IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Ekim 2020, 16:54   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Budizm’e Göre Acı Çekmeyi Sonlandırmanın 8 Yolu




Budizmin acılarla baş etmek için çok özel bir yöntemi vardır. Bu felsefe, acı çekmek hayatın bir parçası olsa da tüm ızdırapları sona erdirmenin mümkün olduğu fikrini desteklemektedir. Yaşam acıya sebep olmasına rağmen, pasif olarak acı çekmeye mahkum değiliz. Acı çekmeyi sonlandırmanın 8 yolu vardır.

Budistlere göre, acıya son vermek için yapılacak ilk şey acının varlığını kabul etmektir. Er ya da geç tüm insanlara acı dokunacaktır. Direnmek durumu kötüleştirmekten başka işe yaramaz.

Acıyı kabul etmek kendinizi ona teslim etmek anlamına gelmez. Budizm, ızdırabın arzulardan doğduğunu ve bu nedenle, arzuları reddetmeyi öğrenmenin acıyı sonlandırmak için en kısa yol olduğunu belirtir. Buna karşılık bu felsefe, “sekiz asil yol”a yani acıyla başa çıkmanın 8 yoluna işaret eder. Yaşamımızda huzur ve uyumun hakim olması için bu yöntemleri uygulamamız gerekir.

1. Doğru görüş – acıyı sona erdirmenin 8 yolundan ilki
Adil olmanın en iyi yolu, kesinlikle yargılamamaktır. Bir şeyin iyi ya da kötü olup olmadığına karar vermek yerine, o şeyin doğasını tamamen anlamaya çalışmalısınız. Birçok insan yanlış şekilde davranır. Ancak onları yargılamak sizin haddinize mi?

ağaca doğru yürüyen budist keşiş


Acıya son vermek için yargılamaktan ziyade kapsamlı bir tutum geliştirmek gerekir. Başkalarının davranışlarını değerlendirmek, onaylamak veya kınamak size kalmış bir şey değildir. Onlar da aynı şeyi size yapma gücüne sahip değildir.

2. Doğru karar – asil amaçlar belirleyin
Başarılı hedefler belirlemekle asil hedefler belirlemek arasında büyük bir fark vardır. Birincisi, bireysel övgü almak arzusundna kaynaklanır ki bu sonunda kendinizi boş hissetmenize neden olur. Zaferinizi alkışlarsınız ama bunun evrende herhangi bir amacı var mıdır?

Öte yandan Budistler, insanları soylu amaçlarla hareket etmeye davet ederler. Bu acıyı sona erdirmenin bir yoludur, çünkü her zaman başkalarının da paylaşabileceği derin bir tatmin duygusuna bizi götürür. Kendinizi faydalı ve işe yarar hissetmek, çabalarınıza daha fazla anlam kazandırır.

3. Doğru konuşma – sözlerinizde dürüst ve ihtiyatlı olun
Kelimeler hayat verdiği gibi alır da. Sizi vezir de rezil de edebilir.Kelimeler temiz bir ruhtan geldiğinde, onlar dünya için bir merhem gibidir. Kelimeler anlayış, sevgi ve kardeşlik aktarır. teselli ve motive eder, yaşamın en büyük değerlerini yüceltir.

kayalar üzerinde meditasyon yapan adam


Ancak bazen kelimeler yalan söylemek, incitmek veya küçültmek için de kullanılır. Sözleriyle başkalarına zarar veren kimse mutlu olamaz. Er ya da geç bu, geri teper ve yaralayıcı bir dil kullanan kişiye zarar verir.

4. Doğru davranış – Başkalarına zarar vermeyin ve hiçbir şeyde aşırıya kaçmayın
Farklı kültürlerin neredeyse tüm etik kodlarında bir ilke vardır. Kimsenin hayatını tehdit etmemeli ve kimseyi öldürmemelisiniz. Dahası, bu sadece fiziksel şeyler için geçerli değildir, aynı zamanda semboliktir; maneviyatı da kapsar.

Izdırabınıza son vermek için başkalarının acı çektirmemek önemlidir, çünkü bu büyük bir çelişki olacaktır. Aynı şekilde, her türlü aşırılık sağlığınıza zarar verir ve bundan kaçınılmalıdır. Uyum sağlamak için kendi yaşam tarzınızda dengeyi sürdürmekten daha iyi bir yol yoktur.

5. Doğru geçim – çok çalışarak geçiminizi kazanın
Kendi emeğiniz dışındaki şeylere dayanarak bir yaşam tarzı oluşturmaya çalışmak doğru değildir. Böyle yaptığınızda, kişisel gurur duygunuz azalır ve değişir.

İş insanı dönüştürür ve daha iyi kılar. Çalışmak; haysiyetinizi oluşturmanın, büyümenin ve başkalarına hizmet etmenin bir yoludur. Tembellik er ya da geç tatminsizliğe ve ızdıraba yol açar. Duraksama yaşarız ve en iyi erdemlerimizi ve yeteneklerimizi kaybederiz.

budistler ve fil
6. Doğru çaba – erdemlerinizi büyütün
Sürekli bir evrim yoluna girmediğiniz takdirde acınızı sonlandırmak mümkün değildir. Genel anlamda erdem, gökten düşüveren bir şey değildir, sabırlı bir çabanın meuvesidir.

Erdemlerinizi büyütmek, kendinize olan sevginizi artıracaktır. Kendinizi tanıma ve büyüme sürecinde kendinizi gerçek bir insan olarak görmenizi sağlar.Eleştirilere ve hatalara açık olmanıza ve evrimleşme fırsatlarını görmenize izin verir.

7. Doğru farkındalık – açık gözlem
Eğer acı çekmeye son vermek istiyorsanız, vücudunuzun gönderdiği mesajlara dikkat etmelisiniz. Bedenlerimiz herhangi bir dengesizlik konusunda bizi uyarır.Bizi zararlı olabilecek yaşam tarzlarına karşı uyarır.

Aynı şekilde, nasıl davrandığınızdan haberdar olmanız iyi bir fikirdir. Kendinizi yargılamaya çalışmamalı veya kendinizi onaylamamalı veya cezalandırmamalısınız. Bunun yerine, kendinizi daha iyi tanımak için bir seyirci gibi davranarak kendinizi görmeniz önemlidir.

8. Doğru samadhi – aklı sakinleştirmeyi öğrenmek
Akıl, duygulara kapılıp giderse gücünü kaybeder. Ve eğer kendinizi kontrolsüz duygulara ya da tutkulara kendimizi bırakırsak, sonunda daha çok acı çekmemize neden olacak durumlara gireriz.

acı çekmeye son vermek


Her insan, kafa karışıklığı, korku veya ızdırap dönemlerinde zihinlerini sakinleştirmelerine yardımcı olacak araçları bulmalıdır. En çok hata yaptığınız zaman, bu etkiler altında hareket ettiğiniz zamandır İşte bu yüzden bu duyguları kontrol etmeyi öğrenmek önemlidir.

Acı çekmeyi sonlandırmanın sekiz yolu, kadim bilgeliğin ürünüdür. Bu kurallar ayrıca dünya ve hayatla yüzleşebilmek için ayrıntılı bir rehber niteliğindedir. Bunları azimle uygularsanız, iç dengenizi bulmanıza, kalbinizde uyum ve huzur hissetmenize yardımcı olacaktır.

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
budizm’e göre acı çekmeyi sonlandırmanın 8 yolu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ricardo Quaresma: İhtar çekmeyi ben istemedim Mehmet Beşiktaş 0 03 Ocak 2019 12:10
Budizm PySSyCaT Diğer Dinler 0 04 Ocak 2016 14:20
Sıkılmayı mı tercih ederdiniz, acı çekmeyi mi? xena Tartışma Platformu 3 19 Eylül 2014 08:17
Acı Çekmeyi Senden Öğrendim Burce Aşk ve Sevgi Köşesi 0 14 Mayıs 2014 20:50