IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2019, 01:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Anormal Psikoloji Nedir?




Anormal Psikoloji Nedir?

Anormal psikoloji alanında birkaç farklı yaklaşım vardır. Her ne kadar bazı psikologlar veya psikiyatristler sadece bir bakış açısına odaklansalar da, diğerleri psikolojik bozuklukları anlamak ve daha iyi tedavi etmek için farklı alanlardan unsurlar kullanır.​

Muhtemelen daha önce anormal psikoloji terimini hiç duymamışsınızdır. Ancak, bu makalede göreceğimiz gibi, anormal psikoloji çok iyi bilinmektedir.Bu belirli alanı anlamak için, “anormal” derken ne demek istediğimizi anlamalısınız. İlk bakışta, bariz görünüyor. Anormal, sıra dışı olan bir şey anlamına gelir.
Anormal psikoloji, bir insanın kendi gibi hissetme ve günlük işlevlerini yerine getirme yeteneğine müdahale eden zihinsel ve duygusal bozuklukların araştırılmasına ve tedavisine odaklanır. Bu bozukluklar fiziksel veya duygusal travma, genetik veya beyindeki kimyasal bir dengesizliğin sonucu olabilir. Bu rahatsızlıklardan muzdarip insanlar genellikle farmakolojik tedavi, psikoterapi veya her ikisine de ihtiyaç duyar.

Bu nedenle, anormal psikoloji, belirli bir toplumun üyelerine kıyasla “anormal” veya “atipik” olan insanları inceler.
Anormal psikoloji konusuna farklı yaklaşımlar
Anormal psikolojinin birkaç farklı yaklaşımı vardır. Her ne kadar bazı psikologlar veya psikiyatristler sadece bir bakış açısına odaklansalar da, diğerleri psikolojik bozuklukları anlamak ve daha iyi tedavi etmek için farklı alanlardan unsurlar kullanır. Bu bakış açıları psikanalitik yaklaşım, davranışsal yaklaşım, tıbbi / biyolojik yaklaşım ve bilişsel yaklaşımdır.

Psikanalitik yaklaşım

Anormal psikolojinin psikanalitik perspektifi Sigmund Freud’un teorilerinden kaynaklanmaktadır. Bu yaklaşımın ana fikirleri Freud’un anormalliklerin psikolojik değil fiziksel sebeplerden geldiğine olan inancını içerir. Ego ile süperego arasındaki çözülmemiş ihtilafın anormalliklere yol açabileceğine inanıyordu.
Psikanalitik yaklaşım, birçok anormal davranışın bilinçdışı düşüncelerden, arzulardan ve anılardan kaynaklandığını göstermektedir. Bu şeyler bilinçsiz olmasına rağmen, bilinçli eylemlerimizi hala etkiliyorlar.

Bu yaklaşımı izleyen profesyoneller, hatıraları, davranışları, düşünceleri ve hatta hayalleri analiz etmenin insanların psikolojik problemlerini tedavi etmeye yardımcı olabileceğine inanır. Bunların uyumsuz davranış ve kaygıya yol açtığına inanıyorlar.


Davranışsal yaklaşım

Davranışsal yaklaşım, gözlemlenebilir davranışa odaklanır. Davranışçılar, deneyimlerinizin büyük ölçüde eylemlerinizi şartlandırdığına inanır. Davranışlarınızın bilinçdışı kuvvetlerin altında yatan patolojisinden kaynaklandığını düşünmüyorlar. Sonuç olarak, anormallik, bir birey uyuşmaz (zararlı) davranış kalıpları geliştirdiğinde ortaya çıkar.
Bu bakış açısı çevreye vurgu yapar ve bireyin nasıl anormal davranışlar kazandığına bakar. Davranışçılık, tüm davranışların (anormal davranışlar dahil) çevreden öğrenildiğini iddia eder. Ayrıca, herhangi birinin bir davranışı “unutabileceğini” düşünüyorlar. Aslında, anormal davranışların şekli budur.

Davranışçı terapide, profesyoneller olumlu davranışları pekiştirmeye odaklanırlar. Ayrıca, uyumsuz davranışları güçlendiren her şeyi elimine etmeye çalışırlar. Bu anlamda, davranışsal yaklaşım bilgi işlemeden kaynaklanan her türlü etkiyi bir kenara bırakmaktadır. Bunun yerine, emsallere (teşvik edici / güçlendirici) ve sonuçlara (davranış) odaklanır.

Tıbbi / biyolojik yaklaşım

Tıbbi / biyolojik yaklaşım, bozuklukların organik veya fiziksel bir nedeni olduğuna inanmaktadır. Bunu takip eden profesyoneller akıl hastalıkları için biyolojik sebepler bulmaya odaklanırlar. Bu bakış açısı bir bozukluğun altında yatan nedenin anlaşılmasını vurgulamaktadır. Herhangi bir bozukluğun kökeninin genetik olabileceğini veya ilgili fiziksel bir durum, enfeksiyon veya kimyasal dengesizliğin neden olabileceğini savunuyorlar.
Bu yaklaşım, zihinsel bozuklukların beynin fiziksel yapısı ve işleyişi ile ilgili olduğunu savunmaktadır. Sonuç olarak, bu bozuklukları ilaçla tedavi ederler. Bununla birlikte, birçok profesyonel bir çeşit psikoterapi ile birlikte ilaç kullanıyor.

Bilişsel yaklaşım

Bilişsel yaklaşım, dikkatini, düşüncelerimizin hissetme ve davranma şeklimiz üzerindeki etkisine ve gücüne odaklamaktadır. Bu perspektif, beynin bilgiyi nasıl işlediğini ve bilgi işlemenin davranış üzerindeki etkisini incelemektedir.

Bu yaklaşıma göre:

Kusurlu veya irrasyonel bilişsellik uyumsuz davranışa neden olur.
Bir kişinin, problemin kendisinden ziyade, bir problemle ilgili düşünceleri, zihinsel bozukluklara neden olan şeydir.
Bireyler, daha uygun bilişsellik kullanmayı öğrenirlerse zihinsel bozuklukların üstesinden gelebilirler.
Bilişsel yaklaşım, bireyi aktif bir bilgi işlemcisi olarak görür. Bir kişinin olayları algılama, tahmin etme ve değerlendirme yolu davranışlarını şartlandıran şeydir. Dahası, bu yaklaşım, düşüncelerimizin çoğunun, farkında bile olmadan, otomatik olduğunu savunuyor.


Anormallik ve atipik davranış

Anormal psikoloji atipik davranışa odaklanır. Bununla birlikte, herkesin dar bir “normal” tanımına uymasını garanti etmeyi amaçlamamaktadır. Çoğu durumda, bir kişinin yaşamının bir bölümünde endişe veya sorunlara neden olan sorunları tanımlamaya ve tedavi etmeye odaklanır. Bu nedenle araştırmacılar ve terapistler neyin “anormal” olduğunu (yani zarar veren) tanımladığında hastayı uygun şekilde tedavi edebilirler.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anormal, nedir, psikoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sosyal Psikoloji Nedir? PySSyCaT Felsefe 0 10 Mart 2016 16:21
Psikoloji Nedir PySSyCaT Ruh Sağlığı 0 26 Ekim 2014 09:44
Deneysel Psikoloji Nedir? PySSyCaT Ruh Sağlığı 0 26 Ekim 2014 09:25
Psikoloji Nedir? Sevda Ruh Sağlığı 0 15 Kasım 2011 03:58
Psikoloji Nedir? MasteR06 Felsefe 0 09 Ocak 2011 13:15