IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2011, 20:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Asi ergenle doğru iletişim kurun!




Anne ve babalarının bu süreci nasıl yönetmeleri gerektiği konusunda bilinçlenmeleri, sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirilmesinde etkili olmaktadır.
Memorial Antalya Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiatrisi Uz. Dr. Humen Can Elmi, ergenlik dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Ergenlik döneminde çocuk asileşir
Çocukluk döneminden çıkan ergen birey, yetişkinliğe ilk adımlarını atmaktadır. Genel olarak 11-20 yaş arası yaşanan bu döneminin en yaygın belirtileri, çocuğun anne ve babasıyla, özerklik anlamında çatışmaya başladığı zaman görülür.

Ergen kişi, toplumun değer yargılarını eleştiren, kendi değer yargılarıyla olaylara tepki veren, kendi bildiklerini tek doğru olarak kabul eden bir kişilik yapısı gösterir. Bu dönemi yaşayan bireyler, anne ve babalarını eskisi kadar beğenmezler. Ebeveynlerin bu dönemdeki en büyük şikayetleri, çocuklarının her türlü mantıklı açıklamaya kapalı kalarak, kendi kararlarında sabit kalmalarıdır. Ebeveynlerin bu duruma hazırlıklı olmaları gerekmektedir.

Ergenliğin bitişi, lise bitirme dönemine, üniversite eğitiminin tamamlandığı yaşlara, aileden ayrı yaşamaya başlandığında ya da para kazanılmaya başlandığı yıllara denk gelmektedir.

Ergen birey sınırlarını unutmamalı!
Ergenin bağımsızlık ve kendini yönetme isteğine saygı duymak gerekir. Önemli olan, bu konuda sınırların nasıl çizilmesi gerektiğidir. Ders başarısında düşme, sosyal becerilerde azalma, kendi bakımında özensizlik gibi kayıplar yaşanmadığı sürece çocuğa özgürlükler verilebilir. Ergenler, her konuda sınırları zorlamayı sevmektedir. Ergenin uyumsuz olması halinde, özgürlük sınırları konulmalı ve bu konu onunla mutlaka paylaşılmalıdır. Ergenin yaşam kalitesini arttırmak, anne baba ile çatışmalarını azaltmak ya da bu sancılı sürecin kalıcı hasarlarını önlemek için uzmana başvurmak önemlidir.

Madde kullanımı, bu dönemde sıkça rastlanılan bir sorundur. Ergenin kendi yapısı, aile fertleri arasında yaşanan sorunlar, çevre faktörü, toplumun değer yargılarına karşı olma ve sınırları zorlayan eğilimler, madde kullanımını tetiklemektedir. Ani kişilik değişimleri, ilgi alanlarının değişmesi, sosyal çekinme ve arkadaş çevresinin değişmesi madde kullanan ergenlerde ilk fark edilen belirtilerdir. Madde kullanan ergenlere yaklaşımda ebeveynlerin yargılayıcı olmamaları ve sorunun nedenleri ile çözüm yollarını araştırmaları gerekmektedir.

Sağlıklı bir ergenlik için aile içi iletişim önemli
Ergenlerin toplumun değer yargılarına karşı verdiği tepkiler kontrol edilebilir. Göz önünde olmalarını sağlayan etkinlikler ve kontrollü yaklaşımlarla bu süreç sağlıklı bir şekilde yaşanabilir. Ergenler, sınırları zorlayan spor dallarına yönlendirilebilir.

Ergenlik öncesinde yaşanan aile bireyleri arasındaki ilişkiler, ergenliğin sancılı bir süreç olup olmayacağını etkilemektedir. Ergenlik öncesi kontrollü bir şekilde çocuğa bazı özgürlükler verilebilmesi ve onlara ayrı bir birey olarak her zaman saygılı olabilme, önlemler arasında yer alabilir. Ergenlik çatışmalı geçse de, önemli olan bu sürecin bireyde kalıcı hasar bırakmamasıdır.

Ergenlik döneminin sağlıklı geçirilmesinde, aile bireylerinin çocuklarıyla beraber olabileceği aktiviteler düzenlemeleri önemlidir. Ebeveynlerin ergenin ilgi alanları hakkında bilgi sahibi olmaları, onun sevdiği müzik grubunu dinlemesi, sevdiği film kahramanı hakkında konuşmaları, arkadaşları ile tanışmaları ve onlarla ortak aktivitelerde bulunmaları ergen ve ebeveynler arasındaki sıcak ilişkiyi güçlendirmektedir.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
asi, doğru, doäÿru, ergenle, iletiåÿim, iletişim, kurun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kızınızla arkadaş olmayın, doğru iletişim kurun. pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 07 Kasım 2010 16:48
Aile içi Doğru Ve Etkili Bir Iletişim Kurabilmenin Sırları YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 12 Eylül 2009 22:25