IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Temmuz 2019, 12:55   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Genetik tanı (PGT) ile sağlıklı bebek sahibi oldular!




Hollanda’da yaşayan Cumali ve Emine Karabulut çifti, 12 yıl önce genetik hastalık nedeniyle zihinsel ve bedensel engelli olarak dünyaya gelen çocuklarının ardından tekrar anne baba olma isteğinden vazgeçti. Ancak 12 yıl sonra genetik tanı (PGT) yöntemi ile sağlıklı bir bebek sahibi olabileceklerini öğrenen çift Türkiye'nin yolunu tuttu. Sağlıklı bir bebek sahibi olan Karabulut çifti üçüncü çocuklarını kucaklarına almak için gün sayıyor.
Genetik hastalık nedeniyle 12 yıl önce dünyaya gelen Ramazan adlı çocuklarının ardından ‘risk’ olduğu için hamile kalmayı düşünemeyen 35 yaşındaki Emine Karabulut, yaptığı araştırmada PGT yöntemiyle sağlıklı bebekler dünyaya getireceğini öğrendi. İki yıl önce Hollanda’dan Türkiye’ye gelen Cumali-Emine Karabulut çifti, Memorial Kayseri Tüp Bebek Merkezi’nde Op. Dr. Arzu Yurci ile görüştükten sonra, tedaviye başlama kararı aldı. Embriyo transferi öncesi uygulanan genetik tanı (PGT) yöntemi ve sağlıklı embriyo seçiminden sonra Emine Karabulut, ikinci çocuğu Ali Semih’i sağlıklı bir şekilde dünyaya getirdi.

HOLLANDA’DA 3 BAŞARISIZ TEDAVİ

39 yaşındaki Cumali Karabulut, yeniden anne baba olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi, “Genetik hastalık nedeniyle yeniden çocuk sahibi olma konusunda endişeler yaşadık. Hollanda’da 3 kez tüp bebek tedavisi uygulandı ancak başarı elde edilemedi. Türkiye’de tedaviye başlamaya kararı verdik. Önce PGT yöntemiyle sağlıklı embriyolar elde edildi. Transferden sonra gebelik oluştu ve normal seyirde geçen gebelik sonrası Ali Semih sağlıklı bir şekilde doğdu. Oğlumuzun 1,5 yaşını doldurmasının ardından üçüncü çocuğu düşündük. Merkezde önceki tedavimizden kalan dondurulmuş sağlıklı tek embriyomuz vardı. Yapılan transfer sonrasında eşimin gebe olduğunu öğrendik. Doktorumuza, bize bu mutluluğu yaşattığı için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Anne Emine Karabulut ise, yaşadıklarının kendileri gibi engelli çocukları olan ailelere örnek olmasını dilediğini vurgulayarak, “Yeniden sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek hayalimde bile yoktu. Son 2 yılda yaşadıklarımıza hala inanamıyorum” dedi.

EMBRİYOLARA GENETİK ANALİZ

Doktor Arzu Yurci, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi için embriyoların anne rahmine yerleştirilmeden önce genetik açıdan ve kromozomlar yönünden incelenebildiğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Yumurta ve spermin döllenmesinden sonraki 5 veya 6’ncı günde, blastokist aşamasına ulaşan gebe bırakma potansiyeli yüksek embriyolardan alınan biyopsi materyallerine genetik analizler uygulanmaktadır. Bunun sonucunda sağlıklı embriyoları anneye transfer edip, gebe kalmasını sağlıyoruz. Anormal kromozom yapısına sahip embriyoların gebe bırakma ihtimali daha düşük olup gebelik oluşsa bile düşükle sonuçlanabilir. PGT yöntemi ile bu durumu ortadan kaldırmaktayız. Cumali-Emine Karabulut çifti de engelli olarak dünyaya gelen bebeklerinin ardından yeniden çocuk sahibi olmak istememiş. Süreç hakkında detaylı bilgi verdikten sonra tedaviye başladık. Genetik analiz sonucunda sağlıklı iki embriyo elde ettik. Sağlıklı ve sorunsuz bir gebeliğin ardından Ali Semih dünyaya geldi. İkinci embriyo ise merkezimizde dondurulup 2 yıl boyunca saklandı. Emine Hanım’a diğer sağlıklı embriyoyu ise yakında transfer ettik. Gebeliği sorunsuz devam ediyor.”

NTV

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
(pgt), bebek, genetik tanı, ile, oldular!, sağlıklı, sahibi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran genetik test Sanem Kadın Sağlığı 0 05 Mayıs 2018 01:41
Embriyo kültüründen genetik tanı tüp bebek başarısını artırılabilir Sanem Sağlık Köşesi 0 05 Mayıs 2018 01:35
Genetik olarak hastalıklardan arındırılmış ilk bebek AftieL Bilim Dünyasından Son Haberler 0 12 Mayıs 2014 12:49
Tombul bebek sağlıklı bebek demek değil! Lucifer Çocuk Sağlığı 0 24 Kasım 2011 12:08
Sağlıklı bebek için... Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 10 Temmuz 2008 10:38