IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Lykia

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2014, 20:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nevrasteni




Nevrasteni, kısaca sinir zafiyeti demektir. Sinir sistemi fonksiyonunda olan aşırı çatışma nedeniyle oluşan zayıflık ya da bitkinlik durumudur. Vücudun ve zihnin aşırı oranda yorgun düşmesiyle meydana gelir. Ruh hastalıkları içinde en yaygın görülen hastalıklardan birisidir. 1869 yılında Dr. Beard tarafından tanımlanmıştır. Bu rahatsızlık daha çok entelektüel faaliyeti olan kişilerde sıkıntıyla birlikte görülmektedir. Kişilerin kendilerine fazla zaman ayıramamasından, sıkıntıdan, üzüntüden, endişeden, sinirleri uyaran ilaçların kullanımından, bazı mikrobik hastalıklardan dolayı hastalığın zemini oluşur. Kişide bir hastalık olmadığı halde, organların hastalıklarından yakınma baş gösterir. Huzursuzluk, çabuk yorulma, baş ağrısı, sinirlenme gibi etkiler olur. Uykuları düzensizleşir, dikkatini toplayamaz. Bu rahatsızlık üç güncel nevrozdan biri için kullanılmıştır. Günümüzde inceleme alanı olarak yerini artık depresif nevroza, bunaltı nevrozuna bırakmıştır. Hastalığın belirtileri aşırı içe kapanıklılık ile anti sosyallik şizofreni türüdür. Nevrastenik hastalar kendilerini odaya bile kapatabilirler.

Nevrasteni sebepleri nelerdir?

Rahatsızlık çabuk yorulma, huzursuzluk, dikkat dağınıklığı, sinirlilik gibi durumlarla kendini gösterir. Çoğu zaman ateşli hastalıkların nekahat devresinden sonra ortaya çıkabilir. Hastalarda yorgunluğun nedenleri aşırı egzersiz, beslenme yetersizliği, uyku bozukluğu, kondisyon azlığı, üst solunum yolu rahatsızlıkları gibi etkenlerden oluşur.

Nevrasteni belirtileri nelerdir?

En belirgin özellikleri arasında ruhi ve bedensel yorgunluk, hafızada zayıflık, dikkat dağılması, konsantrasyon sorunu, uykusuzluk, huzursuzluk, cinsel yetersizlik ve bedende çeşitli ağrılar vardır. Hastalar sürekli doktorlarda dolaşır. Yakınmalar değişik organlarda olduğundan, her biri için farklı doktora giderler. Hastalar her şikayetini önceden not alırlar. Bunun nedeni arada unutulan olursa, doktorun yanlış bir teşhis koymasını engellemek içindir. Hastanın yorgunluğu hangi derecede olursa olsun, dinlenmeyle yorgunluğu geçmez. Hasta yorgun olduğunda uyusa bile yorgunluğu geçmez, bu yüzden yataktan kalmak istemez. Mide yanması, ağzında acıma, dilde paslanma, başının bir çemberle sıkılması gibi yakınmalar oluşur. İştahsızlık nedeniyle sabah kahvaltıları yapmaz, bunun yerine sigara içmeyi tercih eder. İnatçı bir kabızlık ve idrarda yanma görülür. İşyerinde herkesle tartışır, sinirli bir hal alır. Her türlü zevkinde isteksiz davranır. Üşümemek için sıkı giyinmeyi tercih ederler. Sağlıklarını korumak için sıkça kontrole gider, tetkikler yaptırırlar. Aşırı gaz, mide şikayetleri, ellerde titreme, baş dönmesi gibi şikayetleri yaygındır.

Nevrasteni tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların tedavisi için, öncelikle yorucu olmayan bir işte çalışmalarıdır. Hastaların tamamen istirahat etmesi faydalı olmadığı gibi, zararlıdır. Hastanın organlarında olduğunu düşündüğü hastalıkların olmadığına ikna edilmesi, doktorlarda dolaşması, tetkikler yaptırması önlenmelidir. Tedavide kullanılacak ilaçlar hafif trankilizanlar olabilir. Baş ağrıları için kullanılacak kas gevşeticiler faydalı olabilir. Önceden kullanılan diğer ilaçlar kesilmelidir.

Bunun dışından hastaların ılık duş alması, açık havada dolaşması, günlük sıkıntılardan uzaklaşması, yemeklerinde hazmı zor olan şeyleri yememesi gerekir. Bahçe işleriyle uğraşmak, beden hareketleri yapmak yararlı olabilir. Bu arada kapalı yerlerden uzak durulmalıdır. Hastayı yoracak, zihnini meşgul edecek şeylerden uzaklaştırılması gerekir. Yapılacak tatillerin bile faydası olur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
nevrasteni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık