IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ağustos 2011, 00:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Testis Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?




Testis kanserleri 15-35 yaş erkekler arasında en sık görülen kanser tiplerinden biridir.Erkeklerde görülen kanserlerin %1 ini oluşturur. Her yıl 100.000 kişiden 3 ünde testis tümörü saptanır. 20-40 yaşları arasında ise bu oran 100.000 de 6 ya çıkar. Kafkasyalı erkeklerde görülme sıklığı diğer erkeklere oranla daha fazladır. Olguların yaklaşık % 95 inde tümör doğrudan sperm üreten dokudan kaynaklanır.

Eskiden tedavisi oldukça zor olan ve olduça tehlikeli olarak nitelendirilen testis kanserlerinde günümüzdeki gelişmelerle erken teşhis konulduğu takdirde olduça yüz güldürücü sonuçlar alınmakta ve yaşam oranı % 95 lere çıkmaktadır.

Belirtiler:

* Herhangi bir testiste kitle veya büyüme
* Skrotumda ağırlık duygusu
* Karında veya karında ağrı
* Skrotumda sıvı birikmesi
* Testislerin birinde veya skrotumda ağrı
* Seyrek olarak human chronic gonadotropin (HCG) artışına bağlı olarak göğüslerde büyüme ve hassasiyet.

Unutmayın bu belirtilere başka birçok hastalık ta sebep olabilir. Eğer bu belirtiler 2 haftadan uzun sürerse mutlaka bir doktora görünün. Bu belirtilerin gerçek sebebini size ancak doktorunuz söyleyebilir.

Sebepler:

Testis kanserlerinin sebepleri bilinmemektedir. İnmemiş testisi olanlarda hastalığa yakalanma riski çok daha fazladır. İnmemiş testis daha sonra cerrahi yöntemlerle indirilse bile bu risk devam etmektedir.

Tanı:

Erken tanı kanserin tedavi edilebilme şansını arttırdığı için çok önemlidir. Tüm genç erkekler ayda bir kez kendikendine testis muayenesi yapmalıdırlar. Bu testis kanserinin erken tanısı için en önemli unsurdur. Muayenede şüpheli bir durum görülürse mutlaka doktor kontrolune gereksinim vardır.

Doktor tanı için kanda marker olarak adlandırılan beta-HCG ve alfafötoprotein testlerini isteyecektir. Bazı tip kanserlerde bu marker ler yükselmeyebilir. Doktorunuz ilk olarak sizden ultrasound yaptırmanızı isteyecektir. Nadiren biyopsi gerekebilir.

Tedavi:

Kanserin tipine ( seminom, nonseminom) ve evresine göre değişik tedavi yöntemleri mevcuttur.Seminomlar sperm üreten hücrelerden kaynaklanırlar ve testis kanserlerinin yaklaşık % 50 sini oluştururlar. Nonseminomlar ise teratokarsinom, embriyokarsinom vs. farklı tip tümörlerden oluşur. Ayrıca hastanın yaşı ve genel sağlık durumu da tedavi yönteminin seçilmesinde etkili olmaktadır. Uygulanan 4 çeşit tedavi vardır:

Cerrahi Tedavi: ( radikal inguinal orşiektomi) Bütün testis ve çevre dokusu cerrahi olarak çıkarılır. Karın bölgesşndeki lenf düğümleri de birlikte çıkarılır. Bir testisi alınmış kişilerin diğer testisinde de % 2-5 oranında kanser gelişme rski vardır.

Radyasyon Tedavisi: Seminomlar radyoterapiye oldukça duyarlıdır. Nonseminomlar ise duyarlı değillerdir.

İlaç Tedavisi (Kemoterapi): Genellikle nonseminomlarda cerrahi tedaviden sonra en az yan etkisi olan ilaçlar seçilerek ( cisplatin, etoposide vs.) kemoterapi yapılır.

Kemik İliği Nakli: Bu tedavi şekli henüz araştırılma aşamasındadır. Hastadan alınan kemik iliği kanser hücrelerini öldürücü bir ilaçla işleme tabi tutulur ve dondurulur. Dondurulmuş ilik daha sonra venlerden iğne ile vücuda verilir.

Tedavi sonrası yaşam:

Çoğu erkek bir testisinin alınması ile kısır kalacaklarını veya cinsel aktivitelerinin yok olacağını sanır. Ancak bu yanlıştır. Alınan testisin yerine skrotum içine konulan ve normal testis görünümü veren protez testis takılabilir.

Lenf bezlerinin alınması penisin sertleşmesini veya orgazmı olumsuz etkilemez ancak kısırlığa sebep olabilir. Bu bazen ilaçlarla düzeltilebilir.

Radyoterapi de spermleri öldürücü etki gösterebilir. Genellikle tedaviden birkaç ay sonra düzelme görülür ancak yinede tedaviden önce önlem olarak sperm bankasında sperm dondurulması önerilebilir.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Ekim 2014, 10:28   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Testis Kanseri Nedir




Testis Kanseri Nedir

Testis kanseri, sperm üreten hücrelerin kötü huylu (malign) hastalığıdır. Erkeklerde görülen kanserlerin %1’ni oluşturur, genç ve erişkin erkekler denilen 15–40 yaş arası erkelerde en sık görülen kanserlerden biridir.


Testis Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
1.Testiste ele gelen kitle
2.Testiste ağrı
3.Kanserin yayıldığı yere göre bazı belirtiler (Bacaklarda şişlik, öksürük, solunum zorluğu, kemik ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi vb. )
Çocukluk döneminde testisi normal yerinde olmayan kişiler, 1. derece akrabalarında testis kanseri olan kişiler ve testisin bir tanesinde kanser olan kişilerde testis kanseri olma olasılığı diğer kişilere göre daha fazladır.


Testis Kanserinin Tanısı Nasıl konur?
Testis kanserinin tanısı, bazı kan testleri ve testise yapılan ultrason ile konulur. Doktorunuz gerek görürse kanserin yayılma derecesini anlamak için tomografi isteyebilir. Bütün kanserlerde olduğu gibi erken evrede tanı konulması çok önemlidir. Bunun yanı sıra testis kanseri, tedaviye en iyi cevap veren kanserlerden biridir.


Testis Kanserinin Tedavisi Nasıldır?
Erken dönemde yakalanan testis kanserlerinde tedaviye cevap ve yaşama yüzdesi %90’nın üzerindedir. İleri evredeki testis kanserleri de tedaviye oldukça iyi cevap verir.
Tedavisinde ilk aşama orşiektomi denilen cerrahi yöntem olan kanserli testisin çıkarılması işlemi uygulanır. Ardından kanserin tipine ve evresine göre, ışın tedavisi (radyoterapi) ya da ilaç tedavisi(kemoterapi) uygulanır. Hastanın kanserli testisinin alınması kişide ne üremede nede cinsel performansta bir olumsuzluğa yol açmaz.


Testis Kanserinden Korunmak İçin Kendi Başıma Neler Yapabilirim?
Her ay testislerinizi sıcak ortamda, hem ayakta hem de yatarak muayene etmelisiniz. Elinize herhangi bir şişlik gelirse, düzensizlik veya dokunma sırasında ağrı hissederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız.

KAYNAK

1.TESTİS KANSERİ KILAVUZU P. Albers (başkan) , W. Albrecht, F. Algaba,C. Bokemeyer, G. Cohn-CedermarkA. Horwich, M. P. Laguna,Avrupa Üroloji Derneği 2008

Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 02 Nisan 2018, 09:17   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Testis Kanseri nedir?




Özellikle 18-35 yaş arası görülen testis-yumurtalık kanseri her yaşta rastlanılmakta. Çevre kirliliğinden, ddt ilaçları ve toksinlerin neden olduğu düşünülüyor.

Semptomları
- Herhangi bir yumurtada kütle, fazlalık ve ağrısız şişlik
Yumurtaların ikisinde yada tekinde büyüme veya genişleme
- Torbada ağırlık duygusu
- Yumurtada ağrı veya rahatsızlık
- Göğüslerde büyüme ve hassasiyet

Risk grupları
- Kuzey Avrupa ülkeleri
- Ailesel hikaye
- Yeni doğan bebeklerde inmemiş yumurtalar
- HIV enfeksiyon
- Daha önce testis kanseri geçirmiş olanlarda
- Mesleki nedenlerle aşırı sıcaklığa maruz kalmak
- Annenin hamile kalabilmek için hormon ilaçları kullanmış olması

__________________
Bilirsin Sevgilim Bela Okuyamam ben , Allah belanı değil .. İmam selanı versin
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
erkeksağlığı, kanseri, nedir, testis, testiskanseri, testiskanseribelirtileri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnmemiş Testis Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 30 Ağustos 2011 00:15
Prostat Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Erkek Sağlığı 0 30 Ağustos 2011 00:04
Orşit (Testis İltihabı) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 30 Ağustos 2011 00:00
Böbrek Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 23:32
Testis Kanseri Nedir? Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavisi Frozen Ah Erkekler 0 20 Mart 2011 18:24