IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Eylül 2009, 20:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nevralji




Nevralji: Bir veya birkaç sinir boyunca duyulan ağrı.

Hastalığın genellikle belli bir sebebi yoktur ve sinir yapısında belirli bir değişikliğe neden olmaz. Bazen bir sinirde veya ganglionda hafif iltihap belirtileri (örneğin zona geçirmiş kimselerde) bulunabilir. Siyatik, nedeni bulunabilen ve kalçadan topuğa kadar uzanan siyatik sinirinde duyulan ağrılara verilen bir hastalık ismidir.

Yüz Nevraljisi: Nevraljinin en iyi bilinen örneği yüz nevraljisi yani trigeminus nevraljisidir. Bu hastalığın iyi tanımlanabilen bir seyri vardır. Yüz siniri olan trigeminusun üç dalı vardır. Birincisi göze ve alın bölgesine, ikincisi üst çeneye ve yanağa, üçüncüsü ise alt çeneye ve yüzün alt bölümüne gitmektedir. Hastalık durumunda siniri uyaran çeşitli etkenler (soğuk hava akımı, sümkürmek, çiğneme hareketleri) bir dakikadan kısa süren kasılmalarla birlikte hastada şiddetli yüz ağrılarına sebep olmaktadır. Hastalık ilerledikçe ağrı, sinirin bir dalından diğer dalına yayılır. Başlangıçta ağrı, belirsiz aralıklarla nöbet şeklinde gelir ve arada aylar süren iyilik dönemleri vardır. Daha sonra nöbetler sıklaşabilir. Şiddetli ağrı sırasında yüz kaslarında ağrılı kasılma meydana geldiğinden hastalığa ağrılı tik (tic doloureux) adı da verilmiştir. Ağır vakalarda ameliyatla kafa içindeki sinir kökü kesilebilir.

İnter Kostal Nevralji: Bu hastalık, kaburga arası sinirlerinden birinin ağrımasıdır. Bu sinirin görev alanına giren vücut kısmında ağrı olmasının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenlerin başında, sinirin üzerine gelen travmalar yer alır. Sinir üzerine gelen basılar da ağrı nedeni olabilir. Basılara yol açan nedenler; eklem kireçlenmeleri, tümörler, sinir kanalı sıkışmaları, kemik ve eklemlerdeki kırıklar ya da çıkıklar, ters bir pozisyonda uzun süre kalma gibi değişik etkenler olabilir. Aşırı soğuğa maruz kalma da bir başka neden olarak belirir. Menopoz sonrası ortaya çıkan bu gibi hâllerde, kireçlenme ve sırt omurlarının aşırı zorlanmaya bağlı olarak zedelenmesi en yaygın nedenleri oluşturur. Hastalığın tedavisinde, sinirin çevresindeki reaksiyonu ortadan kaldırmak için antienflamatuar etkili ilaçlar ve zedelenen sinirin kendini toplamasına yardım için B grubu vitaminler kullanılabilir. Ancak sinirin kökündeki bası devam ediyorsa bu ortadan kalkmadığı sürece iyileşme elde edilemez. Fizik tedavi uygulamaları da yararlı sonuçlar vermiyor ve sinirin kökündeki bası sorun yaratmaya devam ediyorsa ya ameliyatla ana sorun ortadan kaldırılır ya da ağrı yaratan sinirin ilaç ya da ameliyatla bloke edilmesi düşünülür.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
nevralji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Trigeminal nevralji ilaçsız ve ameliyatsız tedavi edilebilir Lcia Sağlık Köşesi 0 16 Ocak 2015 20:41
Trigeminal Nevralji Nedir PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 21 Ekim 2014 10:24
Trigeminal Nevralji Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 23:23
Nevralji Nedir? Belirtileri Nelerdir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 22:06