IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Amelia

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Şubat 2014, 19:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Psikoterapi Nedir ? Psikoterapi ne değildir ?




Psikoterapi Nedir?
Günümüzde, psikoterapi’nin otuza yakın yorum ve tarifi vardır. Her tarifin kendine özgü doğru yanları bulunmaktadır. Psikoterapi’nin ne olmadığını açıklamadan önce, çoğunluk tarafından kabul gören tarifini özetleyeyim: Psikoterapi ruhsal sorunların psikoloji bilimi ve tekniğiyle sağaltım sürecidir. Bir başka deyişle: Belirli psikolojik tekniklerle, psikoterapi eğitimi görmüş uzman terapistlerin, kişide görülen ruhsal bozuklukların veya kişilik sapmalarının sağaltımıdır.

Eğer ruhsal sorunlar ya da davranış bozuklukları, şahsın kendi öz çabası veya çevresinin yardımıyla çözülemiyorsa, bu şahıs psikoterapi yardımına gereksim duyuyor demektir. Bu konumdaki şahıslar, ne kadar erken bir psikiyatra daha doğrusu bir psikoterapiste müracaat ederlerse sorunlarını o kadar kısa zamanda çözebilirler.

Psikoterapi ne değildir?
Son zamanlarda psikoterapi kavramı, doktorlarla, psikiyatrlarla ya da psikologlarla yapılan konuşmalarmış gibi bir takım yanlış anlamlarda kullanılır oldu.

Psikoterapi, bir sorun karşısında ruhsal davranış bozukluğu ya da ruhsal endişeleri azaltmak değildir. Psikoterapi, kişinin insanlarla ilişkilerinde ruhsal ve kişilik gelişimini tamamlayıp, kişinin benzer sorunlarla karşılaştığı ve ruhsal sıkıntı veren durumları, psikiyatrist yardımı olmaksızın, kendi kendine çözümlemeyi öğrenme sürecidir.

Psikoterapi, başkasına nasihat, yardım veya teselli dolu moral verici konuşmalar ya da "haklısın" deyip destek vermek değildir. Eğer doktor, hastanın sorununu hastaya çözdürmek yerine kendisi çözerse, zor durumlarda kendi sorununu çözmeyi öğrenemeyen hastayı kendine bağımlı kıldığından, ona psikoterapi uygulamamıştır.

Psikoterapide amaç, hastanın nörotik kişilik bozukluğunu hastaya buldurup, bunu düzeltmesini öğretmektir.

Psikoterapist olmak için bir eğitim gerekli midir? Evet. Psikoterapi, her şeyden önce, psikoterapistin kendi üzerinde kendi kişiliğini incelemesiyle öğrenilmeye başlanır. Psikoterapi eğitimi Avrupa’da yasalarca belirlenmiştir. Bunun için, tıp, psikoloji, sosyoloji vb. mezunlar, psikoterapist yetiştiren özel enstitülerde yaklaşık 4-5 yıl eğitim görüp, sınavını vererek o enstitüden o daldaki psikoterapist unvanını alır. Psikoterapistin özel eğitim görmesi, kendisinin eğitimi için bizzat psikoterapiden geçmesi gerekir. Kısaca psikiyatri, tıbbın bir ihtisas/uzmanlık dalıdır. Her doktor ya da psikiyatr psikoterapiye ilgi duymak ve psikoterapi eğitimini alarak psikoterapi yapmak durumunda değildir. İlaçla tedavi ve kısa öğütler veren psikiyatrların yaptığı konuşmalar, yukarıda da anlatıldığı gibi, psikoterapi olarak değerlendirilmemelidir.

Alıntı


Konu Violent tarafından (14 Şubat 2014 Saat 22:24 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
değildir, ne, nedir, psikoterapi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Psikoterapi Gerektiğine Nasıl Karar Verilir Psikoterapi nasıl uygulanır ? Amelia Ruh Sağlığı 0 13 Şubat 2014 19:13
Psikoterapi Nedir, Niçin Yapılır? Katherina Ruh Sağlığı 0 02 Ekim 2012 15:58
Aktarım Odaklı Psikoterapi Lady Kitap Tanıtımları 0 22 Ağustos 2012 17:15
Psikodinamik Psikoterapi Melodram Felsefe 0 13 Nisan 2011 21:29