IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2020, 13:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnsanlar Neden Ağlar ve Ağlamak Ne Anlama Gelir?




İnsan bedeni, çeşitli nedenlerle gözyaşı üretiyor. Bunlar arasında gözümüzü kurumaktan korumak, soğan doğrarken refleks olarak gözyaşı dökmek ve duygusal nedenlerle ağlamak bulunuyor. Bütün bunların yanı sıra kültürel kodlarımız da ağlama üzerinde etkili.
Ağlayan insanlara alaylı bir şekilde bakmak insanlar arasında yaygın bir durumdur. Gözyaşı, birçok kültürde melodram olarak değerlendirilir. Bununla birlikte bazı örneklerde 'iyi gözyaşları' olduğu da iddia edilir ve insanların bununla yüzleşmeye alışması gerektiği söylenir.

Yine de her gözyaşı aynı değildir. İnsan vücudu üç çeşit gözyaşı üretir. Birincisi, göz küremizi kuruluktan kurtarmak için yağlı bir katman oluşturan bazal gözyaşıdır. İkincisi, toz zerresi ya da soğandan rahatsızlık sonucu oluşan refleks gözyaşıdır. Üçüncüsüyse duygusal nedenlerle oluşan psikojenik gözyaşıdır. Duygusal gözyaşları, bazal ve refleks gözyaşlarına göre daha yüksek protein seviyesine sahiptir. Bu da onların daha kalın ve daha yavaş akmalarının nedenidir.

Kültürden kültüre değişen gözyaşları:
Gözyaşlarının yanağımızdan yavaş akması demek, diğer insanların bunları görme ihtimalinin artması demektir. Gözyaşları, sosyal sinyallerdir. Bazıları insanların yalnız başına ağladıklarını söylese de yalnız ağlamak da insanın gözyaşı mesajını toplumsal olarak kendisine doğru yönelttiğini gösterir. Şair Arthur Rimbaud'nun da dediği gibi "Ben, bir başkasıdır."

Ağlamanın sosyal sinyalinin ne olduğu kültürden kültüre ve kimlikten kimliğe değişebilir. Örneğin bir doktor, hastasının gözyaşlarını başka yorumlarken bir psikiyatr hastasından kendi ağlayışını tarif etmesini isteyebilir. Bir depresyon hastası, çok basit nedenlerle örneğin bir bıçağın yere düşmesi nedeniyle bir saat boyunca ağlayabilir.

Gözyaşları, insanlar arasında sıkı bir bağ kurabilir. Öte yandan aynı gözyaşları, bir ayrılığa da yol açabilir. Bütün bu etkiler, insanların kim olduklarına dair ortak hikâyeler paylaşma seviyeleri ve dünyanın nasıl işlediğiyle ilgilidir. Kimileri doğum yaptığı ya da yeni bir Lamborghini satın aldığı için 'estetik gözyaşları' dökebilir; kimilerine göreyse bu asla düşünülemeyecek bir şeydir.

Gırtlak kaslarının oluşturduğu düğüm:
Belki de bir yandan ağlarken aynı anda şarkı söylemenin neredeyse imkânsız olduğunu fark etmişsinizdir. Bunun nedeni, gırtlak kaslarının aynı anda hem notalara şekil vermeyi, hem de maksimum oksijen alımını kontrol etmeyi sağlayamamasındandır. Bu nedenle kimileri, ağlamanın zıttının gülmek değil, şarkı söylemek olduğunu düşünür. Ağlama aşamasına geldiğimizde boğazımda oluşan düğüm, aslında bir düğüm değildir. Üzüntü aşamasında nefes almaya devam etme zorunluluğu nedeniyle gırtlak kaslarımız açık kalmaya çalışır. Bu noktada yutkunmaya çalıştığımızda kaslar buna direnir, bu da bir tıkanıklık hissi yaratır. Belki de ağlama, yalnızca bir geçiş yoludur.

Kelimelerle dile getirebileceğimizin sınırlarına ulaştığımızda ağlamaya başlarız. Bu; ağlayana kadar dile getirilen sözcüklerin iyi, doğru ya da güvenilir olduğu anlamına gelmez, sadece ağlayınca bir kırılma noktasının geçildiğini gösterir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 18 Mayıs 2022, 04:47   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İnsanlar Neden Ağlar ve Ağlamak Ne Anlama Gelir?




Bazen hayat yoruyor insanı kafayı resetlemek gerekiyor.

__________________
Değil mi ki çiğnenmiş inancın en seçkini,
Değil mi ki yoksullar mutluluktan habersiz,
Değil mi ki ayaklar altında insan onuru,
#SOMA
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
adlar, insan, neden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Edep Ya Hu ne anlama gelir? Ecrin İslamiyet 0 29 Haziran 2013 13:24
İnsanlar neden ağlar? Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 29 Nisan 2013 16:20
Göz Seyirmesi Ne Anlama Gelir Zen Sağlık Köşesi 0 18 Şubat 2012 22:21
İnsanlar neden ağlar? Dilara Merak Ettikleriniz 2 03 Nisan 2009 16:39