IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Uyku sorunu yaşayanlar için öneriler (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/633536-uyku-sorunu-yasayanlar-icin-oneriler.html)

PySSyCaT 26 Ekim 2014 11:06

Uyku sorunu yaşayanlar için öneriler
 
Uyku sorunu yaşayanlar için öneriler

Uyuyamayan bir insan verimsiz, uyumsuz, sinirli ve alıngan olabildiğini belirten Dr. Yavuz, uykusuz insanların hata yapma ihtimallerinin de yüksek olduğunu, trafik kazalarının pek çoğunun uykusuz direksiyon başına geçmekten kaynaklandığına dikkat çekti.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sağlıklı bir uyku için nelere dikkat edilmeli?

REEM Nöroloji Merkezi’nden Dr. Mehmet Yavuz, sağlıklı bir uyku için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

— Çok aç ya da tok olmamak,
— Kafeinli, alkollü, kolalı içeceklerden ve tütün kullanımından kaçınmak,
— Düzenli egzersiz yapmak, ancak akşam saatlerinde heyecan oluşturacak aktivitelerden kaçınmak,
— Uyku gelmeden yatağa girmemek,
— Yatak odasında başka rutin işler yapmamak, uyuyamadığında uyumaya çabalamamak, yataktan ve yatak odasından çıkarak başka bir yerde zaman geçirip uyku gelince yatağa dönmek. (Kitap okumak bunların dışındadır.)
— Ne kadar uyunursa uyunsun sabah belirli bir saatte kalkmak,
— Gündüzleri uyumamak ve yatak odasını ses, ışık, ısı yönünden izole etmek,

Dr. Mehmet Yavuz, ayrıca şu tavsiyelerde de bulundu:

— Aerobik egzersizler yapmayı alışkanlık haline getirmek lazımdır. Gününüzün belirli bir bölümünü bu egzersizlere ayırın. Belirli bir süre egzersiz yapmak genelde geceleri rahat bir şekilde uyumanız için yeterli olabilir

— Yatmadan önce aşırı sıcak olmayan, ılık bir banyo yapmak kaslarınızı gevşeterek uyumanıza kolaylık sağlayabilir.

— Eğer kas ağrılarınız ve kas spazmlarınız varsa ve bu nedenle uyuyamıyorsanız, şerbetçiotu (Humulus lupulus) bitkisinin çaylarını içebilirsiniz. Bira yapımında kullanılan bu bitki, binlerce yıldır yatıştırıcı ve rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde ıhlamur çayı da uyumanıza yardımcı olabilir.

— Odanız karanlık, rahat ve sessiz olsun. Işık ve ses, uyku kaçırır. Yatak odanızda TV ve bilgisayar bulundurmayın. Odanızın sıcaklığı optimum derecelerde olması gereklidir.

Evcil hayvanınız varsa odanıza almayın!

— Uyumadan önce ağır yemekten kaçının, ama aç da yatmayın. Bazı besinler uykuya dalmanıza yardımcı olur. Süt, ton ve kalkan balığı, enginar, badem, yumurta, şeftali, ceviz, kayısı, kuşkonmaz, yulaf, patates ve muz uyumanızı kolaylaştırabilir.
— Gece televizyon başında sakın şekerleme yapmayın. Şekerleme uyku disiplininizi bozabilir.
— Evcil hayvanınız varsa, odanıza almayın. Kedi ve köpeğiniz sizinle mi uyuyor?
Demek ki uykusuzluğa davetiye çıkarıyorsunuz demektir.
— Sağlıklı bir kişi, uykusu gelip yatağa gittiğinde ortalama 5 ile 15 dakika arasında uyur. Bu süre, günün koşullarına göre değişebilir. Örneğin yorgun veya üzüntülü iseniz uykuya geçmeniz daha uzun sürer. Eğer uykuya dalmanız yarım saati aşıyor ve bu durum sık sık tekrarlıyorsa, uykusuzluk probleminiz var demektir. Bu durumda artık profesyonel yardım almanızın gereklidir.


Dr. Mehmet Yavuz

Nöroloji Uzmanı

PySSyCaT 26 Ekim 2014 11:07

Cevap: Uyku sorunu yaşayanlar için öneriler
 
Prof. Dr. Burhanettin Uludağ "Yastığa başınızı koyduktan sonra 20 dakika içinde hâlâ uyuyamadıysanız uyuyamayacaksınız demektir. En iyisi yataktan çıkıp gevşeme aktivitelerinde bulunun" diyor


Prof. Dr. Burhanettin Uludağ, "Uyku saatinden önce kesinlikle sigara kullanmayın. Çünkü nikotin beyni uyaran bir maddedir. Uykunuzu kaçırmanıza sebep olur" diyor. Prof. Dr.Uludağ, iyi bir uyku için neler yapılması gerektiğini şöyle sıralıyor...

Yatmadan önce yemek yeme alışkarlığını terkedin.
Eğer yastığa başınızı koyduktan sonra 20 dakika içinde hâlâ uyuyamadıysanız uyuyamayacaksınız demektir. En iyisi yataktan çıkıp gevşeme için kitap okuma, televizyon seyretme gibi aktivitelerde bulunun.
Uyku ve uyanma saatleriniz düzenli olmalı Hafta sonları veya tatilde uyku ve uyanma saatlerinizi değiştirmemeye çalışın. Böyle zamanlarda da her zamanki saatinizde yatıp kalkın.

Yatağı yalnızca uyumak için kullanın Yatakta televizyon seyretme, kitap, gazete okuma, bilgisayar oyunu oynama, yemek yeme gibi davranışlardan kaçının

Akşam yemeğinden sonra kafein almayın İçtiğiniz 1 kahvede bulunan kafeinin 6-8 saat etkili olduğunu bilerek akşam saat 18.00 den sonra kafein tüketmeyin.

Uyku saatinizde sigara içmeyin Çünkü nikotin beyni uyaran bir maddedir. Yatmadan önce sigara içmeyin.

Uyku hapı kullanma alışkanlığı edinmeyin Unutmayın uyku düzeni bir alışkanlıktır ve kendiliğinden olması gereken bir şeydir. Bu nedenle ilaçla sağlanan uyku size yarardan çok zarar getirebilir.
Yatmadan önce sizi tasalandıracak konulardan uzak durun Unutmayın yatak günün muhasebesinin yapıldığı yer değildir. Eğer böyle yaparsanız uyku daima sorun olacaktır.

Yatak odanız sessiz, sakin ve serin olmalıdır Yatak odanız sade döşenmiş olmalı, sessiz, karanlık ve serin olmalıdır. Işık ve sıcak uyku kaçıran faktörlerdir. Eğer ışık olsun istiyorsanız yatak odasını değil, koridorunuzu aydınlatın. İllaki ses olsun isterseniz hafif, yumuşak bir müzik dinleyebilirsiniz.
Evinizi beyaz yerine sarı ışıkla aydınlatın Beyniniz beyaz tondaki ışığı güneş ışığı sanar ve melatonin isimli uyku hormonunun salgılanması azalır. Bu da uyku kalitenizi bozar.


Prof. Dr. Burhanettin Uludağ


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:24.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net