IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Ruh Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/ruh-sagligi/)
-   -   Psikolojinin Tarihsel Gelişimi Hakkında Bilgi (https://www.ircforumlari.net/ruh-sagligi/633472-psikolojinin-tarihsel-gelisimi-hakkinda-bilgi.html)

PySSyCaT 26 Ekim 2014 10:39

Psikolojinin Tarihsel Gelişimi Hakkında Bilgi
 
Psikolojinin Tarihsel Gelişimi Hakkında Bilgi
Psikolojinin Tarihsel Gelişimi

Psikoloji, apayrı bir bilimsel disiplin olarak 19. yüzyılın son 25 yıllık dilimi içinde kendine bilim çevresinde bir yer bulmuştur.

İlk dönemlerde yalnızca birkaç psikologun söz sahibi olduğu ve üzerinde görüş bildirdiği psikoloji alanı, daha sonraları yeryüzündeki psikolog sayısının artmasıyla beraber ateşli tartışmalara ve anlaşmazlıklara da ortam sağlamıştır. İşte psikoloji alanında ortaya çıkan bu farklı düşünceler ve anlayışlar, zamanla kendi psikoloji ekollerini oluşturmuş ve psikolojinin niteliği hakkında farklı tanımlamalar ortaya atmışlardır.

Psikoloji tarihi, hızla ortaya çıkıp hızla yok olan ve yerini yenisine devreden ekollerle doludur. Bu nedenle psikoloji tarihindeki bütün psikolojik hareketleri bu başlık altında yansıtmamız olağandışıdır.

Psikolojinin hızlı değişiklik gösteren ekolleri üzerine yapılan yorumlardan, tarihin en ünlü psikologlarından birisi olan Burrhus Frederic Skinner'in: "Psikolog, değişen bir tablo ister. Her yarım nesilde bir, psikoloji kendini yeniler." (Skinner, 1983, s. 387) yorumunu örnek gösterebiliriz.

Amerikan Psikoloji Derneği'nin ilk resmi başkanı olan Leona Tyler'ın: "Psikoloji kendi tanımlarını bile ardında bırakan bir büyüme şekline sahiptir. İnsan yaşamının karmaşıklığı bu durumu neredeyse kaçınılmaz kılmaktadır. İnsan yaşamının hangi alanı gözlem altına alınsa, yeni nesil araştırmacıların daha önemli göreceği pek çok alan var olacaktır." (Tyler, 1981, s. 1) sözü de yukarıdaki açıklamamızı desteklemektedir.


Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM

Kaynak: Modern Psikoloji Tarihi; Duane Schultz ve Sydney Schultz; s. 53


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:36.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net