IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2011, 03:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk Ruh Sağlığı " Dikkat eksikkliği ve Hiperaktivite Bozukluğu "




DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU


Dikkat eksikkliği ve Hiperaktivite Bozukluğu , hareketlilik, dikkat dağınıklığı ve dürtüsellik (impulsivite) yakınmalarıyla kendini gösteren bir sorundur. Bu bulguların hepsi birarada bulunmayabilir, bazı çocuklarda dikkatsizlik, bazılarındaysa hareketlilikve dürtüsellik ön planda olabilir. DEHB uzun yıllardır Çocuk Psikiyatrisi tarafından bilinen ve çok iyi tanımlanmış bir tablodur. Varlığı ve bulguları konusunda tartışma söz konusu değildir.

DEHB çocuk psikiyatrisi içinde yer alan bozukluklar içerisinde kalıtımın en yüksek rol oynadığı hastalıklardan bir tanesidir Bu konuda pek çok gen üzerinde çok sayıda araştırma yapılmış, sonuç olarak tek başına etkisi küçük olan birçok genin biraraya gelerek hastalığın ortya çımasına yatkınlık oluşturduğu fikrine varılmıştır.

Yapılan çalışmalarda DEHB bulgularının Dopamin ve Norepinefrin denen bazı nörokimyasal maddelerin beynin belli bölgelerindeki miktarıyla yakından ilişkili olduğu gösterimiştir. Zaten tedavide kullanılan ilaçlar da beyinde bu maddelerin salınımını arttırarak yada yıkımını azaltarak etki gösterir.

Bozukluğun sıklığı çocuk ve ergenlerde %5-10, yetişkinlerde %4 civarındadır.

KLİNİK GÖRÜNÜM

Hareketlilik
Çocuk psikiyatrisi uzmanlarının klinikte en çok karşılaştıkları yakınmalardan bir tanesidir. Her hareketli çocuk hiperaktif değildir. Burada hareketlilik amaca yönelik olmamasıyla farklılık gösterir. Kıpır kıpır olma, oturması gereken yerlerde sıklıkla ayağa kalkma, çok konuşma, uygun olmayan ortamlarda koşma veya tırmanma ve motor takılmış gibi olma hali en sık ortaya çıkan görünümdür. Hareketlilik yaşla birlikte azalma eğilimindedir.

Dürtüsellik
Acelecilik, sırasını bekleyememe,söz kesme,oyunlarda araya girme olarak dikkati çeker.

Dikkatsizlik

Dikkatsizce hatalar yapma, özellikle zihinsel uğraş gerektiren işlevlerde (ödev yapma, okuma gibi) dikkatini sürdürememe ve çok sıkılma, yönergeleri takip edememe, unutkanlık, organize olamama, işlerini sıraya sokamama,dış uyaranların kolayca dikkati dağıtması şeklinde kendini gösterir.

DEHB'de bulgular 7 yaşından önce kendini göstermeye başlamıştır, özellikle hareketlilik çocuğun motor becerileri arttıkça özellikle 2 yaşından sonra iyice dikkat çekici hale gelir. Dikkatsizliğin önde geldiği durumlarsa genellikle daha geç bazen ergenlik dönemine kadar farkedilmeyebilir. Bu çocuklar genellikle dikkatsiz, ağır, unutkan ve dağınık, aklı başka yerde oalrak tarif edilir.

Tedavi almayan olgularda sürekli negatif geribildirimlere maruz kalma, akademik başarısızlık, akran dışlaması gibi faktörlere bağlı olarak depresyon ve özgüven eksikliği sık görülür.

TEDAVİ

DEHB nöropsikolojik bir bozukluk olduğu ve yukarıda da bahsedildiği gibi bazı nörokimyasal maddeler ve bunların düzeyleriyle ilişkili ortaya çıkan bir sorun olduğundan tedavide ilaç kullanımı da önemli yer teşkil eder. Bazı anne babalar ilaç kullanma endişesiyle çocuğun tedavisi geciktirmekte ya da kısmen faydası olan bazı eğitsel yöntemleri kullanarak çare aramaktadır.
En doğru yol, bahsedilen yakınmalarla ilgili bir çocuk psikiyatrisi uzmanının değerlendirmesini sağlamak, onun önerilerine göre hareket etmektir.
Zaten hiçbir çocuk psikiyatrisi uzmanı gerek olmadığı durumlarda ilaç tedavisi önermeyecektir. Psikoeğitim, akademik organizasyon becerileri eğitimi, davranışsal düzenleme, bilişsel davranışçı terapi, sosyal beceri eğitimi ve aile eğitimi yine bu çocuklarda kullanılan yöntemlerdir. Yapılan uzun dönemli çalışmalarde tedavi gören çocukların görmeyenlere göre çocukluk, ergenlik ve yetişkin dönemlerde daha mutlu ve daha başarılı bireyler olduklarını göstermiştir.

Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ã‡ocuk, cocuk, dikkat eksikkliği ve hiperaktivite bozukluğu, ruh, saäÿlä±äÿä±


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk Ruh Sağlığı " Okul Fobisi " Lucifer Ruh Sağlığı 0 05 Aralık 2011 03:11
Çocuk istismarı "*****" değil "suç" ad3m Haber Arşivi 0 09 Nisan 2007 04:19