IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Nisan 2019, 16:44   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gluten herkes için sakıncalı mı?






Beslenmenin en çok tartışılan konuları arasında yer alan gluten sadece tahıllarda değil, pek çok yiyecekte, içecekte, hazır besinlerde, kozmetik ürünlerde ve hatta diş macununda bile bulunuyor. Glutenin herkes için sakıncalı olmadığını belirten Gastroenterolog Prof. Yüksel Gümürdülü, birçok insanın olumsuz yan etkilerine maruz kalmadan gluten içerikli besinleri tüketebileceğini söylüyor.
Bazı bilimsel kaynaklar glutenin çölyak hastaları dışındaki kişiler için güvenli olduğunu iddia ederken, bunun tam tersini glutenin çoğu insan için zararlı bir madde olduğunu açıklayanlar da var.

Bu tartışmalara değinen İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, glutenin hem zararlarına hem de yararlarına dikkat çekti.
Glutenin; buğday, kavuzlu buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir proteinler ailesinin genel adı olduğunu belirten Prof. Dr. Gümürdülü, “Gluten; tahıllar dışında pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde, bira, alkollü içecekler, soslar, çorbalar, turşular, sirke, bulgur, irmik, kuskus, müsli gibi besinlerde bulunur. Toksik bir protein olan gluten, ayrıca gıda sektörü dışında diş macunlarında, şampuanlarda, maskaralarda, kremlerde, ilaçlarda, rujlarda kıvam artıcı olarak kullanılmaktadır” diye konuştu.

ÇÖLYAK HASTALARI DİKKAT ETMELİ

Glutenin, birçok insan için mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen normal bir protein olduğunu belirten Prof. Gümürdülü, “Ancak, bazı kişiler gluteni sindiremez. Bu kişiler çölyak hastalığı olarak adlandırılan gluten intoleranslarıdır” dedi.

Çölyak hastalığının, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus adı verilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu vurgulayan Uzman, şöyle devam etti:

“Başka bir tanımla çölyak hastalığı yaşam boyu süren gıda alerjisidir. Bunun en önemli belirtileri ise yaygın olarak şişkinliktir. Özellikle yemekten sonra ağrı verecek kadar şişkinlik oluşur. İshal, kabızlık ve kötü kokulu dışkı kişinin ishal ya da kabız olması en önemli belirtileridir. Karın ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk hissi, cilt sorunları, depresyon ve nedensiz kilo kaybı da bunun belirtileri arasında sayılabilir.”

Gümürdülü, buğday alerjisi ya da non çölyak gluten hassasiyeti olarak bilinen rahatsızlığın çoğu kişi tarafından bilinmediğini, oluşan belirtileri ise başka hastalıklarla yorumladığını bu yüzden de tedavinin gecikebildiğini sözlerine ekledi.

NTV

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gluten herkes için sakıncalı mı?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gluten hassasiyeti olanlar icin kek Sanem Yemek Tarifleri 0 15 Aralık 2016 14:11
Van için herkes tek yürek! Ruj IF Ekstra 0 28 Ekim 2011 14:50
Herkes Için Bir Keredir AŞK .. pyracantha Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 2 24 Mayıs 2010 14:17