IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

3Beğeni(ler)
  • 2 Post By İpek-
  • 1 Post By Birşah

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Eylül 2021, 23:55   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tarihte, Taş Plak Nedir ?




Tarihte, Taş Plak Nedir ?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Plaklar müzik dünyasına büyük bir dönüş yaptı. Plaktan dinlenen müziğin kalitesi, nadir LP'ler için plak mağazalarında geçirilen zamanlara sebep olmaya başladı. İnsanlar bir zamanlar solmaya yüz tutmuş bu formatın yeniden canlanmasına şahit oluyorlar ve müziğin gerçek değerini buluyorlar.

Plaklar tüketici zevklerine göre bir dizi farklı lezzetler ile geliyor. En yaygın boyutlar, çapları 7, 10 ve 12 inç'tir, ancak boyut, ne tür bir plak kaydını sahip olduğunuzu tanımlamanın tek yolu değildir. Bu diskleri gruplandırmanın ve parçalara ayırmanın daha iyi bir yolu, plakçalarda oynatırken döndükleri hızdır (dakikadaki devir sayısı veya RPM). Piyasada, 19. yüzyılın sonlarından 1920'lere kadar, kayıt endüstrisinin 78 RPM standardı üzerinde mutabık kaldığı çok sayıda hız vardı.

78 DEVİR

78 RPM kayıtlarının (‘78s’) standardize edilmesinden hemen önce, çoğu disk zaten kaydedildi ve 70 - 80 RPM hızında oynatıldı. 78'lerin çoğu aslında gomalak adı verilen bir reçine ile bir arada tutulan mineraller ve pamuk liflerinden yapıldı. Taş plak diye tabir edilen bu plaklar günümüzdeki bir çok plağa göre daha az dayanıklıdır, bu nedenle hayatta kalan 78'ler nadir olma eğilimindedir ve oynatma kalitesi zamanla büyük ölçüde azalır.

33 DEVİR (LONG PLAY)

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, plaklar popülerlik kazanmaya başladı ve Columbia Records’un 33⅓ RPM kayıtları (daha iyi 33’ler olarak bilinir) sahneye çıktı. Bu kayıtlara genellikle “LP'ler” veya “LP kayıtları” denir, “uzun süre çalma için kısa”, yavaş çalma hızı ve dar kanallar, eski türlerden daha fazla ses depolayabilmeleri için 33 rpm kayıtlara izin verir. 7 inçlik diskler iki ila üç şarkı alabilirken, 12 inçlik plaklara dört ila beş kayıt yapılabiliyordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


45 DEVİR

RCA Victor, 1950 civarında 45 RPM kayıt biçimini yayınladı, kabaca 33'lerin piyasaya sürülmesiyle aynı anda. Aynı microgroove teknolojisini kullanmasına rağmen, 45'lere genellikle ‘single’ adı verildi çünkü her iki taraf da yalnızca bir şarkı tutuyordu. Bu kayıtlar sıklıkla popüler radyo hitlerini depoladıklarından, o zamanlarda müzik kutularına da girmişlerdir ve popüler bir şekilde kullanılmışlardır.

NADİR 8 VE 16 DEVİR

Daha az yaygın olmasına rağmen, 1960'lardan ve 70'lerden bazı plak kayıtları son derece dar oluklarla yapıldı ve maksimum kayıt uzunluğu için süper düşük hızlarda oynatıldı. 8⅓ ve 16⅔ RPM diskler gibi formatlar sırasıyla 90 dakika ila 180 dakikaya sığabilir, ancak bunlar çoğunlukla müzik dışı kayıtlar için kullanılır. Uzun konuşmalar, radyo kayıtları, konferanslar, ders kayıtları bunların en iyi örnekleridir. Bu disklerdeki oluklar, yüksek kaliteli müzik için gerekli olan aralığı değil, konuşulan kelimeyi kaydedebilecek kadar geniştir.

Taş plak 19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkmış gramfonda çalınabilen 78 devir plak türüdür.
78 deviri destekleyen bazı pikaplarda da çalınabilmektedir. Taş plak Türkçeye hernekadar -taş plak-olarak geçmiş olsada orjinal ismi -gramophone record — dur.
Bu plakların her iki yüzünde de birer şarkı bulunmaktadır !

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Taş plak Üretimi 1940 lı yıllara kadar devam etmiş . Bu yıllara kadar bu plaklar farklı farklı malzemelerden üretilmekle birlikte daha çok sıkıştırılmış köürden üretilmiştir. Ancak Bu plakların çok hassas ve kırılgan olmaları nedeniyle 1940 lı yıllardan sonra 45 devirlik plaklar ve 33 devirlik plaklar daha yaygınlaşmışlardır.


Alıntılar

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 27 Eylül 2021, 23:58   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Tarihte, Taş Plak Nedir ?




DRN de teoman'ın taş plaqı 29tl idi ama gramafonum yok ;(

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
taş plak nedir !


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada Plak Görmek vioLeta Rüya Tabirleri 2 03 Mart 2020 21:53
PLAK PySSyCaT Tıp Terimleri Sözlüğü 0 09 Mayıs 2016 10:41
Plak Oluşturan Birim Desmont Sözlük 0 14 Aralık 2014 17:04
Plak Fotoğrafları , Plak Resimleri Zen Fotoğraf Kulübü 0 31 Ocak 2013 12:47