IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2006, 05:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Meme Kanseri




Meme kanserinden korunabilirsinizSağlık Bakanlığı, Türkiye’de her yıl yaklaşık 30 bin kadında meme kanseri görüldüğünü belirterek, ölümlere yol açan meme kanserinden korunmada erken teşhisin önemine işaret etti. 20 yaşın üzerindeki tüm kadınların ayda bir kez kendi meme kontrollerini yapması gerektiği vurgulanırken, meme kanserinden korunmak için de beslenmeye özen gösterilmesi, stresin azaltılması, alkol ve sigaradan uzak durulması ile spor yapılması önerildi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu, Türkiye’de her yıl 30 bin kadında görülen bu kanserin kadınlarda ölüme yol açan kanser türleri arasına ilk sırada yer aldığı kaydedildi. Kadınların meme sağlığına özen göstermelerinin hayatlarını kurtaracağı vurgulanan açıklamada, meme kanserinden korunmada erken teşhisin önemine işaret edildi.

MEME KONTROLLERİ ÖNEMLİ

Açıklamada, 20 yaşın üzerindeki tüm bayanların ayda bir kez kendi meme kontrollerini yapması gerektiği, bunun için en ideal yöntemin de kadınların elle yapacakları muayene olduğu anlatıldı. Meme kanserinde en sık görülen belirtilerin memede ağrısız bir kitlenin ortaya çıkması ve meme yapısında oluşan şekil değişikliği olduğu belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Kadınlar kendi kendilerine meme muayenelerini, adet bitim tarihinde yapmalıdır. Çünkü adet döneminde meme dokusu yumuşak olur ve herhangi bir kitlenin varlığı kolayca fark edilir. Adetten doğal ya dacerrahi nedenlerle kesilme hali söz konusu ise bu muayene her ayın aynı günü tekrarlanmalıdır. Hormon tedavisi alan kadınlarsa bu muayeneiçin en uygun günün hangisi olduğu konusunda doktorlarına danışmalıdır. Kadınlar kendi kendilerine meme muayenelerini, ayna karşısında dikkatli bir gözlemle yapmalıdır. Ayna önünde yapılan kontrollerde memede ele gelen sertlik veya kitle, meme başlarının pozisyonlarında değişiklik, kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması, memenin rengi, dokusu veya şeklinde değişiklik, meme derisinde kalınlaşma, şişme veyarenk değişikliği, meme ucundan akıntı, meme veya meme başında içeriye doğru çekilme durumu tespit edilirse, derhal bir hekime başvurulmalıdır.”

50 YAŞIN ÜZERİNDE RİSK ARTIYOR

Kadınlarda ileri yaşın meme kanseri açısından risk faktörlerinin başında yer aldığı belirtilen açıklamada, yeni meme kanseri tanısı konulan kadınların yüzde 70’inin 50 yaş üzerinde olduğu kaydedildi. Açıklamada, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının, yaşı 50’inin altında olan kadınlardan 4 kat fazla olduğu bildirildi.

Açıklamada, 50 yaşın üzerindeki her kadının mutlaka yılda bir kez hekime muayene olması ve mamografi çektirmesi, 40 yaşın üzerindeki kadınların da her yıl hekime muayene olması ve iki yılda bir mamografiçektirmesi gerektiği belirtildi.

RİSK FAKTÖRLERİNİ AZALTIN

Aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların hastalığa yakalanma olasılığının diğer kadınlara göre daha fazla olduğu ifade edilen açıklamada, yanlış beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımının meme kanseri açısından risk faktörleri arasında yeraldığı kaydedildi.

Emziren annelerde meme kanseri görülme oranının diğer annelere göre oldukça düşük olduğu belirtilen açıklamada, “Meme kanserinden korunmak için vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalı, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterilmeli, stres azaltılmalı, alkol ve sigaradan uzak durulmalı, spor yapılmalı ve haftada 3-4 kez yarım saatyürüyüş yapılmalıdır” denildi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kanseri, meme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Meme Kanseri PySSyCaT Kadın Sağlığı 0 22 Ekim 2014 20:50
A'dan Z'ye Meme Kanseri Lucifer Kadın Sağlığı 0 15 Ocak 2012 06:40