IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By vioLeta

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Nisan 2019, 23:48   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Radyo Metinlerine Giriş Yazmak




Radyo metinlerine giriş yazmak

Radyo metinlerinde dinleyicileri sıkmamaya özen göstermek gerekir. Dinleyicileri radyoya bağlayıp dikkatlerini çekmek ve konuyu anlamalarını sağlamak sizin görevinizdir.


Haberi İlginç Kılmak

Radyo metinlerinde dinleyicileri sıkmamaya özen göstermek gerekir. Bazı hikâyeler sade ve etkili, bazılarıysa sıkıcı ve karmaşık olabilir. Dinleyicileri radyoya bağlayıp dikkatlerini çekmek ve konuyu anlamalarını sağlamak sizin görevinizdir. Giriş bölümü ise haberi dinleyiciye pazarladığınız yerdir.

Girişin İçeriği

Gazete haberlerine baktığınızda haberin unsurları olarak başlık, giriş ve gövde bölümünü görürsünüz. Radyo metninizin girişi de ilk iki unsurun işlevini yerine getirmeli, haberin gövdesini muhabire bırakmalıdır. Örnek verecek olursak:

Başlık: 'Ekonomik kriz derinleştikçe hırsızlık artıyor'

Giriş: 'Hırsızlık, gasp ve soygun olaylarındaki hızlı artış ekonomik kriz kaynaklı suç dalgası konusunda uyarıları gündeme getirdi.'

Giriş bölümü bu bilgileri içermelidir.

İyi Girişler

İyi girişler hemen dikkat çeker.

İnsani Ayrıntılar Eklemek

Girişe hikâyenin kahramanlarından birinden bir alıntı veya bir iki insani ayrıntı eklemek dikkat çekmenin yollarından biridir. İnsani ayrıntılar ve çarpıcı bir üslup konuyu dinleyici açısından daha ilginç kılar.

İşbirliği

En iyi giriş metni, sizinle muhabir arasında belli bir işbirliğinin ürünüdür. Sizin amacınız akıcı bir radyoculuk eseri yaratmaktır. Muhabirin sizden sonra anlatacaklarıyla ters bir durum ortaya çıkmaması için mümkün olduğunca irtibat halinde olmak gerekir.

Konuyu Bilmek

Haberle ilgili önemli verilerin son anda değişime uğraması ya da teknik sorunlar nedeniyle muhabirin haberin önemli bir yönü üzerinde duramaması söz konusu olabilir. Bu nedenle haber konunuz hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmanız gerekir. Ajansları takip edip diğer haber kuruluşlarının olayı nasıl verdiğine de bakarak son anda haberi yeniden yazmaya hazır olmalısınız.

Sade Bir Dil

Dinleyicinin bir defada sizin söylediklerinizi hazmetmesi gerekiyor. Bu nedenle sade, çekici ve anlaşılır bir dil kullanmak önem taşır. Ana fikri yan cümleciklerle anlaşılmaz kılmaktan kaçının. Cümle uzadığında ikiye bölmeyi deneyin ve kendi kendinize okuyun. Böylece tekrarları ve dil sürçmesine yol açacak kelimeleri fark etmiş olursunuz. Masa başında kendi kendine mırıldanan prodüktörler sağlıklı bir göstergedir.

Tekrardan Kaçının

Özene bezene yazdığınız metni sabote edecek birçok faktör olabilir; bunların çoğunda neden sizsinizdir. Yazdığınız girişten sonra ne söyleneceğini dikkatle dinleyin. Kimse elbette aynı sözlerin tekrarını duymak istemez.

Ses Klibine Giriş

Ses klibiyle başlayan haberlere giriş yazarken dikkat etmek gerekir. Dinleyici ‘Justin Webb’in haberi’ sunumunu duyduğunda insan sesi işitme beklentisine girecektir, ortam sesleri içeren bir klip değil. Bu duruma hazırlayacak türden bir giriş yazıldığında dinleyici, muhabirin sesinden önce ortam sesi duyacağını bilip hazırlıklı olacaktır.

Ayrıntıdan Kaçının

Ayrıntıdan kaçının; ama bu, konuyu anlaşılmaz kılma pahasına olmamalı. Çok sayıda rakamsal veri girişte gereksizdir; fakat bazen onlarsız da olmaz. Dinleyicilerin kısaltmaları bildiğini varsaymayın. Örneğin herkes BM’nin Birleşmiş Milletler olduğunu bilmeyebilir.

Girişi Uyarlayın

Haberinizin girişini yazarken hangi haber kurumu için yazdığınızı daima göz önünde bulundurun. Her kurumun kendine özgü kelime seçimi ve hitap ettikleri dinleyici kitlesini gözeten kuralları vardır. Örneğin müzik yayını yapan bir radyoda ‘şarkıcı Michael Jackson’ demek abes olur; çünkü dinleyicilerin onun kim olduğunu bildiği varsayılır. Ya da spor yayını yapan bir radyoda ‘futbolcu David Beckham’ tanımlaması asla kullanılmamalıdır.

Başkalarından Öğrenmek

İyi bir giriş metni duyduysanız, bakın, inceleyin ve deneyin. Ne yapacağınıza dair bir fikriniz yoksa kendinize şu basit soruyu sorun: Bu hikayeyi bir cümlede nasıl anlatabilirim. Bu cümle genellikle giriş metninizin temelini oluşturacaktır.
Alıntı.

__________________
Aşk, bekletilmiş en bozuk "Şaraptır"


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dil, djlik, giriŞ, haber, icerik, konu, radyo metinleri, radyo programcısı, tekrar, Üslup


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
23-24 Ocak AÖF Sınav Giriş Yerleri belirlendi - 2016 AÖF giriş yeri sorgula NarÇiçeği AÖF 0 18 Ocak 2016 19:12
AÖF tek ders sınavı giriş yerleri ve sınav giriş belgesi Tufan AÖF 0 24 Haziran 2015 00:53
2010 YGS Giriş Belgesini Kaybedenler Veya Giriş Belgesi Gelmeyenler İçin Pentagram YGS ve LYS'ye Hazırlık 0 05 Nisan 2010 13:48
Giriş kodu ve Radyo botu Fu2kan Eggdrop, NeoStats, BNC 1 06 Temmuz 2006 03:09
Radyo ve Oyun Botlarını Giriş Cıkış Nasıl Yaptırıyoruz. suat123 Eggdrop, NeoStats, BNC 1 20 Haziran 2006 18:20