IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2014, 13:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fındık kabuğu kanserin şifası




Düzce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil Uğraş, beş yıldır yürütülen çalışmayla kemoterapi ilaçlarının etken maddesini fındık kabuğundan ayrıştırarak yerli ilaç sanayisine kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Düzce Üniversitesi(DÜ) Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim öncülüğünde 5 yıldır sürdürülen projeyle, fındık kabuklarında doğal olarak bulunan kemoterapi ilaçlarının etken maddesi ‘paklitakselin’ yerli ilaç sanayisine ve ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Fındığın ülkenin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden olduğunu ve kavrulmuş fındıkla yıllık 1.5 milyar,dolar ihracat geliri sağlandığını söyleyen Prof.Dr. Halil İbrahim, fındığın posası yanında kabuğunun da çok değerli olduğuna dikkati çekerek, yıllık ortalama 400-500 bin tonluk ürünün dünya üretiminin yüzde 70’ini kapsadığını hatırlattı.

Her yıl yaklaşık 250 bin tonun üzerinde sert kabuk ve 500 bin tonun üzerinde ‘çotanak’ denilen, yumuşak kabuk atığının ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Uğraş, bunlardan yakıt olarak yararlanıldığını aktardı. Paklitakselin günlük tüketiminin kanseri önleyici özelliğinin bulunmadığını dile getiren Uğraş, doktorların bunu kemoterapi ilacı olarak önerdiğini söyledi. “Yanlış anlaşılmasın, bu maddenin kendisi zehirdir, yan etkileri de çok fazladır” diyen Uğraş, şöyle konuştu:
“Kanser hastaları dışında kullanılması büyük tehlikelere yol açacaktır. Bu ilacın bulunması, kaynakların değerlendirilmesi anlamında çok güzel örnektir. Bu ilaç, 1960’lı yılların başında ABD de porsuk dediğimiz ağacın kabuğundan elde edilmiş. Fındık kabuğunda bulunması da bizim için ders niteliğinde çünkü bir bilim adamı fındığın bazı yemişler gibi bazı hastalıklara yakalanmadığını görüp, sebebini araştırırken bu maddenin varlığını tespit ediyor.”
Getirisi 1 milyon dolar
Bin ton fındık kabuğunda 4 ila 5 kilogram paklitaksel bulunduğunu hesapladıklarını anlatan Prof.Dr. Halil Uğraş, “Beş yıldır ülkemizin fındık yetişen bütün bölgelerinden numuneler aldık. Maddenin kendisi çok değerli. Fiyatlarına baktığımızda getirisi kilogram bazında 1 milyon dolardan başlıyor. Şu andaki çalışmalarımız doğrudan temel bilim ve endüstriyel üretim amaçlı olduğu için çalışmalarımızı elde ettiğimiz sonuçlar ışığında patent başvurusuyla sonuçlandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
fındık, kabuğu, kanserin, şifası


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ihlamurun Şifası Ecrin Alternatif Tıp 0 21 Ekim 2014 20:35
Ihlamurun 11 Şifası Zen Sağlık Köşesi 0 15 Haziran 2014 16:54
MS Hastalığımın Şifası Hayatımdır - Billur Semercioğlu Liaaa Kitap Tanıtımları 1 15 Nisan 2012 15:52
Yaşlılık şifası olmayan bir hastalıktır. Kalemzede İslamiyet 0 25 Temmuz 2011 13:57
Benler kanserin habercisi mi Collettivo Sağlık Köşesi 0 24 Ağustos 2008 13:31