IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By lâyetezelzel

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ağustos 2014, 19:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tourette sendromu




Tourette sendromu, kişilerde aynı şekilde tekrar eden istem dışı oluşan, ani ve hızlı hareketlerden ve seslerden meydana gelmiş tiklerle karakterize olmuş nörolojik ya da nörokimyasal genetik bir rahatsızlıktır. Kişilerin içinden gelen şeyi istemsiz olarak dışarıya vurmasıdır. İlk başlarda genellikle müstehcen ya da küfürlü sözlerle uygun olmayan ortamlarda oluştuğu düşünülmüş, ancak tourette sendromu hastalarının az kısmında bu belirtiler tespit edilmiştir. Hastalarda hafif tikler şeklinde oluştuğunda, genellikle tanısı yapılamamaktadır. En fazla görülen tiklerin arasında boğaz temizleme, öksürme, göz kırpma, hayvan sesleri çıkarma, burun çekme gibi eylemler yer alır. Bu kişiler normal bir zeka seviyesine ve yaşam süresine sahiptir.

Tourette sendromu kimlerde etkili olur?

Çocukluk döneminde başlayan tiklerin şiddeti ergenlik dönemiyle birlikte azalır. Yetişkinlik döneminde ise nadiren görülür. Çocukların % 20 sinde belirli dönemlerde etkili olur. Bu genellikle göz kırpma, boğaz temizleme gibi basit ve tekrarlayıcı şekilde oluşur. Bu belirtiler insanlar tarafından huy olarak değerlendirilebilir. Bazı durumlarda görülen tikler ağırda olabilir. Daha az oranda çocuklarda çok sayıda hareket ve sesler oluşabilir. Bunlar uzun yıllar etkili olabilir. Çocuklarda başka bir sağlık sorunu tespit edilemediğinde, tourette sendromu düşünülebilir. Bu sorunlar yavaş ya da hızlı, fakat kasıtlı yapılıyor izlenimi veren sıçrama, bükülme ve seslerden oluşabilir. Bu durumda çocuğun sinirli olarak tanımlanması yaygındır. Bu kişilerde değişik tikler meydana gelirse, bunlar birbirine benzer. Bu durum beynin sinirsel iletiminin ve kimyasının ortak paydası olduğuna işaret eder.

Tourette sendromu neden olur?

Bu sendrom genellikle genetik bir bozukluk nedeniyle oluşur. Ancak buna sebep olan gen henüz belirlenememiştir. Yapılan araştırmalarda beynin derinliklerinde bir kısım hücrenin biçiminde ve işleyişinde farklılıklar belirlenmiştir. Beyin hücreleri nöron transmitterler adındaki kimyasal habercilerle iletişim kurmaktadır. Tourette sendromu bulunan kişilerde beyinde nöro transmitterler sayı bakımından olağan dışıdır. Bu olağan dışı iletişim nedeniyle sendromun oluştuğu bilinmektedir. Fakat yapılan kan tetkiklerinde ya da beyin görüntüleme tetkiklerinde hastalığın tanısı konulamaz.

Tourette sendromunda belirtiler nelerdir?

Hastalarda görülen tikler dışında, obsesif yani takıntı düşünceler, kompulsif yani tekrarlayıcı hareketlerle birlikte diğer sıkıntılar ve gerginlik görülebilir. Çocuklarda aynı zamanda hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği sorunları bulunabilir. Ancak hastaların hepsinde bu belirtiler görülmeyebilir. Hafif belirtileri olan kişiler doktora bile gitmez. Tikler bazı zamanlarda azalır ve çoğalma gösterebilir. Kız çocuklarda daha çok erişkinlikte düzelme gösterebilir.

Tourette sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Bunun yanında oluşan belirtilere iyi gelen iyi bir ilaçta bulunmamaktadır. Tikler ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Bunun yanında ailelerin, öğretmenlerin ve arkadaşların sendrom hakkında bilgilendirilmeleri işe yarar. Bu sendromu yaşayan kişiler meslek sahibi olabilir, hayatını dilediği gibi sürdürebilir

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 26 Ağustos 2014, 19:32   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Tourette sendromu




Tuvalet sendromu okudum resmen ya. Hayır ilk paragraf da öyle bi uyumlu ki yani.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
sendromu, tourette


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Othello sendromu nedir? Othello sendromu ne demektir? Amelia Ruh Sağlığı 0 16 Mart 2014 17:11
Tourette Sendromu ( ses ve çoğul hareket tiki bozukluğu) Ecrin Çocuk Sağlığı 0 19 Şubat 2012 20:43
Gilles De La Tourette Sendromu Liaaa Engel Türleri Ve Hastalıklar 0 08 Şubat 2012 11:50
Tik Bozuklukları (Tourette Bozukluğu) KarakıZ Sağlık Köşesi 0 02 Eylül 2011 22:08
Tükenmişlik Sendromu (Staff Burnout Sendromu) KarakıZ Sağlık Köşesi 0 02 Eylül 2011 21:54