IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Temmuz 2022, 04:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Stresliyken vücutta neler oluyor?




Stresliyken vücutta neler oluyor? 4 adımda stresi azaltın! Dilara Koçak yazdı...


Pek çok sağlık sorununda karşımıza çıkan stres, bağışıklığı destekleyen hücrelerin azalmasına etki ediyor. Yaşlılıkta ortaya çıkacak durum öne çekiliyor; yani bağışıklık sistemimiz, bizden erken yaşlanıyor.

Hepimizin gün içinde stres yaşadığı anlar oluyor. Yaşanılan küçük bir problem bile büyük bir stres kaynağı olabiliyor. Trafik, telefon konuşmaları, yemeğin geç gelmesi ya da belki de işte yaşanan küçük bir yanlış anlaşılma… Stresin elbette birçok sebebi olabilir; ancak yeterli ve dengeli beslenme, uyku ve egzersizin yanında meditasyon, nefes çalışmaları ve sevdiklerinizle vakit geçirmek stres yönetiminde atacağınız en iyi adımlardan. Peki, stres nelere sebep oluyor hiç düşündünüz mü? Geçen ay Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlanan çalışma, stres seviyesi yüksek bireylerin bağışıklık hücrelerinin daha az olduğunu söylüyor. 50 yaş üstü 5 bin 744 yetişkinin incelendiği çalışmada, yüksek stres puanlarına sahip bireylerin kanında, hastalıklarla savaşan bağışıklık hücrelerinin daha az olduğu görülmüş.


Araştırmacılar, bu mekanizmayı “T hücreleri” ile açıklıyor. İleri yaş ile birlikte bağışıklık sisteminin baskılanabileceğini hatırlatmakta fayda var. Bağışıklıkta önemli bir yere sahip T hücreleri, kalbin hemen önünde ve üstünde bulunan timus adı verilen bir bezde olgunlaşır.

Yaş ilerledikçe timustaki doku küçülüyor ve yerini yağ dokusu alıyor; bu da bağışıklık hücrelerinin üretiminin azalmasına neden oluyor. Pek çok çalışma, bu süreçte egzersiz ve yetersiz beslenmenin çok büyük rol oynadığına işaret ediyor. Ele aldığımız bu çalışmada ise araştırmacılar, stresin bu durumu hızlandırdığına ve hastalıklara karşı bireyleri daha fazla risk altına sokabileceğine vurgu yapıyor. Yani stres bir şekilde bağışıklık sistemini yaşlandırıyor demek mümkün.

STRESLİYKEN VÜCUTTA NELER OLUR?

Stres, glikoz metabolizmanızı harekete geçirerek böbreküstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormonun yükselmesine yol açar. Kortizol, yani stres hormonu, kan şekeri seviyelerinizde yükselmeye sebep olabilir. Mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin ve seratonin ise azalır. Bu hormonlar normalde denge halindedir ve iyi ruh halinizin sürdürülmesine yardımcıdır. Stres halindeyken ise uyku, açlık-tokluk metabolizmaları arasındaki denge bozulur ve bu durum iştahta artış veya iştahsızlığa zemin hazırlayabilir.

Stresliyken vücutta neler oluyor? 4 adımda stresi azaltın! Dilara Koçak yazdı...

1- Magnezyumu ihmal etmeyin: Konu stres olunca akla ilk gelenlerden biri magnezyum. Özellikle muz iyi bir magnezyum kaynağı olmasının yanında vücutta seratonin, yani mutluluk hormonunu artırır. Magnezyum kaynağı besinlere beslenmenizde yer verin. Avokado, muz, brokoli, bitter çikolata, kabak çekirdeği, ıspanak gibi besinler örnek verilebilir.

2- Bağırsaklarınızı önemseyin: Stres, bağırsak bakterileri üzerindeki etkisiyle sağlığa etki eder. Stres ve depresyonun bağırsak geçirgenliğini artırarak otoimmün hastalıklara yatkınlığını artırdığını açıklayan çalışmalar mevcut. Yoğurt, kefir, lahana ve pancar turşusu bağırsak dostu besinler listesinde.


3- Rahatlamak için egzersiz: adrenalin ve kortizol gibi stres hormon seviyelerini azaltır. İyi hissettiren endorfin adlı nörotransmiterin salınımını uyarır. Egzersiz halindeyken stresin vücudunuzda yarattığı gerginliğin azaldığını, zihinsel sıkıntılarınızdan uzaklaştığınızı göreceksiniz.

4-Uyanır uyanmaz kahve içmeyin: Kortizol yani stres hormonunun sabahları en yüksek seviyelerde salındığını biliyor musunuz? Kortizol seviyeniz zirvedeyken kahve içmek, bu hormonun seviyelerini artırabilir. Bu nedenle uyandıktan 1-2 saat sonra kahve tüketmenizi öneririm

Cnnturk

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

Konu Che tarafından (04 Temmuz 2022 Saat 08:29 ) değiştirilmiştir. Sebep: Konu sahibi isteği üzerine başlık düzeltildi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Loş ışıkta durunca vücutta neler oluyor Fragile Sağlık Köşesi 0 19 Aralık 2019 19:01
6 Diş Kavrulmuş Sarımsak Yediğinizde İlk 24 Saat İçinde Vücutta Neler Oluyor? Sanem Alternatif Tıp 3 06 Mart 2018 14:28
İnternette 60 saniyede neler oluyor neler! Mutlaka Okuyun. DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 27 Aralık 2011 19:02