IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2012, 23:24   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bir Adım Atmak İçin Eşiği Geçmelisiniz/Reşit Güngör Kalkan




Bir Adım Atmak İçin Eşiği Geçmelisiniz/Reşit Güngör Kalkan


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İnsanın Eşiği

Kaba mantık gözden kaçanı aramaz. Oysa ayrıntıda gizlenen şeytana düşmanlık etmeyen yoktur aramızda. Öyle ki, yazının başlığını ‘İnsanın Eşeği’ biçiminde okuyanlar bile şeytana avukatlık ücretini kredi kartıyla ödetmeyi düşünmekten bir an olsun tereddüde düşmeyeceklerdir.Ali Suavi


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Gizli ilimlere merak salanlar bilmektedirler ki, asıl hazine kanaat husule getirmiş gökler kadar berrak ve rahat bir vicdandır. Esefler olsun ki o vicdan, sureti haktan gösteren aynalarda sırroldu yitti! Şimdi artık aşılacak tek eşik, para.

Zira insanlığımıza giydirilen zoraki mihmandarlık, girdiğimiz depresyon sonrası bunaltı, takvimlerde bir yer işgal etmiyor. Metod olarak edebiyatın bilim tarafı, insan tabiatında aradığı asude zamanları Hz. Adem (a.s) sonrası çoktan kaybetti. Eşik aşıldı, kitap okundu. Okunmayan kitabın da canına okundu hem.

Yalnız şu var ki, paranın beş para etmediği ve hurufatı hayatlarına dahil edenlerin yaşadığı zamanlarda, felsefeden murad umanlar Sokrat’ı; hülyadan devlet kuranlar da Ali Suavi’yi virdeylediler. Oysa Sokrat’ı zehirleyenlerin de Ali Suavi’nin kafasını parçalayanların da mihver saydığı güç, aynı kapıya kapılananların aşmak zorunluluğunu hissettikleri eşiğin içine doğdukları mekânını oluşturuyordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Herkesin eşiği farklı

Yahya Kemal’in eşiği Paris günlerinde, kaldığı soğuk otel odalarında geçen yıllardan sonra, İstanbul’da rûberu dinlediği Tanburi Cemil Bey’in icraları arasında şekillendi. Batı’nın serseri, muvazenesiz ve ahlaksız düşüncesi karşısında, büyük şairin aradığı kalp ve ruh dinginliği yatağını bulmuş, Doğu’nun şarkısı eşliğinde eşik aşılmıştı. Kara bahtım kör talihim diyen Cumhuriyet’in ilk menfaları arasında ilk sıralarda yer alan yüzellilikler listesinden Refik Halit üstadımız, giyindiği gurbet abası içinde Lübnan, Beyrut, Suriye üçgeninde aradığı eşiği Küçük Hasan’ın o ruh burkan sorusu içinde aşıvermişti: ‘Çiviler ağzına batmaz mı senin?’ Değil çiviler, iğneli fıçılarda sabahlayan Sultan’üş Şuara Necip Fazıl için halkalanarak genişleyen eşiğin başlangıcı Babıâli’de posası çıkmış isimler arasından sıyrıldığı ‘Kaldırımlar’ sonrasıdır. Başlangıç ve sonranın devam ettiği, Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin ‘ruhuma temel çivisini çaktınız’ mısraının vesilesi o bakışın ardından, üstad için eşik yeni bir halin köprüsü olarak aşılacaktır.

Makamın hakkı için lafın tekrarını yeniden hatırlatmalıyım; kaba mantık gözden kaçanı aramaz. Oysa ayrıntıda gizlenen şeytana düşmanlık etmeyen yoktur aramızda. Zira şeytan, eşiği aşamayanların kadim kutbu olarak Adem’in (a.s) bahçesini yokladığında, elmanın suçu Havva’ya ihale edilmişti. Zayıftı Havva, kapılandığı Adem’in (a.s) yanında, bir zaruret değildi onun için eşik.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Türkçe’nin muhteşem eşiği

Koca Yunus’un ‘Türkçe’nin süt dişlerini’ ilahiler eşliğinde çıkardığı dönemlerde ise, Anadolu’nun bozkırlarında bir eşiğe bağlanan için mesele hallolmuş, kitap kapanmıştır. Oysa kitabı kapamak istemeyen ecnebi cemaatının papyonu bozulan Avrupa garsonu ile mukabelesi neticesinde aşmıştır eşiği Mahatma Gandhi. Onun, İtalyan yazar Poppini ile münasebetinden bahseder Rasim Özdenören Usta bir yazısında.

Mahatma Gandhi’nin eşiği tasarrufuna aldığı cümleyi şöyle nakleder: “Biz, size, oldum olası misafir gözüyle bakıyorduk; size, yemeyip yediriyor, giymeyip giydiriyorduk; meğer sizin gözünüzde biz, köle durumundaymışız ve siz bize enayiymişiz gibi bakıyormuşsunuz. Bunun böyle olduğunu, biz gene sizden, sizin okullarınızdan öğrendik. İşte şimdi, sizin bize bakışınızın ne olduğunu öğrendikten sonra size isyan ediyoruz.

Eğer siz bize köle olarak bakmayaydınız, biz size ebediyen misafir olarak bakar, bundan da yüksünmez ve gocunmazdık. Ama şimdi işler değişti; şimdi artık ülkemizi terk edin ve kendi ülkenize gidin!”

Okudum ki, Turgut Uyar’ın şiirlerinde en fazla mekân tutan kelime, ‘kurtulmak’ fiiliyle mastara tutunmuş. BirTurgut Uyar ömür ‘Türkiyem’ diyen Uyar için eşik, elbette Türkiye’nin ‘Divan’ından geçiyordu ve fakat o, Muhammed Esed kadar nasipli bir yahudi değildi. Olamadı. Eşik, akışı olmayan bir havuz olup boğdu Uyar’ı.

Akıl sağlığını felsefenin derin sularından beri tutan modern çağın insanı için filozof, aklından zoru olan bir ilkçağ enstrümanıdır. O, başıboş dolaştığı vadilerde, yüz sürülecek bir eşiğin hasretini yüreğinde duya duya, ‘Ulukışla yolundan Orta Anadolu’ya’ teker döndüren bir kağnı hızıyla yaşamaktadır hayatı. Hayatın eşiğini topyekün aşanlar ise yalnızca peygamberler olmuştur. Bu anlamda iki cihan serveri, Hz. Muhammed (s.a.v)’in göğsüne tüneyen kuş, garbın ve şarkın, mağrıbın ve maşrıkın yolda kalmışlarına yüz sürülecek eşiğin bestesi ile çın çın çınlayıp durmuştur. Lebid’in şiirlerinden sonra, Muallakat-ı Seba’da duran şairler için dinlenen tek ses, yüz sürülecek biricik eşik, İslâm’ın görklü dergâhından başka bir mekân olmamıştır.

Eşiği geçip maşuğu seçebilene bin selâm olsun!

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adım, atmak, bir, eşiği, geçmelisiniz or reşit, güngör, için, kalkan, İçin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cemal Reşit Rey GueSt Müzisyenler 0 12 Kasım 2011 12:38
Bir Adım Atmak İçin Eşiği Geçmelisiniz/Reşit Güngör Kalkan Afrodit Felsefe 0 24 Ekim 2011 10:51
Kapı Eşiği Cinayetlerim Hesna Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 29 Ekim 2009 11:42