IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Ruh Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/ruh-sagligi/)
-   -   Ters psikoloji nedir? Nasıl kullanılabilir? (https://www.ircforumlari.net/ruh-sagligi/607729-ters-psikoloji-nedir-nasil-kullanilabilir.html)

Lykia 28 Ağustos 2014 22:55

Ters psikoloji nedir? Nasıl kullanılabilir?
 
Paradoksal müdahale bir kişiye yapmasını istediğinizin tersi bir "direktif" vererek yapılan müdahaledir. Milton Erickson'un fikirlerinden etkilenen terapi yaklaşımlarında, özellikle de Stratejik Terapi yaklaşımlarında kullanılır. Örnek vermek gerekirse: Panik atak geçireceğinden korktuğu için alışverişe çıkmayan bir danışana alışverişe gitmesi ve mümkün olan en şiddetli panik atağı geçirmeye çalışması söylenebilir. Danışanın genellikle bunu yapamadığı görülür. Paradoksal müdahaleler bazen çok hızlı sonuçlar verebilir. Temel varsayımı şudur: başarısız çözüm denemeleri problem davranışı devam ettirir.

Örneğin panik atak durumunda, alışverişten kaçmak semptomun devam etmesine sebep olur. Bu başarısız denemeler yerine başka bir şey denemek ve sorun örüntüsünü değiştirmek amacı ile paradoksal müdahaleler kullanılır. Ancak bilimsel olarak, etki mekanizması çok net değildir.

Paradoksal müdahale sadece bir durumun tersinin yapmasını istemek değildir. Bazen tersi olmayan ancak görünürde çelişkili müdahaleler de dizayn edilebilinir. Müdahale oluşturulurken, sorun örüntüsü iyi analiz edilmeli ve müdahale bu örüntüye göre iyi kurgulanmalıdır. Her durumda ve her kişi ile kullanılamaz. Ne zaman ve nasıl uygulanacağını bilmek büyük ustalık ve yaratıcı bir düşünce biçimi gerektirir, bu sebeple de çok yaygın olarak uygulanmaz.

Hayati risk arz eden durumlarda, örneğin intihar gibi ASLAparadoksal müdahale uygulanmaz.

lâyetezelzel 28 Ağustos 2014 23:14

Cevap: Ters psikoloji nedir? Nasıl kullanılabilir?
 
mesele ben şimdi iyiyim diyelim. ters ne? kötü olmak. işte o ters psikoloji. iyi anlattım iyi. gideri var yani. az buçuk güldürür.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net