IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Amelia

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Şubat 2014, 08:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Filmle Psikolojik Tedavi




Filmle Psikolojik Tedavi İnsanı anlatan hikayelerle örülü bir sinema filmi, psikolojik tedavi yöntemlerinden olan terapinin yerini alıyor..


Türkiye'de de yeni yeni kullanılmaya başlanan sinema terapi yöntemini, online sinema dergisi 'Sinemalife'a anlatan Psikopatolog - Türkolog Deniz Keziban Çakıcı, psikolog yardımıyla seçilen bir film hakkında konuşması istenen hastaların terapi sürecinin hızlandığına dikkat çekiyor. "İnsanlar başka bir kişi veya ortam aracılığıyla kendinden bahsetmeyi tercih ediyor. Filmler insanların şuuraltındaki hislerine ulaşabilmenin en kestirme yolu." diyen Çakıcı, film terapisinin 'diğer terapi biçimlerinde de olduğu gibi yalnızca bir farkındalık meydana getirme hali değil, kendini tanıma ve tanımlama hali olduğunu' ifade ediyor. Çakıcı, "Gerçek bir sanat yapıtı her anlamda sınırları aşar, duyguyu yönlendirir, bir perspektifi vardır. Aynı zamanda bünyesinde barındırdığı özgürleştiren gücü ve sanat yapıtı çerçevesindeki insan yaşamını, izleyiciye ödünç verir. Bu ödünç alınacak şeyler için de, film izleme esnasında oldukça yoğunlaşmak gerekir. Filmlerle tedavi bir ağrı kesici hap gibi düşünülmemeli. Her filmin etkisi başka başkadır. Hangi filmin kime uyacağı konusunda insanlar terapistlerinden görüş alıyorlar. Ama bu bizim ülkemizde olan bir şey değil pek." değerlendirmesini yapıyor.

İyi hazırlanmış bir filmin insanın bilinçaltı ve üstü tüm bilgileri dışarı çıkartacağını söyleyen Çakıcı şu ifadelere yer veriyor: "Filmde model olarak sunulan figürden ya da filmin konusundan küçükler ve büyükler çok yönlü bir öğrenme süreci yaşarlar. Bu öğrenme sürecinde, suyun altında ve derinde kalan duygular, arzular, çatışmalar, korkular, öfkeler, tutkular, bağımlılıklar, dürtüler su yüzüne -bilinç üstü- çıkabilir. Tematik olarak iyi hazırlanmış bir film her zaman, bu saydıklarımdan çok daha fazlasını sunar. Çözüm de olabilir bu, çözümsüzlük de. Filmden ödünç alınmış şeydir, 'ben' de iz bırakan. İster o izin peşinden gider kendimize uygun bir patika, ardından da yol buluruz. İster o izi de büyük çabalar sarf edip geldiğe yere geri gömeriz."

Türkiye'de sinema terapi olarak kullanılabilecek filmlerden de örnekler veren Çakıcı, Barış Pirhasan'ın yönettiği 'Adem'in Trenleri' filminin 74 milyona ulusal terapi olarak izlettirilmesi gerektiği görüşünde. Çakıcı'nın önerdiği diğer filmler ise şöyle: "Usta Beni Öldürsene", "O da Beni Seviyor", "Bekle Dedim Gölgeye", "İyi Seneler Londra", "Mutluluk", "Mülteci", "Münferit", "Rıza", "Saklı Yüzler", "Sis ve Gece", "Yaşamın Kıyısında", "Yumurta" ve Zeynep'in Sekiz Günü."

Türkiye'nin İlk Online Sinema Dergisi olan Sinemalife Mayıs sayısında, terapi dosyasının yanısıra, 'Nokta' filmini de kapağına taşıdı. Filmin Yönetmeni Derviş Zaim ile çarpıcı bir röportajın yer aldığı dergide, aktör Sean Pean ve aktris Dokato Fenning'e geniş yer ayrılıyor.
Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
filmle, psikolojik, tedavi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dayakçı babaya psikolojik tedavi PassioN Haber Arşivi 0 23 Mart 2012 20:51
Psikolojik kökenli ağır bozukluklarda etkili tedavi psikoterapi Lucifer Ruh Sağlığı 0 04 Ocak 2012 01:54