IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By emelginiemel

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Mayıs 2018, 12:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mide Balonu




Endoskopik intragastrik balon veya kısaca "https://drmuratustun.com/obezite-cerrahisi/mide-balonu/" mide balonu nispeten yeni ve cerrahi olmayan bir obezite tedavisi yöntemidir. Sadece diyet ve egzersizle, daha komplike bariatrik cerrahi metodlar arasındaki boşluğu doldurmak üzere geliştirilmiştir.

Obezitenin ameliyatsız bir obezite tedavisi olarak kullanımı tüm dünyada bilinen ve geçerli bir metoddur. Mide içerisinde yer kaplayan bir balon yardımıyla tokluk hissi vererek obeziteyi kontrol altına alma fikri ilk kez 1982’de geliştirilmiştir. O günden bugüne pek çok farklı balon türüyle başarılı bir kilo kaybı sağlanabildiği yüzlerce çalışmayla kanıtlanmıştır. 1980’lerin ortalarında kötü tasarlanmış ve üretilmiş balonların kendiliğinden inmesi ve barsak tıkanıklığına yol açması gibi nedenlerle mide balonu kullanımı bir süre sekteye uğramıştır.

1987’de Florida’da yapılan bilimsel bir kongrede çok sayıda uluslararası uzman biraraya gelerek ideal gastrik balon için temel tasarım kriterlerini belirlemişlerdir. Bu sayede üretilen yeni nesil mide balonları tüm Avrupa’da kabul edilmiş bir tedavi metodu haline gelmiştir. İyi bir balonda bulunması gereken özellikler:

Yüksek kalitede silikon elastomerden üretilmeli, böylece mide asidine ve gıdaların keskin parçalarına dirençli olmalıdır.
Serumla doldurulmalıdır.
Küresel şekilde, düzgün yüzeyli olmalı, ülser ve tıkanıklıklara yol açma potansiyeli düşük olmalıdır.
Uygun takip için radyoopak işaretleyici içermelidir.
Anatomiye göre uyarlanmak üzere 400-500 cc hacimde olmalıdır.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Mide balonunun mideye yerleştirilmesi endoskop denilen ışıklı bir kamera yardımıyla yapılır. Bu cihaz ortalama 0.8-12 mm kalınlığında, yemek borusundan kolayca geçecek esnekliktedir. İşlem sırasında anestezi uzmanı tarafından uygulanan ve sedoanaljezi adı verilen bilinçli sedasyon tekniği ile, solunum durdurulmadan hastanın 10-15 dakikalığına tamamen uyuması sağlanır. Yani işlem sırasında hiçbir şey hissetmeniz veya hatırlamanız mümkün değildir.

Hasta uyutulduktan sonra öncelikle tam bir endoskopik muayene gerçekleştirilir. Yani yemek borusundan oniki parmak barsağına kadar tüm üst sindirim sistemi incelenir. Midede reflü, ülser, şiddetli gastrit veya şüpheli bir lezyon gözlenmediği taktirde endoskop çıkarılarak balon mideye indirilir. Daha sonra endoskopla gözlenerek aşamalı olarak balonun doldurulmasına geçilir. Balonu doldurmak için metilen mavisi adı verilen mürekkep şeklinde bir boya maddesi eklenmiş serum fizyolojik kullanılır. Bunun amacı balonda en ufak bir sızıntı olacak olursa hastanın idrar veya büyük abdestinde rengi farkederek kontrole gelmesini sağlamaktır. İşlemin tamamı 10 dakika kadar sürer. Sonrasında hasta hemen kendine gelir. 1-2 saatlik istirahatten sonra hastaneden çıkabilir. İşlem sonrasında erken dönemde hiçbir rahatsızlık oluşmaz. Birkaç saat sonrasında ise mide krampları, bulantı-kusma gibi belirtiler olabilir.

Bu yan etkiler balonun midede oluşturduğu kitle etkisine bağlıdır ve genellikle en fazla 3-4 gün sürer. Bu süreçte gerek ağız yoluyla, gerekse damar yolundan alınacak ilaçlarla belirtiler hafifletilir. Çok nadiren, hasta yeterli sıvı tüketemiyorsa damar yolundan serumla takviye gerekebilir. Çoğu hastada yakınmalar ilk haftanın sonunda tamamen ortadan kalkar. Çok nadiren belirtilerin hafiflemediği ve tüm tedavilere rağmen balonun tolere edilemediği durumlarda balonun erken çıkarılması gerekebilir.

Yazının devamı: "https://drmuratustun.com/obezite-cerrahisi/mide-balonu/" https://drmuratustun.com/obezite-cerrahisi/mide-balonu/"


Konu BLueMooN tarafından (26 Haziran 2019 Saat 09:52 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
mide balonu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uçan Balonu İlk Kim Bulmuştur PySSyCaT Mucitler ve İcatları 1 05 Aralık 2015 20:44
Mide Sarkması - Mide Ptozu MySpace Sağlık Köşesi 0 02 Eylül 2013 20:12