IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Nisan 2019, 22:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte İyi Anne Olma Endişesi






İçinizde bir bebeğin büyüdüğünü hissetmek, onun için hazırlıklar yapmak anne olmaya hazırlanan tüm kadınların hayallerini süslüyor. Ancak hamileliğin başlamasıyla bazı anne adaylarında psikolojik ve fiziksel olarak büyük bir değişim de başlamış oluyor. Bu değişimin en büyük nedenlerinden biri olan gelecek kaygısı tüm güzel hayallere gölge düşürüyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesinden Uzm. Psk. Dyt. Merve Öz, fizyolojik ve hormonal değişikliklere eklenen bu aşırı kaygı halinin hamilelik sürecinde psikolojik problemlere yol açabileceğini ve çözüm yöntemlerini anlatıyor…

Ağlayan çocukların çoğu anne diye ağladığını fark edeceksiniz. Yardıma muhtaç bir canlıyı dünyaya getirme düşüncesi herkeste endişe doğurur. Kararında olan kaygı gayet normaldir. Fakat bazı anne adaylarının endişeleri fazla olabilir. Fizyolojik, hormonal değişikliklere eklenen bu aşırı kaygı hamilelik sürecinde psikolojik problemlere yol açabilir.


Gebelikte endişe yaratan birçok olay vardır

Anne adayının hormonal ve fiziksel değişimi bu endişenin kaynağını oluşturabileceği gibi doğum sırası, sonrası ilgili ve bebeğin sağlığı ile ilgili kaygılar anne adayının endişesini artırabilmektedir. Anne adaylarının daha önce bebeğini kaybetmesi, ölü doğum yapması ya da çok yakının da bu durumların yaşanması endişeyi artırabildiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesinden Uzm. Psk. Dyt. Merve Öz, gebelikte ortaya çıkan mide bulantısı, iştah kaybı, halsizlik, yorgunluk gibi ortaya çıkan sağlık sorunlarının anne adayını strese sokabildiğini de sözlerine ekliyor.

Anne adaylarının endişelerini artıran bir diğer problem eşinin artık çekici bulmayacağı düşüncesine kapılmasıdır. Kilo almak ve bu kiloları doğumdan sonra veremeyeceği düşüncesine kapılmak, vücudunun biçimsizleştiğini ve sarktığını düşünmek çok yorucudur. Dolayısıyla endişe yaratır.

Tüm bu endişeler bazı anne adaylarının iyi bir anne olup olamayacağı düşüncesine eşlik edip anne adaylarının endişelerini artırmaktadır. İyi bir anne olup olamayacağı düşüncesi anne adaylarında çok sık görülen ve endişeyi çok artıran bir düşüncedir. Dünyaya küçük bir canlı getirmek ve onun sorumluluğunu almak korkutucudur. Anne adaylarının mükemmel anne olma istekleri onları iyi bir anne olamama endişesine sürükler.


Yalnız kalmamalısınız

Anne adaylarının gebelik sürecinde yalnız kalmaları süreci olumsuz etkileyebilmektedir. Bu endişelerinizi eşleri ve diğer aile bireyleri ile paylaşmaları önemlidir. Başka bir anne adayı da aynı problemleri deneyimleyeceğinden başka anne adayları ile yapılacak sohbet rahatlamak açısından çok işe yarayacaktır.

İyi bir anne olamayacağı konusunda endişeleri olan anne adayları için konuyla ilgili kurslara katılmak, dergiler okumak endişelerini azaltacaktır. Uyku doğal yatıştırıcıdır. Düzenli uyku uyumaya dikkat edilmelidir. Ayrıca, bir uzman yardımı alınarak yapılacak olan fiziksel aktivite, ruhu besleyip endişeyi azaltacaktır.


Kaygılar bebeği de etkiler

Stres anne adayını dolayısıyla bebeği olumsuz etkiler. Stres sonucunda erken doğum riski, annenin doğumda komplikasyon yaşama riski, bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olma riski, bebekte gelişme geriliği olma riski, ileriki yaşlarında kronik hastalıklara yakalanma riski ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşama riski artabilmektedir. Ayrıca, anne adayının yaşayacağı stres bebeğin ergenlik döneminden sonra çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir.


Eşler destekte bulunmalı

Eşler daima anne adayının yanında olduklarını ve onları çok sevdiklerini hissettirmeliler. Anne adaylarını doktor kontrollerinde, bebek için yapılan alışverişlerde yalnız bırakmamalılar ve ev işlerinde anne adayına yardımcı olmalılar.

Anne adayı endişelerini anlattığında ilgiyle dinlemek, bu endişelere birlikte çözüm yolu aramak ve anne adayını rahatlatmak çok önemlidir. Anne adaylarının fiziksel görünüşlerinde meydana gelen değişikliklerinden dolayı artık beğenilmediğine dair düşüncelerinin farkına varıp bu konuda hassas davranmalılar ve daha çok iltifat etmeye çalışmalılar.

Eşler unutmamalıdır ki, doğum anne adaylarında hormonal ve fiziksel değişiklikler yaratmaktadır. Eşler; evlendiğiniz kadın kısa süreliğine, sizi baba yapmak üzere izne ayrıldı. Ve o kadın sizden kısa süreliğine daha çok ilgi ve anlayış bekliyor. Bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlattıktan sonra evlendiğiniz kadın anne olarak, daha da harika bir şekilde geri gelecek. Bu yüzden biraz sabretmeniz gerekecek. Kolaylıklar dilerim!


Doğum korkusuna devşirilmesin

Endişeler devam ettiği sürece yön değiştirir, çeşitlenir. Bu dönemde aile bireylerinin, anne adayının yaşadığı iyi bir anne olamama endişesini anlamaları ve nedenlerini sorgulamaları çok önemlidir.

Çeşitli aktiviteler ile anne adaylarının rahatlamaları, endişeleri ile baş başa kalmaları engellenebilir. Bu konuda düzenlenen kurslara, aktivitelere annenin katılımını sağlamak fakat anneyi yalnız bırakmamak önem teşkil etmektedir.


Gerektiğinde uzman desteğine başvurulmalı

İyi bir anne olamama endişenin altında mükemmel anne olma isteği yatar. Mükemmel anne olmanın mümkün olmadığı, hiçbir annenin mükemmel olamayacağı anne adayına anlatılmalıdır. “Hepimiz annelerimizle problemler yaşadık, yaşıyoruz ama hep onları çok da seviyoruz. Bebeğinde seni çok sevecek ve sen çok iyi bir anne olacaksın” sözleri endişeli anne adayımıza mutlaka hatırlatılmalıdır.

Kaygının denetim altına alınması için çabalar sonuç vermiyorsa, kaygı gittikçe artıyor ve hayat kalitesi gittikçe azalıyorsa uzman desteği mutlaka alınmalıdır.

İyi bir anne çocuğunu seven, onun ihtiyaçlarını yerine getiren annedir. Hamileyken siz ne kadar mutlu olursanız bebeğinizde o kadar sağlıklı olacaktır. İyi bir anne olup olamayacağınızı düşünüp enerji harcamak yerine doğum sonrasında yeni doğan sevimli bebeğinizi sevmek, beslemek ve ona güzelce bakmak için enerji depolamak daha sağlıklı davranışlar olacaktır.

Kaynak : yeditepehastanesi

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anne, edişesi, gebelikte, iyi, olma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Genç Anne Olma Mazi Oldu Sevda Aile Evlilik ve Çocuklar 0 09 Aralık 2011 02:27
Anne Baba Olma Sanatı Heidi Aile Evlilik ve Çocuklar 0 19 Nisan 2008 01:35
Hamilelikte Beslenme Anne ve Bebek İçin Çok Önemlidir. Kralice Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 12 Nisan 2008 18:28
Almanyada PKK Endişesi! CariSma Haber Arşivi 0 05 Mart 2007 22:16