IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Mart 2014, 17:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Major depresyon




Toplumda çok sık rastlanan bir hastalikdir. Erkeklerin %15’i, kadınların ise %30’u hayatlarının bir döneminde majör depresyona girerler. Major depresyon kadınlarda erkeklere oranla neredeyse 2 kat daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınların hormonal yapısının değişkenliği, menapoz, doğum, kadının toplum içinde karşı karşıya kaldığı stress faktörlerinin çokluğu gibi durumlar gösterilebilir. Kentler de köy ve kırsal kesime oranla depresyon çok daha yaygın şekilde görülmektedir.

Major depresyon belirtileri nelerdir?
Depresif duygu-durum da hasta kendini çökmüş, hüzünlü, sıkıntılı, kederli, mutsuz ve ağlamaya eğilimli olarak hisseder. Depresyondaki hastaya göre yaşam anlam ve zevkini ( anhedoni ) kaybetmiş gibidir. Kendini bir boşlukta hisseder, yaşam ile alakalı olan işlere ilgisi ve isteği kaybolmuştur. Hasta sanki hayatı boyunca bundan sonra hiç muylu olamayacakmış gibi bir hisse kapılır diğer belirtiler ise:

Diyet yapmadığı halde bir ayda vücut ağırlığının %5 azalması yada artması (atipik depresyon ),
Hemen her gün uykusuzluk yada aşırı uyuma (atipik depresyon),
Psikomotor ajitasyon ( endişeli, huzursuz, kıpır kıpır olma) yada retardasyon (hareketlerin yavaşlaması, azalması ve suskun olma),
Hemen her gün halsizlik, yorgunluk, bitkinlik yada enerjisizlik,
Kendini değersiz hissetme yada suçluluk duygusu,
Düşüncelerini odaklayamama (konsantrasyon da güçlük) ve kararsızlık,
Ölüm ve intihar düşünceleri, intihar planlamak veya intihara kalkışmak. (Burda özellikle belirtilmesi gereken durum özellikle tek tanrı inancı olan dinlerde intiharın günah olduğunu bilen insanların “Bir hastalık gelse de canımı alsa yada biri gelip bana çarpsa da öldürse” gibi düşüncelerde intihar düşüncelerine girer. )

Major depresyon tedavisi nedir?
Tedavisi medikal tedavi, psikoterapi, EKT ( elektron konvulsiv tedavi ) ile yapılır, farklı durumlar kombine tedavi yada sadece medikal tedaviyle hasta izlenebilir. Hangi tedavinin uygulanacağı kararını psikiyatr ayrıntılı bir anemnezin ardından, hastalığın gidişatına ve tedavinin uygunluğuna göre karar verir.
Medikal Tedavi ( İlaçla Tedavi ): Burada tıp etiği ve yanlış kullanımların önüne geçmek adına anti-depresan ilaç isimleri yazmayacağım ve uyarı olarak lütfen sadece doktor kontrolünde ilaç kullanınız. Anti-depresanların etkileri 2-3 hafta sonra başlar. Hasta kendini enerjik hissetmeye başlar ve hüzünlü, kederli düşüncelerden uzaklaşmaya başlar. !!!Bu dönemde özellikle hastanın intihar etme riski artar (yalancı peri dönemi, ilaçların yan etkisiyle) İlaçların tam etkinliği 4-6 hafta sonunda ortaya çıkar. Eğer durumda bir düzelme görülmemişse 4. Haftada ilacın dozu artırılır yada başka bir anti-depresan ilaca geçilir. Kısmi bir yanıt alınmışsa atipik anti-psikotiklerde tedaviye eklenebilir.
EKT (Elektron konvulsiv tedavi): İntihar Riski yüksek hastada EKT denilen, hastaya anestezi (uyutularak) altında düşük miktarlarda (düşük amplitüdlü) elektrik verilmesi yöntemi olan EKT, intihar riski yüksek gruplar için uygulanabilir bir tedavi yöntemidir.
Hasta depresyondan kurtulduğunda tedavi hemen kesilmez, tekrar depresyona dönüş ( relaps ) olmaması için tedavi 6 ay daha sürdürülür ve ilaç dozu yavaş yavaş azaltılarak bırakılır, ilaçlar birden kesinlikle kesilmez.
Psikoterapi: Major depresyon tedavisinde sadece psikoterapiyle tedavi edilmeye kalkışılması, yapılan çalışmalarla intihar etme riskini artırtığı nedeniyle uygun değildir. Psikoterapi ancak ve ancak anti-depresan tedaviyi güçlendirici olarak kullanılabilir. Bu yüzden depresyon tedavisinde psikolog değil önce bir psikiyatrist’e gitmek daha uygundur. Psikiyatrist’in önerisi doğrultusunda psikolog bilişsel ve davranışçı terapiler uygulayarak hastaya yardımcı olabilir.
Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
depresyon, major


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Depresyon çökkünlük depresyon tedavisi ELa__ Ruh Sağlığı 0 21 Mayıs 2012 16:23