

e)Öğrenci olsun, olmasın görme özürlülerin şu tür kurslara da ihtiyacı olduğunu saptamış bulunuyoruz: Kabartma yazı öğretim kursu, görme özürlü öğrenciler için matematik destek kursu.. Yerimiz elverişli olduğunda daha başka kurslarla ilgili planlarımız yürürlüğe sokulacaktır.

Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Kitaplıklar sadece okuyucular için kitapların bulundurulduğu kurumlar değillerdir. Her bir kitaplığın başka etkinlikler yoluyla da toplumun kültür düzeyinin yükselmesine hizmet etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, edebiyat ve şiir günleri, açıklamalı müzik dinletileri, görme özürlüler bakımından yararlı olabilecek konferanslar gibi kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenmesi de düşünülmektedir. Bu tür etkinliklerin düzenli olarak yapılabilmesi daha geniş bir yere kavuşmamıza bağlıdır.

4. İnternet Sitemiz
Hem kitaplığımızı tanıtmak, hem de görme özürlülere internet yoluyla çeşitli kitaplık hizmetleri vermek ve üyelerimizle iletişim kurmak amacıyla bir internet sitemiz ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) hizmete sokulmuştur. İnternet sitemizin daha çok verimli hizmet verebilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.

KİTAPLIĞIMIZIN BAŞLICA İHTİYAÇLARI
Kitaplık hizmetlerinin artırılması ve yaygınlaştırılması için başlıca şu alanlarda yardım ve desteğe ihtiyacımız olduğunu belirtmek isteriz:
a)Kabartma Üretim Bölümümüzde dört kabartma baskı ünitesi vardır. Kabartma kitap istekleri ise artmaktadır.Kabartma baskı kapasitemizin tam olarak kullanılabilmesi için bu bölümde çalışmak üzere iki yeni eleman daha alınarak yetiştirilmesi gereklidir. İki okuma kabinimiz vardır.Her bir okuma kabinindeki okumayı izleyecek birer teknisyen gerektiği halde bu iş için çalışan bir tek personelimiz vardır.İki okuma kabininin aynı anda kullanılabilmesi için ikinci bir teknik personele ihtiyaç vardır.
Kısacası konuşan kitap ve kabartma kitap üretimimizin artırılması, 3 teknik personelin daha işe alınmasına bağlıdır. Bunun için gereken giderleri bütçe gelirlerimizden karşılayamayacağımız için yeni personel alamıyoruz. Bu nedenle ihtiyaç duyulan personelin ücretlerini üstlenecek sponsorlara ivedilikle ihtiyacımız olduğuna dikkati çekeriz.
b) Hizmetlerimizin genişletilmesi ve çeşitlendirilmesi bakımından daha geniş bir alana ihtiyacımız vardır. Şimdiki yerimiz, 130 metre karelik bir apartman dairesidir. En yakın zamanda ve kirasız kullanabileceğimiz daha geniş bir yere kavuşmamızı sağlayacak bir veya birkaç yardımseverin yardımımıza koşmasını bekliyoruz.
c)Çalışmalarımızın yürütülmesinde gönüllü çalışan arkadaşlarımızın payı büyüktür. Kitapların okunarak seslendirilmesinde, kitapların taranmasında ve taranmış metinlerin düzeltilmesinde, sekreterlik işlerine yardım etmekte ve daha başka çeşitli işlerde özveriyle emek harcayan gönüllü dostlarımıza hizmetlerimizden yararlanan tüm kitaplık üyeleri adına teşekkür ederiz. Yeni gönüllü dostlarımızın aramıza katılmasını bekliyoruz.
d) Kitaplığımızın hizmetleri parasızdır. Giderleri, bağışlar ve sponsor destekleriyle karşılanmaktadır. Malî durumu elverişli olan vatandaşların ve şirketlerin bağışlarının büyük değeri vardır.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
google_ad_section_end -->

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilgiler, görme, hakkında, kitaplığı, kısa, türkiye, Özürlüler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Görme Özürlüler İçin Mikrofon Başına Geçtiler Sim Haber Arşivi 0 13 Mayıs 2012 10:57
Az Kanamalı veya Kısa Süreli Adet Görme Neden Olur? Lucifer Kadın Sağlığı 0 08 Ocak 2012 20:50
Atatürk'ün yazdığı kitaplar hakkında kısa bilgiler PopSy Atatürk Köşesi 0 23 Temmuz 2008 03:45
Bilgisayar Virusleri Hakkında Kısa Bilgiler VatanSever Bilgisayar Donanımı 0 23 Temmuz 2006 02:44