IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Ağustos 2019, 23:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kıl Yolma Hastalığı (Trikotilomani) Nedir?




Kıl yolma hastalığı, mustarip kişinin kompülsif biçimde kıllarını ve saçını yolduğu nadir bir dürtü kontrol bozukluğudur. Kıl yolma hastalığı olan kişiler genelde kafa derileri, kirpikleri, kaşları veya pubik bölgelerinden kıl yolar. Kıl yolma hastalığı olan birçok kişi her kılı tek tek kökünden koparırken bazı kişiler tek seferde bir avuç yolabilirler.

Kıl yolma hastalığı genelde çocukluk veya ergenlikte başlar, sıklıkla buluğ çağının başlangıcına tesadüf eder. Bazı çocuklar yaşla birlikte geçen kıl yolma alışkanlıkları geliştirirlerken başka bireyler davranışı erişkinlik boyunca sürdürürler. Araştırmalara göre kıl yolma hastalığı olan kadınların sayısı erkeklerden daha fazla.

Kıl yolma hastalığının doğrudan sebepleri bilinmiyor ama bu durumu yaşayan birçok kişi deri yolma ve tırnak yeme gibi benzer dürtü kontrol bozukluklarını da yaşıyor. Birçok vakada, bireyler depresif bozukluk veya obsesif kompülsif bozukluktan da mustariptir. Bazı kanıtlar gösteriyor ki kıl yolma hastalığı genetik olabilir ya da kimyasal bir dengesizliğin sonucu olabilir. Stresin de geniş bir rol oynadığına inanılıyor çünkü yüksek stres dönemlerinin hastalığı alevlendirdiği biliniyor.

Kıl yolma hastalığı olan kişiler genelde davranışlarından üzüntü veya utanç duyarlar, bu da onların başkalarından saklanmalarına yol açar. Bundan dolayı hastalar arasında özgüven düşüklüğü çok yaygındır. Dahası, saç ve kılların kompülsif koparılması kafa derisi ve kaşlarda çıplak yamalara yol açabilir, mustarip kişinin utancı ve depresyonunu artırabilir.

Bazı vakalarda trikotilomaniyle birlikte koparılmış kılı yutma, yani trikogfalji de olur. Bu, kıl yumağı diye de bilinen gastrik bezoar oluşumuna neden olabilir. Gastrik bezoarlar son derece tehlikelidir ve bağırsak tıkanmasını önlemek için ameliyatla almak gerekebilir.

Trikotilomani bir davranış bozukluğu olduğu için tedavi genelde psikolojiktir. Alışkanlığı Tersine Çevirme Eğitimi diye bilinen en başarılı tedavi yöntemi, hastaların kıllarını ne zaman ve neden yolduklarına dair farkındalıklarını geliştirmeye odaklanır. Ondan sonra psikologlar hastalara dürtüyü yeniden yönlendirmelerini öğretmeyi hedeflerler. Bazı vakalarda, trikotilomani tedavisinde antidepresanlar da etkilidir.
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ruh hastaligi, saglik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
El, ayak ve ağız hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yolları? El, ayak ve ağız hastalığı bulaşıcı mıdır? Sanem Sağlık Köşesi 0 28 Mayıs 2018 14:05
Gül hastalığı nedir? Gül hastalığı bulaşıcı mıdır? Sanem Sağlık Köşesi 1 31 Ocak 2018 01:50
Trikotilomani Nedir Nedenleri Nelerdir? Lykia Ruh Sağlığı 0 07 Eylül 2014 13:24
Trikotilomani ( saç-kaş yolma ) Lucifer Ruh Sağlığı 0 20 Ocak 2012 02:09
Akut Dağ Hastalığı (Yükseklik Hastalığı) Nedir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 24 Ağustos 2011 01:40