IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Ekim 2008, 01:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebek büyütürken yapılan yanlışlar




Hayatımızın en değerli varlıklarını yetiştirirken yıllardır aynı hataların tuzağına düşüyoruz

Kilo iyidir deyip obeziteye zemin hazırlıyoruz; anne sütü dururken mama veriyoruz; gürleşsin diye saçlarını sıfıra vurduruyoruz... Oysa iyi niyetle de olsa, yaptığımız bu hatalar onların sağlıklı gelişimini sekteye uğratıyor. En sık yapılan hatalara gelince…

n SÜTÜM YETMİYOR, MAMA VERMELİYİM!

Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri; bebeğin aç kalma ihtimali. Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla besleniyor. Oysa anneler, sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor karar verebilir ve onun tavsiyesi üzerine mama takviyesine başlanabilir.

n ŞEKERLİ SU SARILIĞA İYİ GELİR

İlk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bir sorun, bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir. Halk arasında, aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilir. Oysa, bebeğin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur.

n 2 YAŞINA GELDİ ARTIK BEZİ BIRAKMALI

2 yaş, tuvalet alışkanlığı kazandırmak için sadece başlangıç dönemidir. Çocuk bu konuda asla zorlanmamalı, altına kaçırdığı için kızılmamalı; sık sık tuvalete götürülerek, tuvalet alışkanlığı kazanmasına öncülük edilmelidir.

n GÜRBÜZ ÇOCUK SAĞLIKLI OLUR!

Gürbüz çocuk, sağlıklı çocuk değildir! Dengeli beslenen çocuk, zayıf da olsa sağlıklı kabul edilir. Çocukları asla yemek yeme konusunda zorlamayın, yemek istemediği zaman beslenmeyi sonlandırın.

n FAZLA HAREKET EDERSE TERLER, HASTA OLUR

Hasta olur, endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak çok yanlış bir yaklaşımdır. Her çocuk hareket edince terler; terleyince de üstünü değiştirebilirsiniz! “Çok terledin artık yerine otur” demek, çocuğu tembel, hantal ve mutsuz yapar. Zaman içinde metabolizma hızı azalan çocuk, hızla kilo almaya başlar. Çocukların hareket etmelerini kısıtlamaktansa, spora (yüzme, basketbol vb.) yönlendirmek daha sağlıklı olacaktır.

n AĞLADI, HEMEN KUCAĞIMA ALAYIM!

Bebeği avutmanın birçok yolu var. Her ağladığında hemen kucağa almak çözüm değil. Ağladığında yanına yaklaşıp onunla konuşmak, temasta bulunmak, ona şarkı ya da ninni söylemek ve karnını okşamak da bebeği avutabilir. alışmasın diye çocuğu kucağa almamak da kendini güvende hissetmemesine ve mutsuz olmasına yol açar. Bu denge iyi kurulmalıdır.

n ÇOCUK SICAK SEVER

Çocuklar, her zaman terlemeyeceği şekilde giydirilmelidir. Üşüyeceği korkusuyla çocukları çok giydirmek ve sarıp sarmalamak, terlemeye ve hastalığa yol açar. Pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, içinde naylon karışımı olan ve özellikle polar tipinde olan kıyafetler giydirilmemelidir.

n ŞAŞILIK GEÇER

Çocuklarda şaşılık 1 yaşına kadar fizyolojik kabul edilir. Ancak 1 yaşından sonra düzelmeyen şaşılıklar için mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır. 1 yaşından önce bebeklerde Nistagmus (göz küresinin istemsiz titremesi) görüldüğünde de mutlaka bir göz doktoruna muayene ettirilmelidir.

n FAZLA SÜT GAZ YAPAR

Çocuklara 1 yaşından önce inek sütü önerilmiyor Ancak 1 yıldan sonra da günlük süt tüketimi 400 cc’yi geçmemelidir. Sütün içinde bulunan laktaz adlı şeker, gaza yol açar. Fakat artık piyasada laktazsız sütler de bulunabiliyor. Gaz sorunu olan çocuklara bu tip sütler içirilebilir; ancak çözüm kesinlikle süt vermemek olmamalıdır.

n AYAKTA SALLAYINCA HEMEN UYUYOR

Çocuğu sallayarak uyutmak tıbben önerilmiyor. Ancak, halk arasında ayakta sallama en çok kullanılan yöntem. Çocuk; hafif tarzda ve sarsmayacak şekilde sallanırsa, tahribatlara yol açmaz.

n FAZLA BANYO YAPARSA ÜŞÜTÜR

Çocuklar banyo yapmaktan dolayı hasta olmaz. Yazın her gün, kışın ise hafta üç kez banyo yapılması önerilir.

n FAZLA GÜNEŞLENİNCE KEMİKLER GÜÇLENİR

“Çok fazla güneşe maruz kalmak kemikleri güçlendirir” mantığı tam olarak doğru değildir. Zararlı ışınlardan etkilenmemek için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde çocuğunuzu güneşe çıkarmamalısınız. Güneşe çıkarırken de mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş losyonları ve kremleri sürmelisiniz.

n BİBERONU ÇOK SEVİYOR

Biberon ve emzik hiçbir çocuğa önerilmiyor. Biberon; bebekte ‘meme başı şaşkınlığı’na yol açıyor ve anne göğsünden soğutuyor.

Mamayla beslenmek zorunda kalan bebeklerde de, biberon en geç 2 yaşında bırakılmalıdır. Emzik ise, -özellikle uygun seçilmediğinde ve yoğun kullanımlarda- damak yapısını bozabiliyor ve çocuğun enfeksiyon kapmasına yol açabiliyor.

n FİTİL VEREYİM RAHATLASIN

Çok zorda kalmadan ve doktor tavsiyesi olmadan çocuklarda ne fitil ne de ilaç kullanılmalıdır.

n YALNIZ YATARSA KORKAR

Genellikle 6 aydan sonra bebeğin odasının ayrı olması uzmanlarca önerilir. En fazla 2 yıl kadar uzatılabilir.

Acemilik dönemi hiç bitmiyor!

Eylül ne zaman geldi, ne zaman bitmekte inanın hiç anlamadım, ama bu zaman dilimi olumlu-olumsuz yanlarıyla ailece her yönden kabuk değiştirmemize vesile oldu. Kızımın ilkokula başlaması, eş zamanlı olarak eşimin ani rahatsızlığı, benim de içsel olarak büyümeme zemin hazırladı. İnsanız, hiçbirimiz aynı kalmıyoruz; değişiyor, dönüşüyoruz. Bir bebek sahibi olunca bu değişim ve dönüşüm daha kökten ve hızlı oluyor. Tabii, bu süreçte yanlışlar da yapılıyor ve yukarıdaki bilgilerden de anlayacağınız üzere, bu yanlışların da çoğu, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmekten kaynaklanıyor. Doğrusunu isterseniz, ‘Anne Olunca Anladım’ın hem bu sayfasında hem de internet sitemizde benim öncelikli önerim; “Bilgi bombardımanından kendinizi koruyun” olmuştur. Hepimizin aile dinamikleri çok farklı, size ve bebeğinize uymadığını düşündüğünüz ve hissettiğiniz bir bilgiyi asla uygulamayın. Bu konuda en çok da içgüdüleriniz size yardımcı olacaktır. Çünkü bir anne, bebeği için en iyi olanı ta içinde bilir. Yine de 17 yazarımızla ve Forum sayfalarımızdaki anne ve uzman görüşlerimizle siz de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gönül rahatlığıyla bebeğinizi büyütürken kaynak alabilirsiniz. 6 yıl önce bu günlerde ben de her yeni anne gibi zaman zaman panik yaşadım. Bugün kızım Duru 6,5 yaşına yaklaşırken bakıyorum da, ben de ilkokula başlayan bir çocuğun annesi olarak acemiyim işte... Ben de yavrumla birlikte yeniden okula başlamış gibiyim. Konu ebeveynlik olunca öğrenmek, değişip dönüşmek, kabuk değiştirmek ve bunlar olurken dengede kalabilmek çabası sonsuza uzuyor. Hepinizin Ramazan Bayramı’nı kutluyor, bebeklerinizi öpüyorum. Daima sevgiyle kalın...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bebek, büyütürken, yanlışlar, yapılan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Eş Seçiminde Yapılan Yanlışlar Elysian Evlilik Hazırlıkları 1 11 Mayıs 2014 15:16
Vücuttaki Fazla Yağları Yakmak İsterken Yapılan Yanlışlar Amelia Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 03 Şubat 2014 02:10
Çocuk büyütürken yapılan hatalar Lucifer Çocuk Sağlığı 0 30 Mart 2010 20:41
Bebek bakımında yapılan 15 yanlış KraLiSHE Aile Evlilik ve Çocuklar 0 01 Nisan 2009 12:07
Bebek Büyütürken Yaptığımız Hatalar! Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 25 Kasım 2008 09:33