IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mayıs 2013, 18:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
En etkili sigara bırakma yöntemi,




En etkili sigara bırakma yöntemi,


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Nikotin bantlarının yan etkileri olur mu, Akupunktur ve hipnoz bilimsel olarak sigarayı bırakma yöntemleri midir, hangi ilaçlar etkilidir? tüm bu soruların yanıtını Prof. Dr. Ziya Gülbaran veriyor...

En büyük polikliniklerden biri olan İstanbul Tıp fakültesinin başında bulunan, Çapa Tıp fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Gülbaran sigarayı bırakmaya yardımcı olan farklı yöntemleri ntvmsnbc’ye anlattı:

NİKOTİN BANDI VE SAKIZI YARDIMCI OLUR
Sigarayı bırakmada en önemli konu elbette hastanın karar vermesi ve iradesidir. Bunun dışında özellikle günde en az bir paket sigra içen ve uyandıktan sonraki yarım saat içinde ilk sigarasını içen kişileri nikotin bağımlısı olarak tanımlıyoruz. Bu tür hastalarda sigarayı bırakmalarında nikotin bandı ya da nikotin sakızını yardımcı olarak kullanıyoruz. Hastaların sigara ile aldıkları nikotini dışarıdan sakız ya da bantla replese ediyoruz, buna replasman tedavisi deniyor.

Nikotin sakızının etkisi, çiğnenmeye başladıktan yaklaşık 15 dakika sonra biter. Bu durumda günde 8 taneye kadar nikotin sakızı çiğnenmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca hastalarımız, sakızı ağza aldıktan sonra çiğnemekten ziyade dilin altında ya da dişlerin kenarında sakızı emerek yavaş şekilde nikotini almalarını tavsiye ediyoruz.

Yaklaşık 24 saat etkili olan nikotin bantları ise çoğu durumda daha iyi sonuçlar verebiliyor. Bu bantları kullandığınızda, ağzınızda bir sakız bulunudurmanıza gerek yok, vücudunuza bant aracılığı ile yeterli nikotini 24 saat boyunca verebiliyorsunuz.

ÜÇ FARKLI NİKOTİN BANDI

Nikotin bantları üçe ayrılıyor ve kutuları üzerindeki numaralarla çeşitleri belirtiliyor. Hasta, günde 10 tane yani yarım paket sigara içiyorsa 1 numaralı kutu, bir paket içeriyorsa 2, bir paketten fazla içiyorsa da 3 numaralı kutu ile vücudun alıştığı nikotini replase etmeye çalışıyoruz. Bunları sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra en az iki hafta boyunvca kullanılmasını öneriyoruz.

Hem nikotin sakızının hem de nikotin bantlrının tek bir durumda yan etkisinden sözetmek mümkün; eğer nikotin bandı ya da sakız ile aynı anda sigara içmeye devam ederseniz vücutta aşırı nikotin olacağı için çarpıntalar olabilir, kişi kendini huzursuz ve rahatsız hissedebilir. Bu konuda hastayı bilgilendirmek gerekiyor. Bunun dışında bu ürünlerin her hangi bir yan etkisi bulunmuyor.

YARDIMCI İKİ İLAÇ
Piyasada sigara bırakmaya yönelik çeşitli ilaçlar bulunuyor. Bu konuda ilk çıkan ilaç Zyban’dı. Bu ilaç depresyon tedavisinde kullanılıyor. Ancak 30 yıl kadar önce ABD’de bu ilacı kullanan insanlar doktorlarına geri döndüklerinde depresyonun yanında, artı sigara içmek istemediklerini, sigaraya karşı bir tiksinti duyduklarını söylediler. Bu zayıf etkili anti depresan daha sonra sigarayı bırakmada yardımcı ilaç olarak kullanılmaya başlandı.

Yakın yıllarda da, Zyban’dan biraz daha etki olduğu belirtilen Champix adındaki ikinci bir ilaç piyasaya sunuldu. Bu iki ilaç da Türkiye’de mevcut fakat maalesef devlet bu ilaçları ödemiyor. Bu ilaçaların iki kutusu 300 Lira’ya yakın yani oldukça pahalı ilaçlar. İlaç Amerikan FDA yani ilaç denetim kurumunun ve Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı’nın onayını almış, güvenilir ilaçlardır.

AKUPUNKTUR VE HİPNOZ BİLİMSEL DEĞİL
Biz üniversitedemizdeki hastalarımızın sigarayı bırakmalarında nikotin bantlarından ve saydığım iki ilaçtan yararlanıyoruz. Bunun dışında hipnoz, akupunktur ya da meditasyon gibi uygulamalara yönlendirme yapmıyoruz. Ancak hastanın kendisi bu gibi yöntemlerden yararlanıp sigarayı bıraktıysa bizim için sonuç sevindirici. Ancak biz kendimiz hastalarımıza yöneltmiyoruz.

Akupunktur ya da hipnoz gibi yöntemler, blimsel olmaktan çok hastaların sigaraya bırakmada psikolojik destek sağladığı uygulamalardır. Yani hastaya bir şekilde kendisine ilgi gösterilmesi ile verilen moral destek, sigarayı bıraktırmada belki de etkili olabilir. Ancak bunlarla ilgili bilimsel yayınlarda ortaya konmuş bir kanırt yok.

BAŞARI EN FAZLA YÜZDE 50 OLABİLİYOR
Bütün dünyada sigara bıraktırma kliniklerinin başarısı, en sıkı takiplerde bile yüzde 50 oranındadır, yani 10 hastadan 5’i sigarayı bırakmışsa o klinik için başarılı diyebilirz. Yüzde 100 sigarayı bıraktırma gibi bir şansımız ne yazık ki yok.


BIRAKMAYANLAR NE YAPABİLİR?
Örneğin aklınıza sigara geldiğinde içinizden 10’a kadar saymanız sonra farklı şeyler düşünmeniz, sigara içmeyi 5 dakika ertelemeniz ya da sigaranın yerine koyabilceğiniz sakız ya da elma gibi size kilo aldırmayacak, el ve ağız alışkanlığınızı geçiştirecek yiyecekler yemenizi önerebilirim.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bırakma, en, etkili, sigara, yöntemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Alo sigara bırakma hattımı.? HANDSOME Fotoğraf Kulübü 1 20 Ocak 2013 20:15
Sigara paketlerinde 'ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı' ibaresi yer alacak. Zen Haber Arşivi 0 25 Kasım 2012 19:42
Etkili bir pet mücevher fiyatlandırma yöntemi KarakıZ Online Oyunlar 0 14 Ocak 2012 21:12
Tiryakinin Sigara Bırakma Günlüğü Kayahan Komedi ve Mizah 0 20 Temmuz 2010 01:13