IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2018, 14:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
9 adımda öfkenizi kontrol edin!




Öfke bir duygudur ve onu kontrol edebilir, hayatımızın ne kadarında yer alacağına karar verebiliriz. Hissettiğimiz öfke duygusunun altında yatan sebepleri görebilir ve çözüm üretmek için harekete geçebiliriz. Peki, öfke kontrolünü ve hayatımızı iyileştirmeyi nasıl başaracağız?




Duyguyu hissedin: Hissettiğiniz duygu öfke bile olsa, sonuçta sadece duygusal bir enerjidir. Doğru ya da yanlış değildir; yargılanması gerekmez. Öfkenin haklı bir sebebe dayandırılması ya da bahaneler bulunmasına ihtiyaç yoktur. Eğer duygusal enerjinin öfke hali oradaysa, hissedin. Öfkenin altında yatan korku, suçluluk, pişmanlık, yetersizlik, kırılganlık gibi duyguları da hissedin.

Düşünceleri anlayın: Öfke duygunuza eşlik eden düşünceleri anlayıp farkına varın. Nasıl ki bir odaya girdiğinizde daha iyi görmek için lambayı açıp odayı aydınlatıyor ve etrafa ışıkta bakabiliyorsanız; düşüncelerinize de ışık tutup, aydınlıkta inceleyin yani tarafsız gözlerle bakın. Düşüncelerinizin kalıplaşmış ve tekrarlanan durumlar olup olmadığına bakın. Böylece kendinizle ve çevrenizle ilgili birçok bilgi edinirsiniz.

Karar verin: Sizi öfkelendiren bir insan mı yoksa kendinize mi öfkeleniyorsunuz? Karşılanmamış bazı isteklerinizden dolayı mı öfke hissediyorsunuz? Kendinizde isteyip yapamadığınız değişikliklerden dolayı mı öfke duyuyorsunuz? Öfke kontrolü için yapabileceğiniz en hızlı ve etkili yöntem, sizi öfkelendiren kişi ya da duruma bağırmaktan vazgeçmek ve ne istediğinizi açık bir dille getirmenizdir. Kendinizle ilgili bir duruma öfkeliyseniz; kendinizle konuşun, iç sesinizi dinleyin.



Kontrol edin: Öfkenin sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Eğer öfkenin sizi kontrol etmesine, ele geçirmesine izin verirseniz; sonradan pişmanlık duyabileceğiniz sözler söyleyebilir ve bir kere de bu sebeple üzüntü duyabilirsiniz. Her anınızın, her duygunuzun farkına varın. Size, “her durumu ve insanı anlayışla karşılayın, kimseye öfkelenmeyin” diyenler olabilir; buna inanmayın. Öfkelenmek insani bir duygudur ve olması da gerekir ama sizi ele geçirmesine izin vermemelisiniz.

Dürüst olun: Birine öfkelenip kavga etmeye başladığınızda derin bir nefes alın ve kavga ettiğiniz kişiden uzaklaşın. ”Şuan konuşmak istemiyorum” diyerek başka bir odaya gidin, sıcak bir duş alın, aklınızı meşgul edecek başka bir işle uğraşın ve sakinleşene kadar bekleyin. Biri sizinle öfkeli konuşuyor diye ona öfkeyle karşılık vermek zorunda değilsiniz, cevap vermek için acele etmenize gerek yok. Kendinize ve karşı tarafa dürüst olun; gerçek düşüncelerinizi paylaşın ve bunu gerçekleştirmek için sakinleşmeyi bekleyin.

Sorumluluk alın: Öfkeye bağlı gelişen tartışmayı başlatan sizseniz, duygunuzun sorumluluğunu alın. Karşı tarafa “beni çıldırtıyorsun” demek yerine “sen bunu yaptığında kendimi öfkeli hissediyorum, lütfen tekrarlama” demeyi tercih edin. Elbette insanlarla iletişim kurmakta, her zaman doğru kelimeleri kullanmakta çalışmanız, emek sarf etmeniz gerekir. Bunu öğrenmek için kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun.

Enerji harcayın: Öfkenin duygusal bir enerji olduğunu yazımızın en başında dile getirmiştik: öfkeli duygusal enerjiyi yok etmek için size hem ruhsal hem hayat kalitesi için iyi gelecek işlerle uğraşın. Mutfağı temizleyin, dans edin, bahçeyi temizleyin, ütü yapın, yemek pişirin, sıcak suyla banyo yapın, açık havada yürüyüş yapın. Zevklerinize göre, üzerindeki bu öfke enerjisini atmanıza yardımcı olacak aktiviteler yapın.

Mektup yazın: Kimseye göndermeyeceğiniz, duygu ve düşüncelerinizi anlatan mektuplar yazmak; öfke kontrolünde en etkili yöntemlerden biridir. Mektuba şöyle başlayın: “Eğer herhangi bir şey için öfke duyabilecek olsaydım ve bunu kimse bilmeyecek olsaydı ve bu şekilde hissetmem yanlış olmasaydı öfkeleneceğim şey şu olurdu: …” Evet, kâğıda dökerek öfkeyi dışarı atabilir ve suçluluk duygusundan kurtulabilirsiniz.

Öfke kontrolü eğitimi: Öfkenizi kontrol altına almak, hissederek yaşamak için yanınızda bir defter ve kalem taşıyın. Gün içerisinde öfkelendiğinizi hissettiğinizde defterinize yazın ve öfkenin altında yatan asıl sebebi bulun. Sizi öfkelendiren nedir? Eşinizin sorumsuz davranışları mı, iş arkadaşlarınızın bencilliği mi, hayallerinizi gerçekleştirmek için çalışmadığınız için kendiniz mi? Öfkenin altındaki sebebi bulun ve buna çözüm üretmek için ne yapabileceğinizi düşünün.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
duygu ve düşünce, öfke kontrolü, öfkelenmek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Öfkenizi nasıl kontrol ediyorsunuz? Hesna IF Anketler 27 13 Eylül 2020 13:11
Öfkenizi kontrol etmenin 10 yolu Sue Ruh Sağlığı 0 10 Ağustos 2012 13:39
Öfkenizi ve duygularınızı kontrol altına almanız için Ay Sağlık Köşesi 0 25 Haziran 2010 13:24
Öfkenizi nasıl kontrol altına alırsınız? Lucifer Sağlık Köşesi 0 15 Mart 2010 18:26