IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Özel Günler (https://www.ircforumlari.net/ozel-gunler/)
-   -   26 Eylül: Türk Dil Bayramı (https://www.ircforumlari.net/ozel-gunler/838230-26-eylul-turk-dil-bayrami.html)

vioLeta 26 Eylül 2019 13:04

26 Eylül: Türk Dil Bayramı
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


26 Eylül: Türk Dil Bayramı




Türk Dil Kurumunun kurulmasının hemen ardından toplanan Türk Dili Kurultayı ile 26 Eylül Dil Bayramı ilan edildi.


Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan kısa süre sonra Atatürk'ün isteği üzerine dil işlerini yürütecek bir oluşumun kurulması kararlaştırıldı. 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dili Tetkik Cemiyeti yani Türk Dil Kurumu kurulur. Hemen sonrasında toplanan Türk Dili Kurultayı ise 26 Eylül'ü Dil Bayramı ilan etti.


TÜRK DİL BAYRAMI NEDİR?
Türk Dil Kurumu 87 yıl önce, çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı gibi önemli meslek gruplarını topladığı Türk Dili Kurultayı'nda Türkçe'nin önemini vurgulamak için 26 Eylül gününü 'dil bayramı' ilan etti.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


DİL BAYRAMI TARİHİ
Bir milletin var olabilmesi için dilin en önemli unsur olduğuna inanan Atatürk, 11 Temmuz 1932 tarihinde bir akşam yemeğinde masadakilere dil işlerine yoğunlaşılması gerektiğini söylemesi üzerine Türk Dili Tetkik Cemiyeti adında 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk dili ile ilgilenen bir kurum kuruldu.

Samih Rifat, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri İçişleri Bakanlığına giderek başvuruda bulunmasıyla kurulan kurumun adı sonradan Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi. Kurumun oluşturulduktan sonra Türk Dil Kurultayı, birçok bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı gibi dönemin önde gelenleri katılır. Türk Dil Kurultaylarının Türk dilinin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi konusunda önemli bir yeri vardır.


TÜRK DİL KURUMU BAŞKANI: 87. DİL BAYRAMI KUTLU OLSUN
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN Dil Bayramı mesajında "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl "Dil Bayramı" olarak kutluyoruz. Dilimizin, yani millî kimliğimizin bayramı olan bu günde Türkçemize emek verenlerden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere herkesi saygı ve minnetle anıyoruz. Dil Bayramı kutlu olsun." ifadelerini kullandı.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntı.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:28.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net