IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Şubat 2014, 14:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çekingenliği Yenmenin Yolları




Çekingenliğin altında yatanlar özgüven eksikliği ve negatif düşüncelerdir. Ama tüm bunları yenmek de kişinin elindedir!

Kendinizi görünmez gibi mi hissediyorsunuz? Toplum içinde konuşmak sizin için bir çile mi? Korkmayın, çekingenlik gayet normal bir duygudur. Sadece bunun farkına varıp, üstesinden gelmek için neler yapacağınızı bilmeniz yeterli… İşte önerilerimiz!
Negatif düşünceleri yok edin

“Söylediklerim eminim kimseyi ilgilendirmiyor”, “Birinden bir şey istersem onu rahatsız etmiş olurum” ve “Kesin benimle alay edecekler” gibi olumsuz fikirleri hayatınızdan çıkarın. Alay edilme korkusu, eleştirilme kaygısı gibi duygular sizi her anlamda kısıtlayacaktır. İlk olarak bu fikirleri tekrar gözden geçirin. Ama şunu düşünerek: “Gerçekten ‘yanlış bir adım atmanızı’ bekleyen bir sürü göz sizin üzerinizde mi? Herkes sürekli sizi mi konuşuyor?” Tabii ki hayır; siz dünyanın merkezi değilsiniz sonuçta! Bunu aklınızdan çıkarmayın. Çekingenliğinizi kıracağına inanamayacaksınız.

Kendinizi gevşetin

Çekindiğiniz durumlarda terleme, kızarma veya titreme gibi semptomlar gösteriyor olabilirsiniz. Bunun nedeni rahatsız olduğunu durumlarda duygularınızın bir anda karakteriniz üzerinde hakimiyet yaratıyor olması ve adeta elinizi kolunuzu bağlıyor olmasıdır. Kulağa kısırdöngü gibi gelecek; ama vücudunuzun verdiği bu tepkileri kontrol etmek de aslında sizin elinizde! Kötü duygularınızın sizi, bedeninizi kontrol altına almasına izin vermeyin. Sakinleşmek için o an ne uygunsa onu yapın. Düzenli bir nefes egzersizi veya kısa bir yürüyüş size bu tip durumlarda yardımcı olacaktır.

Kendinizi sevmeyi öğrenin

Çekingenliğin altında yatan en bariz sebep özgüven eksikliğidir. Kendinize göre hareket etmek yerine başkalarının görüşlerine bağlı yaşarsınız. Kendinizi sıkıcı ve banal bulursunuz ve bu nedenle başkalarının dikkatini çekmeye cesaret edemezsiniz. Kısacası; kendinizi sevmezsiniz! Dolayısıyla acilen yapmanız gereken kendinizle ilgili fikirlerinizi değiştirmenizdir. Hemen iyi özelliklerinizin, yeteneklerinizin farkına varın. Onları bir bir sıralayın ve kendinizle ilgili olumsuz düşünceler aklınıza geldiğin hemen onları sıralayın. Hatta özgüven kazanmak için önerilerimize bir göz atın.

Bir profesyonele danışın

Bizim burada bahsettiklerimiz daha ciddi olmaya durumlar için önerilerdir. Eğer durumunuz çok daha ciddiyse; bu çekingenlik sizin beden ve ruh sağlığınızı etkiliyorsa mutlaka bir uzmana danışmanız gerekiyor demektir. “Uzman bende ne uygulayacak?” diye merak ediyorsanız; bu tip durumlarda kişilik geliştirme metodlarının uygulandığını belirtebiliriz. Bu da çeşitli egzersiz ve simülasyonlar aracılığıyla, amacı size yol göstermek olan davranışsal ve bilişsel terapiler ile gerçekleşir.
Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çekingenliği, yenmenin, yolları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
UtangaçLık-Utangaçlığı yenmenin yolları Amelia Ruh Sağlığı 0 08 Şubat 2014 16:41
Çekingenliği yenmenin yolları Sue Ruh Sağlığı 0 18 Mayıs 2012 20:13
Türkleri yenmenin tek yolu ? Julw Genel Paylaşım 3 16 Aralık 2007 15:38