IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2012, 18:28   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Orta Yaş Krizi




Orta yaş krizi nedir?

Orta yaş, yalnızca bir erişkin olduğunuzu anlamanız değil, hayatınızı yarıladığınızı fark etmenizdir. Eğer bu orta yaş dönemini ağır geçiriyorsanız, size korkutucu veya acı verici geliyorsa, orta yaş krizinde olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Orta yaş krizi ilk olarak psikolog Jung tarafından tanımlanmış, ve hayatın olgunlaşma dönemlerinden biri olduğu iddia edilmiştir. Pek çok kişi 40’lı yaşlarda sürdürdüğü hayatında yolunda gitmeyen alanlar veya bir takım tıkanıklar olduğunu fark ederek duygusal bir geçiş yaşar. Yeni düzenlemeler yapma ihtiyacını hisseder. Bu süreç, çoğu zaman önemli bir değişiklik yapılmasına gerek duyulmadan yumuşak bir süreçle sonlanır.

Orta yaş krizinden kimler etkilenir?

Çoğunlukla 35 • 55 yaşları arasındaki kadın ve erkekler orta yaş krizinden etkilenebilirler.

Kadınlar için bu dönem, çocukların evden ayrılması ve artık kendilerine daha az ihtiyaç duymalarıyla yakından ilgilidir. Erkeklerde ise yaşlanmayı fark etmeyle beraber özsaygı zedelenir, sıklıkla işe bağlıdır.

Uzmanlar, orta yaş krizinden en çok etkilenen kişilerin uzun zamandan beri hayatlarından memnun olmayan insanlar olduğunu belirtmektedir.

Örneğin neferet ettiğiniz bir işi veya mecbur olduğunuz bir evliliği sürdürdüğünüzde orta yaş krizi daha sert bir biçimde etkliyebilmektedir.

Bazı özel durumlarda ise belirli kişisel temalar ve dışsal etkenler nedeniyle orta yaş krizi daha sert geçebilir. Peki, bu geçiş dönemi zor olduğunda nasıl temalar gündeme gelir? Genel stres düzeyi arttığında, veya çocukluktan gelen hiç dokunulmamış kişisel meseleler bu olayların etkisiyle su yüzüne çıktığında olgunlaşma süreci sekteye uğrar. Bu sektenin verdiği duygusal rahatsızlık, yoğunluğu ve sürekliliğinden ötürü depresyona yol açarsa, psikolojik ve /veya psikiyatrik müdahaleyi gerektirebilir.

Orta yaş döneminin kişisel temaları şunlardır:

• Şimdiye kadar yaşadığı hayattan ve hayat tarzından memnun ve mutluyken, artık zevk almamaya başlamak
• Daha önce ilgi ve sevgi duyduğu insanların yanında sıkılmaya başlamak
• Macera ve değişim arayışına girmek
• Seçmiş oldukları hayat tarzını ve önceki yıllarda verilen kararlarının bugün hala geçerli olup olmadığını sorgulamak
• Kim oldukları ve bu hayattaki amaçlarının belirsizliği ile ilgili karmaşa yaşamak
• Kendi hayatlarıyla ilgili hayal kırıklıklarını eşlerine mal etmek, eşlerini suçlamak ve kızgınlık
• Hayatlarının kalan yarısında gerçekten ne yapmak istediklerine karar verememek
• Evliliklerini sorgulamak: Eşlerini gerçekten sevip sevmediklerinden emin olamamak, evlilikleriyle ilgili pişmanlık duymak
• Daha tutkulu yeni bir ilişki arayışı

Bu dönemin pratikteki göstergeleri ise aşağıdaki gibidir:

• İşi bırakmak
• Evliliği bitirmek, veya evlilikten uzaklaşmak
• Evlilik dışı bir ilişkiye başlamak
• Alkol kullanımına başlamak
• Çökkün, bunalmış ve öfkeli hissetmek
• Cinsellikten uzaklaşmak
• Uykusuzluk
• Sağlıklı olma, sağlıklı beslenme takıntısı
• Önceden anlamalı olan alışkanlıkların anlamsızlaşması

Orta Yaş Dönemini Tetikleyen ve Zorlaştıran Etkenler

Çeşitli hayat olayları 30’lu yaşları zorlaştırabilir. Zor yaşantılar olsun veya olmasın, orta yaş dönemi içsel psikolojik bir süreçtir. Kişi bu geri plandaki içsel süreci görmezden geldiğinde veya anlamakta zorlandığında daha sonra pişmanlık duyabileceği yanlış kararlar verebilir. İşi bırakmak, farklı bir mesleğe yönelmek, boşanmak gibi değişikler peşinden giderek, veya hayatının ilk yarısında oluşturduğu güven sistemini bırakarak tamamen yepyeni bir hayat tarzı benimsemeye çalışmak böyle dönemlerde sık rastlanan girişimlerdir. Bu değişimlerin kişiye faydalı olabilmesi için birey tarafından özümsenmesi gerekir.

Zihin

Uzmanlar, orta yaş krizinin zihinde, genellikle önemli bir yaşam olayını takiben başladığını belirtmektedir, bunlara örnek olarak ciddi bir sağlık sorunu, çocukların evden ayrılması, maddi veya manevi ağır kayıplar sayılabilir. Bu tür olaylar insanı şimdiye dek yaşadığı hayatı detaylı olarak yeniden değerlendirmeye yöneltir. Kendisi için düşündüğü, beklediği, istediği hayatla yaşadığı hayat arasındaki farkın yarattığı hayalkırıklığının üstesinden gelme sürecine girer.

Beden

Fiziksel ve ----olojik değişiklikler, örneğin menopozla gelen dış görünümdeki bazı değişiklikler orta yaş krizini başlatabilir. Pek çok kadın menopozu, gençliklerinin ve üretkenliklerinin sonu olarak değerlendirir, bu kısıtlayıcı düşünce de kendilerini değersiz ve gereksiz hissetmelerine sebep olur. Erkeklerin bedenlerinde de orta yaşla beraber ortaya çıkan hormonal ve kimyasal değişiklikler prostat problemlerine ve cinselliğe karşı ilgide azalmaya neden olur. Onlar da bu değişikliklerden duygusal olarak etkilenirler.

Anlamlı Yakın Kişilerin Vefatı

Aileden birinin veya ebeveylerin vefatı yas sürecini başlatır. Orta yaş krizinin sebep olduğu duyguları dikkate almadan yas sürecini atlatmak çok kolay olmayabilir. Her iki önemli olay bir arada yaşandığında bunaltı süresi uzayabilir.

Çekingen Kişilik Yapısı

İnsan ilişkilerinde yetersizlik ve güvensizlik sorunu yaşayan çekingen yapılı kişiler için orta yaş dönemi zor olabilir. Böyle bir kişiliğe sahip olan kişiler reddedilme korkusu ve çekingenlik nedeniyle yardım almadan sorunların üstesinden gelmeyi tercih ederler. Çoğu zaman duygu odaklı başa çıkma yolları ararlar ve asıl problemler için çözüm veya destek istemezler.

Borç

Kredi kartlarının yaygın kullanımı ve baş döndürücü kampanyaları sebebiyle pek çok kişinin borçlu olduğu bir çağda yaşamaktayız. Günümüzde kendi gelir düzeyinin üzerinde bir hayat standardı sürdürmek çoğu kişi için normal karşılanıyor. Orta yaşa gelmiş, emekliliğe hazırlandığınız bir dönemde kendinizi borç içinde bulmak, yaş döneminin rutin gerginliğini daha da arttırabilir. Rutin bir orta yaş sıkıntısı yaşayan kişi, içinde bulunduğu stresin borçlardan kaynaklandığını düşündüğünde ailesinden uzaklaşmayı tercih edebilir.

Orta Yaş Krizi Nasıl Aşılır?

Kendinize Bir İyilik Yapın

Otuzlu yaşların sonunda ve kırklı yaşlarda yaşanan bu krizin kendisinden çok nasıl ele alınacağı fark yaratır. Farklı bakın. İçinde bulunduğunuz problemlere çözümler oluştururken, gelecek için iyi bir değişim fırsatı da olabilir. Neleri farklılaştıracağınıza odaklanmayı da seçebilirsiniz.

1. Vücudunuza Gerçekten İyi Davranın

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kendinizi her şeye karşın daha iyi hissetmenizi sağlar. Enerjinizi aktif tutar. Menapoz etkilerine karşı sizin vücunuzun nelere ihtiyacı olduğunu takip edin. Fiziksel aktivite, sadece her gün yapılacak yarım saatlik yürüyüş bile mutluluk hormonu endorfini harekete geçirerek sizi daha realist, olumlu ve geleceğe dönük tutmaya yardımcı olacaktır.

2. Zihninizle İlgilenin

Çoğunlukla kriz dönemlerinde insanlar başlarına gelen olayların vehametinin etkisinden çıkamazlar. Nasıl çaresiz ve yalnız kaldıkları ve sonucu nasıl değiştiremedikleri için kendilerini suçlarlar. Durumu haksızlık olarak düşündüklerinde ise diğer kişileri suçlarlar. Bu döngü yalnızca öfke ve çaresizlik duygularını güçlendirmeye yarar. Zihniniz için bir iyilik yapın.
Ne yapabileceğinize odaklanın, ne yapamamış olduğunuza veya ne yapamadığınıza değil.
Bu dönemi yeni bir başlangıç olarak isimlendirin. Hayatınızda daha önce yapmadığınız için kendinize söylendiğiniz şeylere vakit ayırın, zaman öldürmeyi bırakın, her zaman yaptığınız şeyleri farklı yollardan yapın. Nasıl hissettiğiniz hakkında düşünmeye zaman ayırın, arkadaşlarınızla paylaşın. Arkadaşlar bu konuda iyi bir fikir değilse doktorunuza danışın.

3. İlişkinizi / Eşinizi Hatırlayın

Genellikle pek adil olmasa da, kadınlar kendi krizlerinin çok ciddiye alınmasını beklerken eşlerininkinin çoğu zaman farkında olmayabiliyorlar veya “gereksiz” bulabiliyorlar. Eşiniz orta yaş krizinden etkileniyorsa veya zor bir dönem geçiriyorsa destekleyici ve cesaretlendirici olun.

Evliliklerin %30’unun 40 ila 60 yaş arasında bittiği biliniyor. İhmalkar olmayın. İlişkinizi hayatınızdaki ilk sıraya koyun. Sizin gibi eşinizin de değişiyor olduğunu kabul ederek işe başlayın. 20 yıl önce yapmaktan hoşlandığınız faaliyetleri hala sevmek zorunda değilsiniz. Açık fikirli olun. Beraber yeni etkinlikler deneyin.Yıllarca çocuklara ve onların ihtiyaçlarına öncelik verdikten sonra artık sıra tekrar sizde. Kalan yıllarınızı keyifle değerlendirin.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
krizi, orta, yaş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Orta Çağ efLatun Tarih 0 26 Mart 2012 20:57
Orta oyunu KarakıZ Tiyatro 0 05 Kasım 2011 00:08
Ulu Orta Aşk AngeLus Serbest Kürsü 5 19 Mart 2010 14:21
Erkeklerde Orta Yaş Krizi Heidi Ah Erkekler 0 21 Ağustos 2008 14:56