IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By aLdiana

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Temmuz 2012, 10:23   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yas ve Melankoli




Melankoli ve yas arasındaki yakınlık her iki durumun genel tablosu tarafından aklanıyor görünür. Dahası, yaşamın etkilerine bağlı nedenler de, genel olarak saptanabilir oldukları yerde, her ikisi için çakışıyor görünürler.
Yas bir kural olarak sevilen bir kimsenin ya da vatan, özgürlük, bir ideal vb. gibi onun yerini alan bir soyutlamanın yitişi üzerine tepkidir.
-
Benzer etkiler altında birçok kimse durumunda yas yerine bir melankoli kendini gösterir ve bu nedenle onlarda hastalıklı bir eğilim bulunduğu kuşkusuna düşeriz. Yine oldukça dikkate değer ki, yası hastalıklı bir durum olarak görmek ve tıbbi sağaltıma yöneltmek hiçbir zaman aklımızdan geçmez, üstelik normal yaşam koşulundan ciddi uzaklaşmaları birlikte getirse de. Belli bir zaman süresinden sonra üstesinden gelineceğine güveniriz, ve ona karışılmasını yararsız, giderek zararlı görürüz.
Melankoli ruhsal olarak derin bir acı veren keyifsizlik ve dış dünyaya ilginin ortadan kalkışı yoluyla, tüm etkinliklerin engellenişi ve öz-saygının kendini öz-kınamalarda ve öz-suçlamalarda anlatan ve sanrısal bir ceza beklentisinde doruğuna ulaşan bir indirgenişi yoluyla göze çarpar:
Bu tablo yasın da tek bir kuraldışı ile aynı özellikleri gösterdiğini dikkate aldığımız zaman daha iyi anlaşılır:

Öz-saygının bozulması yas durumunda bulunmaz.
Ama bunun dışında aynıdır.

Derin yas, sevilen bir kişinin yitirilişine tepki, aynı acılı ruh durumunu, dış dünya için ilginin yitişini –yitirileni anımsatmadığı sürece -, herhangi bir yeni sevgi nesnesi seçme –ki yası tutulanın yerinin alınması demek olacaktır –yeteneğinin yitişini, yitirilenin anısı ile bağlı olmayan her etkinlikten uzaklaşmayı kapsar:

Benin bu engelleniş ve kısıtlanışının yas tutmaya özel bir bağlılığın anlatımı olduğunu ve bunda geriye başka amaçlar ve ilgiler için hiçbir şey kalmadığını kolayca anlarız.
-
Yas durumuna “acılı” bir durum demeyi de uygun bir karşılaştırma olarak göreceğiz. Aklanışı büyük bir olasılıkla acıyı ekonomik olarak ıralandırma durumunda olduğumuz zaman kendini gösterecektir. Şimdi, yasın yerine getirdiği iş neden oluşur?
Sanmıyorum ki onu şu yolda sunmada zoraki bir şey olsun:
Olgusallık sınaması sevilen nesnenin bundan böyle varolmadığını göstermiştir, ve tüm libidonun bu nesne ile bağlantılarından çekilmesi isteminde bulunmaktadır. Buna karşı şöyle bir direnç doğabilir:
İnsanların bir libido konumunu, üstYelik bir almaşık daha şimdiden kendini onlara gösteriyor olsa bile, isteyerek terk etmedikleri genel bir gözlemdir. Bu direnç öylesine yeğin olabilir ki, olgusallıktan bir uzaklaşma ve sanrısal bir dilek çıldırısı yoluyla nesneye sıkı sıkıya bir sarılma yer alabilir.
Normal olan şey olgusallığa saygının utku kazanmasıdır. Ama gene de olgusallığın buyrukları hemen yerine getirilemez. Ancak tek tek ve büyük bir zaman ve yatırım erkesi harcaması altında tamamlanabilir, ve bu arada yitirilen nesnenin varoluşu ruhsal olarak sürer:
İçlerinde libidonun nesneye bağlandığı anı ve beklentilerin her bir, ortaya getirilir; aşırı-yatırıma uğrar ve onda libidonun çözülüşü tamamlanır.
Olgusal olarak, yas işinin tamamlanmasından sonra Ben yeniden özgür olur ve engellemeden kurtulur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
melankoli, ve, yas


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Melankoli ve Klinik Depresyon Sue Ruh Sağlığı 0 19 Temmuz 2012 13:44
Melankoli Thetis Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 05 Mayıs 2012 03:44
Melankoli Nöbeti Liaaa Ruh Sağlığı 0 09 Mart 2012 16:22
Melankoli. Sihir Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 26 Nisan 2011 20:39
Melankoli Köpekleri Candy Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 2 16 Mayıs 2010 15:36