IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2008, 14:24   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Seyahat Hastalıklarına Dikkat





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, seyahate çıkan insanların yüzde 65'i herhangi bir nedenle bir süre kendini hasta hissediyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, her yıl gelişmiş ülkelerden, gelişmekte olan ülkelere 80 milyon kişinin seyahat ettiğine dikkat çekti. Bu seyahatlerin yolcuların bazı önemli enfeksiyon hastalıklarına yakalanma ihtimalini de beraberinde getirdiğini kaydeden yetkililer, her yüz bin yolcudan birinin bu enfeksiyonlardan dolayı hayatını kaybettiğini, en sık ölüm nedeninin ise sıtma olduğunu aktardı.

Alınan bilgiye göre, enfeksiyonlar seyahat edilen bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Bununla birlikte seyahat denince akla gelen en önemli enfeksiyonlar yolcu ishali, sıtma, sarıhumma, meningokok menenjit, poliomyelit, kolera, lejyoner hastalığı, tifo, Hepatit A ve B.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, SEYAHATTA ENFEKSİYON HASTALIKLARI İLE KARŞILAŞMA RİSKİNİN FAZLA OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKTİ...

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tatilde ya da seyahat sırasında başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşma ihtimalinin diğer zamanlara göre daha sık olduğunu belirtiyor. WHO, hazırladığı bir raporda seyahate çıkan insanlardaki sağlık problemlerini şöyle sıralıyor:

-Yüzde 65'i herhangi bir nedenle bir süre kendini hasta hissediyor.

-Yüzde 15'inde ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkıyor.

-Yüzde 8'i hastalık nedeniyle doktora gidiyor.

-Yüzde 6'sı geri döndüğünde hastaneye yatırılıyor.

-Yüzde 6'sı seyahatin yarısında geri dönmek zorunda kalıyor.

-Binde 4'ü gittiği ülkede hastaneye yatırılmak zorunda kalıyor.

-Yüz binde 1'i, gittiği yerde hayatını kaybediyor.

SEYAHATE ÇIKAN İNSANLARIN YÜZDE 80'İNDE YOLCU İSHALİ GÖRÜLÜYOR

Yolcuların en sık karşılaştığı sağlık problemini ise yolcu ishali oluşturuyor. Tifo, kolera, bruselloz gibi bir çok bulaşıcı hastalık, yolcu ishaline neden olabiliyor. Seyhate çıkan insanların yüzde 80'inde görülüyor. Hastalık mikrobu yemek, içecek ve sulardan geçiyor. Vakaların yüzde 20'si seyahatine devam edemeyecek şekilde rahatsızlanıyor, bu vakaların yüzde 40'ı ise sayahat planını değiştirmek zorunda kalıyor. Turist ishali özellikle çocuk ve yaşlılarda ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Aşı ile engellenemeyen yolcu ishalinden korunmak için, özelikle tüketilen su ve gıdalara dikkat edilmesi gerekiyor.

İnsandan insana damlacık yoluyla bulaşan, özellikle kalabalık ortamlarda salgınlar yapan Meningokok Menenjiti ile Afrika'nın sahra altı bölgelerine seyahat edenlerin karşılaşma olasılığı yüksek bulunuyor. Hac mevsimi sırasında dünyanın dört bir tarafından gelen hacı adaylarının yarattığı kalabalık menenjit salgınları için uygun bir ortam oluşturduğundan Mekke'ye gidenlerin de aşı olduklarına dair sertifika bulundurmaları zorunluluğu bulunuyor. Hastalık ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bozukluğu ve komayla seyrediyor. Ölüm riskinin de bulunduğu hastalık, aşıyla önlenebiliyor. Hastalık için 1 doz aşı, 2 yıl koruyuculuk sağlıyor.

Afrika'nın orta bölümlerinde ve Güney Amerika'nın orta ve kuzeyinde görülen sarıhumma mikrobu sivrisinek sokmasıyla insana bulaşıyor. Vakaların yüzde 5'i ölümle sonuçlanan sarıhumma aşıyla önlenebiliyor. Aşı 10 yıllık korunma sağlıyor.

ULUSLAR ARASI SEYAHAT EDEN YOLCULARIN YÜZDE 2.5'İ SITMAYA YAKALANIYOR

Orta ve Güney Amerika'nın kırsal alanları, Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya, Güney Pasifik'de sık görülen sıtma dişi anofel cinsi sivrisinekler ile bulaşıyor. Uluslar arası seyahat eden yolcuların yüzde 2.5'i sıtmaya yakalanıyor. Aşısı bulunmayan sıtmanın giderek ilaçlara direnç kazandığından bu parazite karşı ilaçla dahi korunmak zorlaşıyor. Bu nedenle bu bölgelere seyahatte sivrisineklerden korunmak en önemli korunma tedbiri olarak kabul ediliyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise, vatandaşların seyahate çıkmadan önce mutlaka 0212 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattını aramalarını tavsiye ediyor.

timeturk



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dikkat, hastalıklarına, seyahat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Okul çağı hastalıklarına dikkat AngeLus Sağlık Köşesi 0 24 Ekim 2009 11:04
Yaz geldi çocuk hastalıklarına dikkat! Juventus Çocuk Sağlığı 0 07 Haziran 2009 11:29
Yaz Hastalıklarına Dikkat Heidi Sağlık Köşesi 0 09 Temmuz 2008 15:57
Yaz hastalıklarına dikkat!! кααη™ Sağlık Köşesi 0 15 Temmuz 2007 16:17
Okul döneminde KBB hastalıklarına dikkat! ad3m Sağlık Köşesi 0 14 Eylül 2006 17:54