IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By NarÇiçeği

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Şubat 2016, 22:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kışın görülen göz hastalıkları neler?




Cildimizi kurutmanın yanı sıra solunum yolu enfeksiyonlarından sinüzite kadar çok sayıda hastalığa neden olan soğuk havalar göz sağlığını da etkiliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Gözlerde kaşıntıya, sulanmaya, kızarıklığa neden olan kış ayları, göz alerjilerine de davetiye çıkartıyor. Soğuk havalarda göz sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. İsmail Özgür Şanlı; kış aylarında göz sağlığını korumak için yapılması gerekenleri anlattı.

KIŞIN GÖRÜLEN GÖZ HASTALIKLARI NELER?

Kış aylarında düşen vücut direnciyle birlikte gözler de hastalıklara açık hale gelir. Bu nedenle göz iltihabından kar körlüğüne kadar birçok tehlike bizi bekler. Soğuk havalarda virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonları da artar. Bu virüsler gözleri de etkileyerek konjonktivit dediğimiz göz iltihabına sebep olur. Bu dönemlerde bakteriyel viral ve alerjik konjonktivitler de artar.

KALABALIK ALANLAR GÖZDE ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Kış aylarında iş yerleri, okul, sinema, alışveriş merkezleri, toplu taşıtlar gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda kalış süreleri mecburi olarak uzadığı için bu gibi göz enfeksiyonlarının görülme oranı da artar. Özellikle adenovirüse bağlı faringo konjonktivitler çok kolay bulaşabilen salgın bir hastalıktır. Adından da anlaşılacağı gibi adenovirüsler hem boğaz, hem de göz enfeksiyonuna neden olduğu için göze solunum yolu ile de rahatlıkla bulaşabilir. Bu yüzden hasta kişilerin havlu yastık kılıfı, mendil gibi eşyalarını diğerlerinden ayırmaları ve başkalarının eşyalarını kullanmamaları gerekir. Hapşırırken, öksürürken mutlaka mendil kullanmalı, eller sık sık yıkanmalı, kalabalık ortamlardan uzak durulmalı, odalar sık sık havalandırılmalı, klimaların bakımı yaptırılarak filtreleri değiştirilmeli virüs özellikle direnci düşük kişileri enfekte edeceğinden beslenme, dinlenme ve uykuya özen gösterilmelidir.
Bu gibi hastalıklarda gözlerde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, kaşıntı, ışığa hassasiyet, sarımtırak mukoid akıntı gibi bulgular vardır. Bunları hissettiğimiz zaman hemen bir göz doktoruna muayene olmalıyız.

ORTAMI NEMLENDİRİN

Kışın ısınma ihtiyacı gereği kapalı ortamlar kaloriferler veya klima ile ısıtıldığından ortamı nemlendirecek ekstra bir girişimde bulunulmazsa hava kuruyarak gözyaşının gözden daha hızlı buharlaşmasına yol açar. Bilgisayarları yoğun kullanan ofis çalışanlarında da kuru göz sendromu görülür. Bunun nedeni bu kişilerin göz kırpma reflekslerinin azalmasıdır. Gözlerde kuruluk hissi, batma, kızarıklık, bazen batma sonrası aniden sulanma (refleks sulanma) görülen belirtilerdir. Kaloriferlere nemlendirici koyarak ya da soğuk buhar üfleyen nebulizatörler kullanılarak ortamın havası yeterli oranda nemlendirilebilir.

KIŞIN DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKIN

Rüzgar, soğuk ve güneş ışınlarına karşı kışın da güneş gözlüğü takmak çok gerekir. Özellikle karlı bölgelerde yeri kaplayan kar beyaz rengiyle güneş ışınlarını katlanarak yansıttığı için yaz kadar etkili olabilir. Güneş gözlüğü hem rüzgar karşısında hem de toz karşısında mekanik bir engeldir. Ayrıca göz çevresindeki ince cilt dokusunu da korur. Ancak mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü seçilmeli ve özellikle gözlüğün UV filtresi olmasına UV absorbsiyon oranına dikkat edilmelidir. Eğer kışın kayakla uğraşıyorsak, dağcıysak veya karla kaplı doğada dolaşıyorsak mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü kullanmak gerekir. Çünkü rüzgar ve kuru hava korneamızı çok etkiler. Uzun süre güneş gözlüğü kullanmadan kayak yapanlarda korneada, tıpkı kaynak ustalarında maskesiz çalıştıklarında oluşan korneal kaynak yanığı benzeri yüzeysel erozyonlar oluşabilir. Bu yüzden kışın bile güneş gözlüğü takmanın sayısız yararları vardır.

TrtHaber



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
enfeksiyon, göz hastalıkları, göz kuruluğu, göz sendromu, gözde batma, gözde kızarıklılık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Protein Eksikliğinde Görülen Hastalıklar nelerdir, protein eksikliği hastalıkları PySSyCaT Vitaminler 0 24 Ocak 2015 23:14
Çocuklarda Sık Görülen Kış Hastalıkları Liaaa Çocuk Sağlığı 1 12 Aralık 2012 19:08
Mesane Hastalıkları (İdrar Torbası Hastalıkları) KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 23:57
Çocuklarda Görülen Kalp Hastalıkları YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:22