IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2012, 18:28   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sınır Kişilik Bozukluğu




SINIR (BORDERLİNE) KİŞİLİK BOZUKLUĞU
TANIM: Borderline terimi bu bozukluğun nevroz ve psikoz arasındaki sınırda yer almasından dolayı konulmuştur. Bu bozukluk borderline şizofreni, psödonevrotik şizofreni, ambulatuar şizofreni olarak da adlandırılmaktadır. Faka günümüzde şizofreniden farklı bir bozukluk olduğuna inanılmaktadır. (Scully, 1990) Son yıllarda şizofreni spektrum bozukluklarından şizotipal kişilik tanımlanmasıyla sınır kişilik bozukluğuna da az çok açıklık getirilebilmiştir.
Bu kişiler belirgin biçimde dengesizdirler ve aşağı yukarı her yaşantılarının iki kutuplu görme eğilimindedirler. Örneğin terapist, bir yandan, yaşayan en iyi terapist gibi görülürken birkaç dakika içinde en duyarsız, düşüncesiz, aşağılık, ahlaksız bir kişi olarak algılanabilir.
Bu kişilik bozukluğunda bireyin kimlik duygusunda, ilişkilerinde ve duygulanımında yaygın ve süreğen dengesizlik belirgindir. Bu kişiler cinsel, mesleksel ve toplumsal kimliklerinde derin güvensizlik ve dengesizlik gösterirler. Bunlarda sağlam bir kimlik duygusu gelişmemiştir. Genç erişkinlik döneminde ve değişik şartlarda ortaya çıkar.

SINIR (BORDERLİNE) KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ
1-) Yoğun terk edilme korkuları yaşarlar nedeni de tek başına kalmaya dayanamamaları ve yanlarında başkalarının olmasına gereksinimleri ile ilişkilidir. (Arsu, 2001)
2-) Tutarsız ve gergin ilişkileri vardır.
3-) Bu kişilerin yapılandırılmamış işlerdeki yada okulda ki başarıları düşük olabilir.
4-) Kendilerine zarar verici; kumar oynama, sorumsuz biçimde para harcama, tıkınırcasına yemek yeme, güvenli olmayan rasgele cinsel ilişkilere girme, pervasız araba kullanma ve uyuşturucu madde kullanabilirler.
5-) İntihar ile ilgili girişimler, göz korkutma eylemleri gösterirler. Bu kişilerin %8-10’unda kendini öldürme, yakma, yıkma vardır. İntiharla ilgili göz korkutma çoğu zaman bu kişilerin yardım almak için hazır oldukları anlamındadır.
6-) Çabucak düş kırıklığına uğrarlar. Bunaltı, çökkünlük belirtileri gösterirler.
7-) Zaman zaman antisosyal atak davranışlar, psikoaktif maddelere yönelme hızlı yaşam çabaları, kendilerine zarar verme eğilimleri (kendilerini jiletle kesme, sigara ile yakma, öz kıyım girişimleri) gösterirler. Boşluk ve anlamsızlık duygusundan yakınırlar.

Sınır (Borderline) Kişilik Bozukluğunun Belirli Bilişsel Profilleri
Kendilerine Bakışları: Kim olduklarını, amaçlarını, değerlerini, cinsel kimliklerini bilememektedirler.
Diğerlerine Bakışları: Diğer insanlar aynı anda hem çok değerli ve güvenilir, hem de değersiz ve güvenilmez olarak görülür.
Tipik Şemaları: “Kim olduğumdan emin değilim.”, “Eninde sonunda terk edileceğim.”, “Acım öylesine yoğun ki dayanamıyorum.”, “Öfkem beni kontrol eder.”, “Davranışlarımı kendim yönlendiremiyorum.”
İşlevsel olmayan inançları: “İnsanlar beni gerçekten tanırlarsa, sevmezler.”, “Beni terk etmemeleri, bana zarar vermemeleri için insanlara boyun eğmeliyim.”, “Duygularımı kontrol etmezsem korkunç şeyler olabilir.”
Stratejileri: Kendisini sevip sevmediklerini anlamak için insanların sınırlarını zorlarlar. Bir yandan yakın arkadaşlıklar kurmak isterken, diğer yandan yakınlıktan kaçınırlar.
Tipik Davranışlar: Öfke nöbetleri, kızgınlık gösterileri, kavgalar
Duyguları: Duygularda aşırılık ve dengesizlik gözlenir. Normal duygularından, depresyon, anksiyeteye, sinirliliğe ve yine normal duygu durumuna geçerler. Zaman zaman da yoğun bir boşluk duygusu içine girerler.

SINIR (BORDERLİNE) KİŞİLİK BOZUKLUĞU GİDİŞ VE EŞLİK EDEN ÖZELLİKLER
Borderline kişiliğin nedenleri ile ilgili hemen tüm teorilerde erken gelişim dönemlerindeki sorunlar üzerinde durulmaktadır. Çocukluk yaşamlarında fiziksel ve cinsel kötüye kullanılıp, ihmalkarlık, düşmanca çatışmalar, küçük yaşta anne baba kaybı yada ayrılığı görülür.(Scully,1990)
Borderline kişilik bozukluğu dünyanın her yerinde tanımlanmıştır. Bu kişilik bozukluğu olan kişilerin %75’ini kadınlar oluşturmaktadır. Genel toplumda %2 civarında görülme sıklığı vardır. ABD’de bu kişilerin %10 ayakta tedavi görmekte iken (muayenehaneye düzenli gelip giderek) %20’si ise psikiyatrik yataklı kurumlarda tedavi görürler. Antisosyal kişilik bozukluğu yada duygu durum bozukluğu varsa hastalığın görülme riski artar.
Borderline kişilik bozuklukları çoğu zaman duygudurum bozuklukları ile birlikte görülür. Yada ilgi çekme, manipülatif davranış ve hızlı değişen davranışlarla karakterize, histerionik kişilik bozukluğu tanısı ile bir aradadır. Bazen şizotipal kişilik bozukluğunda, şüpheci düşüncelerle yada paranoid bozukluk ve narsistik kişilik bozukluğunda ufak uyarılara, tepki gösterme ile beraber olabilir. Bağımlı kişilik bozukluğu ile beraber de görülebilir. Ancak bu bozukluğu olanlar terk edilmeye duygusal açıdan boşlukta kalma, öfke duyma ve karşı istekte dbulunma ile tepki verirken, bağımlı kişilik bozukluğu olan kişi ise duruma giderek artan bir suskunluk ve baş eğici bir tutumla tepki gösterir.

SINIR (BORDERLİNE) KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ
Borderline kişilik bozuklukları psikote-----e ilaç ve terapi ile tedavi görürler. Zor vakalardır. Bazen 10 yıla aşkın süren terapiler, destek terapisiyle yaşam boyu devam edebilirler. Sık sık yüceltme ve terapisti değersizleştirme süreci yaşadıkları için değersizleştirme süreci atlatılabilirse te-----e kalırlar. Terapistleriyle iyi giden ilişkilerini oldukça sık baltalamaya çalışabilirler. Hızlı ve zamansız yüzleştirmeler hemen te-----en uzaklaşmalarına neden olacağından terapistin çok dikkatli olması gerekir.
James Scully’e göre borderline hastanın sağaltımında iki genel yaklaşım söz konusudur.
1-) Altta yatan psikopatolojiyi anlamaya yönelik psikodinamik yaklaşım; genelde standart uzun süreli bir psikoterapi uygulamak güçtür. Çünkü hasta regrese (gerilime) olma eğilimindedir ve terapiste karşı reaksiyonları yoğundur.
2-) Yorumlamaktan çok yüzleştirmek suretiyle hastayı destekleyici gerçekliğe doğru yönelten sağaltım. Terapist hastaya davranışlarıyla bağlantısı olan duygularını tanımada yardımcı olur. Terapist sınırları belirlemelidir. Bu yaklaşım hastane uygulamalarında daha uygundur.
Farmako Terapi (İlaçla) ile mizaç ve davranış alanlarında hep ne kadar ılımlı düzeyde olsa da klinik olarak önemli iyileşmeler sağlanabilir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bozukluğu, kişilik, sınır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Histrionik Kişilik Bozukluğu Liaaa Ruh Sağlığı 1 02 Ağustos 2013 11:11
Narsist Kişilik Bozukluğu Sue Ruh Sağlığı 0 18 Mayıs 2012 20:15
Sanal kişilik bozukluğu! Sue Ruh Sağlığı 0 18 Mayıs 2012 19:49
Şizoid Kişilik Bozukluğu Candy Sağlık Köşesi 0 11 Eylül 2010 19:04
Borderline Kişilik Bozukluğu YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Şubat 2010 03:11