IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2012, 18:27   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kıskançlık Psikolojik Bir Hastalık




Kıskançlık sanılanın aksine bir karakter ya da kişilik özelliği değil, tedavi gerektiren psikolojik bir hastalık. Uç noktasının ismi ise hezeyanlı bozukluk yani bilinen adıyla paranoya...

Kıskançlık konusunu Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Oğuz Tan'a sorduk. Tan bu hastalığı şöyle tanımlıyor:

"Beyinde salgılanan depamin denilen hormon artarsa kişi var olmayan şeylerin varlığına inanır. Etrafta istenildiği kadar tersini ispatlayan delil olsun asla ikna olmaz. Sürekli savını destekleyecek deliller arar. Ayrıca bu kişiler tek bir takıntıları dışında normal bir hayat sürdükleri için başkalarını da rahatlıkla ikna edebilirler."

Kendini Mesih ya da peygamber ilan edenlerin, suyla çalışan araç icat ettiğini ve bunun petrol şirketleri tarafından imha edildiğini vb... şeyler söyleyenlerin etrafında inandırıcı bir kitle toplayabildiğini hatırlatan Tan, bu ve benzeri durumları da aynı hastalığa ve kişilerin ikna kabiliyetine bağlıyor.

YÜZDE 10'U CİNAYETLE SONUÇLANIYOR

Türkiye'deki kıskançlık vakalarının kadınlarda daha yaygın olduğunu ancak erkeklerin kıskançlıklarının çok daha olumsuz sonuçlar doğurduğunun altını çizen Dr. Oğuz Tan, kıskançlık vakalarının yüzde 10'unun cinayetle sonuçlandığını söylüyor.

Tan'ın yaptığı en önemli tespitse aşırı kıskançlık hastalığına tutulanların cezai ehliyetlerinin olmadığı. Bilinenin aksine paranoyanın oldukça yaygın bir hastalık olduğunu vurgulayan Tan şu örnekleri veriyor: "2000'li yıllarda ünlü bir "Gönen sapığı" vakası vardı. İsviçre'de çalışan bir işçi, karısının kendini aldattığına; aldatılmasına da ağabeyi ve ağabeyinin karısının teşvik ettiğine inandığı için üçünü de öldürmüş ancak hezeyanlı bozukluk tespit edildiği için cezaevi yerine akıl hastanesine gönderilmişti.

Yine futbol camiasından başka bir isim Aziz Yıldırım'ın babası eşini tüfekle öldürmüş, önce hakkında hapis cezası verilmiş sonra cezai ehliyeti olmadığı için tahliye edilmişti."

TEDAVİ ŞART

Paranoyanın tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Tan, hastaların yüzde 70-80'inin ilaç tedavisiyle tamamen iyileştiğini, bazı hastaların da ömür boyu ilaç kullanmaları gerektiğini belirtiyor.

HEZEYANLI BOZUKLUK NEDİR?

Hezeyanın kelime anlamı bir hastalık veya başka bir sebepten dolayı akla-mantığa ters şeyler söylemek, saçma sapan konuşmak demektir. Hezeyan, hakkında yeterli delil bulunmayan bir konuya tersine ihtimal verilmeyecek şekilde duyulan yanlış kabuldür. Hezeyan sahibi bu sabit fikirle aşırı bir uğraşma içindedir. Kişinin yaşadığı toplumun kültürel altyapısına uygun düşünceler, psikiyatrik açıdan hezeyan sayılmaz. Mesela, bir toplumda yaygın olarak paylaşılan batıl inançlar hezeyan tanımı içine girmez.

Hezeyanlar, tuhaf ve tuhaf olmayanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Tuhaf hezeyanlar "uzaylıların beynine yerleştirdikleri bir cihazla hareketlerini yönettikleri" gibi gerçek olması mümkün olmayan şeylerdir. Tuhaf olmayan hezeyanlar ise "gizli servisler tarafından takip edildiği" veya "eşi tarafından aldatıldığı" gibi yaşanması mümkün olan şeylerdir. Özellikle tuhaf olmayan hezeyanların gerçekçi düşüncelerden ayırt edilmesi zor olabilir. En sık görülen hezeyan çeşitleri kötülük görme (sürekli birileri tarafından kendisine kötülük yapılacağını düşünmek), kıskançlık, büyüklük, suçluluk, önemli bir kişinin kendisine âşık olduğu şeklindeki konularla ilgilidir.

Kendisinin mehdi veya bu tür bir kurtarıcı olduğunu iddia ederek etrafına pek çok insanı toplayan kişiler, eğer dolandırıcı değillerse, genellikle hezeyanlı bozukluk (paranoya) hastasıdırlar. Hezeyanlı bozukluk (paranoya) hastalığında, şizofrenidekinden farklı olarak, tek bir hezeyan vardır; bu hezeyan sistemlidir, tuhaf değildir. Hezeyanıyla ilgili çok geniş ve detaylı açıklamaları vardır. Etrafında olup biten hemen her şeyin, o kişiye göre hezeyan sistemi içinde bir yeri vardır. Mesela kendisinin mehdi olduğuna inanan bir hasta, şehirde çıkan orman yangınının kendi mehdiliğini kutlamak için bir işaret olduğunu söyleyebilir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bir, hastalık, kıskançlık, psikolojik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kıskançlık bitirdi Cemalizim Haber Arşivi 2 07 Mart 2012 12:01
Kıskançlık Süslü Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 17 Aralık 2010 13:54
Kıskançlık Testi : Dilara Ah Kadınlar 3 21 Mayıs 2010 22:34
Kıskançlık YapraK Ah Kadınlar 0 27 Eylül 2009 05:54
Kıskançlık Run Genel Paylaşım 4 21 Kasım 2007 13:18