IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2012, 11:49   #1
Çevrimdışı
Cry
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ergenlik döneminde ailenin rolleri




Ergenlik dönemi yaş dilimi her ülke ve bölgede farklılık göstermektedir. Ancak UNESCO, gençlik çağını 12/24 yaş dilimleri arasında kabul etmiştir. Kızlar, yaşıtı erkeklerden birkaç yıl önce ergenlik dönemine girebilir. Genellikle 11-12 yaş ve sonrasında ergenlik dönemi özellikleri kendini göstermeye başlar.

Ergenlik dönemi insan hayatı süresince hem en güzel anların yaşandığı, hem de en ağır sorumlulukların başladığı bir dönemdir. Bu dönemde genç hem, fiziksel hem de zihinsel olarak gelişmeye başlamıştır. Artık genç dünyayı farklı bir bakış açısıyla değerlendirir.

Kendini daha fazla inceler, eleştirileri çabuk kabul edemeyebilir. Dış görünümüne çok önem gösterir. Ayna karşısında daha fazla vakit geçirir ve bu yüzden ailesinden tepki görebilir. Genç burada kendine yakışanı keşfetme çabasındadır. Kendine olan güvenini bu dönemde kazanma çabasındadır. Aile gencin dış görünümüne karşı eleştirici bir tavır takınmamalı. Bunun yerine yol gösterici olmalıdır. Anne ve babalar kendi gençlik dönemleriyle çocuklarının dönemini kıyaslamamalıdır. Dünyanın çok çabuk değiştiğini, modanın, zevklerin her dönem farklılık gösterdiğini anne ve babalar göz ardı etmemelidir. Gencin dış görünümüne karşı ebeveynlerin takındığı yargılayıcı ve sert tutumlar genci ailesinden bir adım daha uzaklaştıracaktır.

Ergenlik döneminde gencin cinsel konularda öğrenmek ya da paylaşmak istediği konular olacaktır. Bu konular ayıp, yasak ya da günah olarak gence işlenmemelidir. Cinsel gelişim, öz bakım konularında anne ve babalar bilgi verici olmalıdır. Aksi takdirde genç öğrenmek istediği konuları çevredeki yanlış kaynaklardan öğrenmeye çalışabilir, bu durum da gencin ilerideki cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

Genç bu dönemde karşı cinse karşı ilgi duymaya başlamıştır. Daha önce hissetmediği duygularla tanışmaya başlamıştır. Bu durum genç için oldukça doğal bir durumdur. Ailenin böyle bir anda takınacağı tavır çok önemlidir. Gence karşı alınan yasaklayıcı tutum gencin ailesinden uzaklaşmasına yol açacaktır. Karşı cinse ilgi duyma devresinde genç aileden yeterli desteği alamadığında sorumluluklarını ihmal edip, melankolik bir tavır içine girebilir. Bu da okul başarısını ve geleceğini etkileyebilmektedir. Ebeveynler gence karşı bu konuda yasaklayıcı bir tavır sergilememeli, yol gösterici, paylaşımcı olmalıdır. Genç bu dönemde karşı cinsi tanımak ister. Bunun normal bir durum olduğunu unutmamak gerekir. Anne ve baba gence karşı güven verici bir tavır sergilemelidir. Genç ailesine karşı güven hissettiği takdirde duygularını paylaşabilir.

Ergen bu dönemde kimlik arayışındadır. Belli bir gruba dahil olmak ister, çevresindeki insanlar tarafından kabul görmek ister. Aile içi problemler yaşayan genç arkadaş gruplarına daha fazla önem verir. Alkol, sigara, uyuşturucu vb maddelerin kullanımı bu yaş grubunda başlar. Ergen kendini çevreye ispat edebilmek için bu maddeleri kullanıp, büyüdüğünü ispat etme çabasındadır. Problemli ailelerin çocukları risk grubu oluşturur.

Aile genci kontrol etmeli. Ama bunu yaparken baskıcı bir tavır takınmak yanlış olacaktır. Aile çocuğunun öğretmenleri ile görüşmeli ve devamsızlık durumunu takip etmelidir. Ayrıca arkadaşlarıyla da tanışmak önemli bir noktadır.

Ergenlik döneminin insan hayatındaki en zorlu dönem olduğunu unutmamak gerek. Genç hata yapabilir. Ama hata yaptıktan sonra ailenin alacağı tutum çok önemlidir. Tehditkar ve baskıcı bir ortam genci yanlış ilişkilere, zararlı maddelere itecektir.

Ebeveynler gençle doğru iletişimi kurduğu takdirde iki tarafında sırtındaki yük hafifleyecektir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ailenin, döneminde, ergenlik, rolleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ergenlik Döneminde Kimlik Gelişimi Lucifer Ergen Sağlığı 0 05 Aralık 2011 03:24
Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?.. Sevda Ergen Sağlığı 1 21 Kasım 2010 20:39
Ergenlik döneminde babalar Candy Ergen Sağlığı 0 02 Ekim 2010 18:52