IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2014, 18:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sigara, ruh sağlığını da etkiliyor




Denizci, "Uzun süre sigara içildikten sonraki süreci Türkiye yol haritasına benzetiyorum. Otoyol gibi her yere gidiyor. Ruh sağlığına, beden sağlığına etki ediyor." dedi.

Uzman Psikolog Emel Denizci, sigara ve ruh sağlığı ilişkisi hakkında bilgiler verdi. Denizci, sigarayı bırakmanın en büyük ve gerekli şartının motivasyon olduğunu söyledi. İnsanların sigara içme nedenlerinin birbiriden farklı özellikler gösterdiğini belirten Denizci, "Sigara, genellikle ergenlik ya da genç erişkinlik döneminde kullanılmaya başlanmaktadır. Bu dönemde sigaraya başlamayı etkileyen nedenler arasında merak, anne babaların yada aile büyüklerinin sigara içmeleri, özenti, akran baskısı, sosyal kabul görme, sigaranın bir büyüme sendromu olarak görülmesi, bağımlı kişilik özelliği, stresle baş etmede yetersizlik, özgüven azlığı, hayır diyememe, çeşitli kişilik bozuklukları ve ruhsal sorunların etkili olduğu bilinmektedir." diye konuştu.

Bağımlılık nedeniyle ruh sağlığı sorunları içerisinde yer alan sigaranın sağlık açısından da olumsuz etkileri olduğunu belirten Denizci, "Sigaranın da herkesin bildiği zararları var. Göğüs hastalıkları, anfizen, bronşit, kalp şeker hastalıkları ve kanser riski çok fazla. Ben sigara sonrası süreci Türkiye yol haritasına benzetiyorum, otoyol gibi her yere gidiyor. Ruh sağlığına, beden sağlığına etki ediyor ve ilerleyen zaman içerisinde sigara vücutta kalıcı hasarlar açıyor." ifadelerini kullandı.

Sigara kullanımının bağımlılığa neden olmasından dolayı hastalık olarak kabul edildiğini aktaran Denizci, "Sigaranın ruhsal hastalıklarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Şizofreni, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi psikiyatrik sorunlara sahip bireylerde sigara bağımlılığı daha yüksek oranda bulunmaktadır." dedi.

Sigarayı bırakmaya karar vermenin bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacağı bir sorun olduğunu vurgulayan Denizci, şunları kaydetti: "Sigarayı bırakmanın en büyük gerekli şartı motivasyondur. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Sigarayı bırakmak isteyen bir kişi öncelikle kendine inanmalı ve güvenmeli. Sigarayı ilk bıraktığınız zamanlarda kendinizi huzursuz, rahatsız ve sarsılmış hissedebilirsiniz. Bu nedenle sizi sigara içmeye sevk eden durumlardan kaçının."
Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
da, etkiliyor, ruh, sağlığını, sigara


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sigara paketlerinde 'ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı' ibaresi yer alacak. Zen Haber Arşivi 0 25 Kasım 2012 19:42
Kahve Göz Sağlığını Olumsuz Etkiliyor Zen Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2012 17:19
Sigara kadın üreme sağlığını nasıl etkiler? Zen Kadın Sağlığı 0 29 Ekim 2012 18:24
Kapalı alanlarda sigara yasağının ardından sigara tüketimi gerilemeye başladı Angel Haber Arşivi 1 23 Eylül 2008 04:20
Sigara Cinsel Hayatı Etkiliyor AnsweR Sağlık Köşesi 9 08 Aralık 2005 16:34