IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Aralık 2016, 13:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Soğuk havalarda cildiniz pul pul dokulmesin!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ozellikle guneş koruyucu urun kullanmadan kayak yapmak, cildi ciddi anlamda tahrip edebiliyor ve kalıcı izlere yol acabiliyor.
Akşam’da yer alan habere gore bunun icin dışarı cıkamadan once guneş koruyucu surmek ve belli aralıklarla yenilemek onem taşıyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bolumu’nden Uzm. Dr. Eneida Kote soğuk havaların cilt sağlığına etkisi hakkında bilgi verdi.
Ruzgar ciltte kaşıntı ve dokuntulere neden olabilir
Acık havada yuruyuş ya da egzersiz yapmak, beden kadar cilt sağlığı icin de yararlıdır. Ancak kış aylarında dışarıda spor yapacak kişiler, ozellikle kuru cilt yapısına sahip olanlar bazı noktalara dikkat etmelidirler. Ruzgar ve kış guneşi ile direkt temas, cildin yağ tabakasını almaktadır. Bu durum ciltte kaşıntı, pul pul dokuntuler ve cildi tahrip edici sorunlara neden olabilmektedir.
Dudaklarınızı da koruyun
Soğuk havanın vucutta en fazla etkilediği bolgelerden biri dudaklardır. RuzgÂr, guneş ve soğuk hava dudakların catlamasına, soyulmasına ve yaralı bir gorunum kazanmasına neden olabilir. Ağızdan nefes almak ve dudakları ıslatmak da kuruluk şikÂyetlerini arttırır. Bu nedenle dışarıda spor yapacak kişiler guneş koruyuculu dudak nemlendiricileri, eğer yoksa cilt icin kullandıkları guneş koruyucuyu surmeden dışarı cıkmamalıdırlar. Ayrıca dış ortamlarda vazelin gibi daha yoğun bariyer nemlendiriciler, ic ortamlardayken ise nemlendirici besleyiciliği on planda olan kremler kullanılabilir.
Dudakların uzerinde oluşan derilerin soyulmamasına cok dikkat edilmelidir. Cilt kanserinin sadece deride değil, dudakta da gorulduğu de unutulmamalıdır.
Cildiniz soğuktan donmasın
Aşırı soğuk deri hucrelerinin donmasına neden olabilir. Spor yaparken ve hareket ederken vucut ısısı iyi olabilir ve uşume hissedilmeyebilir. Ancak -4 dereceye maruz kalan cilt donmaya meyillidir. İlk bulgular arasında ciltte kızarıklık ve iğne batması gibi şikÂyetler olur. Eğer onemsenmez ise deri beyaz, gri ve uyuşuk bir hal alır. Deri donmalarında şunlara dikkat edilmelidir:
– Soğuk ortamdan uzaklaşılmalıdır.
– Aşırı sıcaktan kacınılmalıdır.
– Nemli ve ılık bir ortamda beklenmelidir.
– Donmuş olan cilt, ısınması icin ovuşturulmamalıdır.
– Ilık duş alınabilir ancak sabun kullanımından ve keseden kacınılmalıdır.
– Cilt normale donuyorsa sadece zeytinyağlı, E vitaminli nemlendirici surulebilir.
– ŞikÂyetler devam ediyorsa doktora gidilmelidir.
Guneş guvenliği sağlanmalı
Guneş yanıkları sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da gorulmektedir. Halk arasında ruzgÂr yanığı olarak adlandırılan yanıklar aslında guneş yanıklarıdır. Ozellikle yuksek yerlerde kayak yapıldığı icin hem bulunulan yukseklikten dolayı hem de kardan yansıyan ultraviyole ışınlar nedeniyle daha etkili guneş ışınlarına maruz kalınmaktadır. Bu durum deniz kıyısında vuran guneşten daha zararlı olabilmektedir.
Koruyucunuz gliserin icermeli
Karlı havalarda dışarı cıkmadan ya da kaymaya başlamadan once mutlaka cilde guneş koruyucu krem surulmelidir. Bu kremler en az 30 koruma faktorlu olmalı, UVA, UVB, lanolin ve gliserin icermelidir. Hem besleyen hem de guneşten koruyan urunler cilt sağlığı acısından daha onemlidir. Gerekirse oncesinde cilde besleyici bir nemlendirici, uzerine de guneş koruyucu krem surulebilir. Kış aylarında dışarda yapılan spor sırasında ozellikle tabaka oluşturacak, yoğun nemlendiriciler kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Cilt lekelerini onlemek icin…
Kayak yaparken ciltte oluşan yanıklar ve yaralar iz bırakabilir. Bu nedenle de guneş koruyucu kullanımı asla ihmal edilmemelidir. Guneş koruyucu kremler terledikce ve 3 saatte bir yenilenmelidir. Eğer dışarıda uzun saatler gecirilecekse yanınızda kucuk bir guneş kremi taşınmanızda fayda vardır. Ayrıca maske ve gozluk gibi fiziksel koruyucular da onemlidir. Dışarıda mumkunse sabah 10.00’dan once, akşam ise 16.00’dan sonra spor yapılmalıdır.
Kışın aşırı sabun kullanımından kacının
-Soğuk havalarda sıcak suyla aşırı temas azaltılmalıdır. Sıcak su, tum cildin nemini ve yağını alacağı icin kısa ve ılık duşlar tercih edilmelidir. Ayrıca boyle durumlarda kese yapılmamalı ve aşırı sabun kullanımından da kacınılmalıdır. Sabunların iceriğinde mumkunse gliserin ya da zeytinyağı olmalıdır. Duş sonrası nemlendirici kullanılmalı. Vucut losyonları deri hafif nemliyken uygulanmalıdır.
– Soğuk havalarda dışarıda spor yapılacaksa kıyafet secimine dikkat edilmelidir. Birkac kat giyinilmeli ve ısı dengesi sağlanmalıdır. Ayrıca cilde ilk temas edecek kıyafet pamuklu olmamalıdır. Sporla oluşan teri pamuklu kıyafet emip, ıslaklık oluşturacağı icin uşume ve ciltte tahriş olabilir. Bu nedenle ozel uretilmiş olan, nemi cekip kolay kuruyan sentetik spor kıyafetleri tercih edilmelidir. Ayrıca atkı, şapka ve eldiven ihmal edilmemelidir. Spor sonrası terli kıyafetlerin hızlı değişimi icin de yedek kıyafetler mutlaka bulunmalıdır.
– Spor yaparken sıvı tuketimine de dikkat edilmelidir. Gunde en az 8 bardak su icilmeli, alkol ve kahve tuketimi ise sınırlanmalıdır. Aşırı kahve tuketimi vucuttan suyu atar ve cildin kurumasına yol acar. Ayrıca ac karnına spor yapmaktan da kacınılmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Soğuk havalarda göz enfeksiyonları coquettishness Sağlık Köşesi 0 02 Kasım 2013 21:08
Hiç bulutlu havalarda dolunayı izledin mi? Düş Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 30 Mart 2011 01:59
Bu Havalarda Frozen Aşk ve Sevgi Köşesi 0 04 Şubat 2011 14:09