IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Ekim 2011, 21:35   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yıkanmayan eller tehlike saçıyor




Trabzon Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı. Dr. Ebru Emel Sözen, gün içinde çok sayıda cisim ve canlıya temas eden ellerin kolaylıkla kirlendiğini belirterek, yakınmayan ellerin hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.

Temas edilen cisimlerden ellerde çok sayıda mikroorganizma barınacağına dikkat çeken Dr. Sözen, "Özellikle birden fazla kişinin temas ettiği kapı kolları, kağıt ve metal paralar, asansör düğmeleri, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklar, telefon ve klavyeler çok sayıda mikroorganizma barındırabilir" dedi. El yıkamanın önemi işaret eden Dr. Sözen, ellerin mikrobik hastalıkların en kolay bulaşma araçlarından biri olduğunu kaydederek, "Ellerimiz, mikrobik hastalıkların en kolay bulaşma araçlarından biridir.

Çünkü gün içinde pek çok cisim ve canlıya ellerimizle temas ediyoruz. Bu da ellerimizin kolaylıkla kirlenmesine neden oluyor. El yıkamanın önemi ve gerekliliği her fırsatta anlatılmaya çalışılsa da, uygulamada yeterince dikkat edilmediğini görüyoruz. Özellikle birden fazla kişinin temas ettiği kapı kolları, kağıt ve metal paralar, asansör düğmeleri, toplu taşıma araçlarındaki tutacaklar, telefon ve klavyeler çok sayıda mikroorganizma barındırabilir. Temas ettiğimiz bu yerlere bizden önce kimlerin ne düzeyde kirli ellerle dokunduğunu bilebilir miyiz. Bir insanın ellerini neler kirletebilir? Bu sebepler düşünüldüğünde konunun önemi daha iyi anlaşılır" diye konuştu.

El hijyeni konusunda birkaç noktaya dikkat çekmekte fayda olduğunu ifade eden Dr. Sözen, "Alışverişler sırasında satıcıların poşetleri açmak için ellerini tükürükleriyle temas ettirdiğini görüyoruz. Tükürükle bazı bakteriler ve virüsler (grip ve nezle virüsleri, halk arasında beta mikrobu olarak bilinen beta hemolitik streptokok gibi birçok mikroorganizma) kolaylıkla bulaşabileceğinden özellikle gıda sektöründe çalışanların bu konuda çok dikkatli olması gerekmektedir.

Bizler de mümkün olduğunca bu şekilde davrananları uyarmalı ve farkındalık oluşmasına katkıda bulunmalıyız. Tuvaletlerin kirli alanlar olduğu unutulmamalı ve umuma açık yerlerdeki tuvaletlerde çanta ya da diğer kişisel eşyalar yere temas ettirilmemeli, mikroorganizma bulaşmasını engellemek için tuvaletten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır" şeklinde konuştu.

Dr. Sözen, ellerin yıkanmış olmak için değil, doğru ve etkili bir şekilde temizlemek için yıkanması gerektiğini belirterek, "Özellikle çocukların ayakkabılarını giyerken ellerini ayakkabının altına temas ettirmemesi konusunda onları uyarmalı ve temas durumunda el yıkamaları gerektiği hatırlatılmalıdır. Çünkü ayakkabılarla tuvalet, hastane gibi mikroorganizmaların yoğun olabileceği yerlere gidilmiş olabilir.

Hastanelerde oluşan hastane kaynaklı enfeksiyonları önlemenin en kolay ve etkili yolunun el yıkama olduğu unutulmamalı ve hastanelere gelip giden ya da yatan hastası olanların da el hijyenine dikkat etmesi, ayrıca nezle ya da grip olanların hasta ziyaretlerinden kaçınması gerektiği akıldan çıkartılmamalıdır. Öksürme ya da hapşırma sırasında kirlenen ellerin yıkanmadan başkalarıyla temas edilmesinden kaçınılmalıdır. Ellerimizde görünür kirlilik söz konusu olduğunda yemek yemeden önce ve sonra, tuvaletten sonra, birden fazla kişinin temas ettiği mikroorganizma barındırma riski yüksek alanlara temas ettikten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Ellerimizi yıkamış olmak için değil, doğru ve etkili bir şekilde temizlemek için yıkamalıyız.

Yıkama öncesinde eller ıslatılmalı, avuç içine yeterli miktarda sıvı sabun alınmalı, en az 30 saniye süre ile avuç içleri, el iç ve dış yüzeyleri, parmak araları ve parmak uçları ile el bileği yıkanmalı ve iyice durulanmalı, sonrasında kurulanmalıdır. El yıkama sırasında özellikle başparmak, parmak araları, parmak uçları ve el bileği gözden kaçan alanlar olduğundan yıkama sırasında buralar özenle temizlenmelidir. Kurulamak için kullanılan kumaş havlular mümkünse kişiye özel olmalı, çok sayıda kişinin kullanacağı yerlerde tek kullanımlık kağıt havlular tercih edilmelidir.

Tüm bunlar basit gibi görünen fakat başkalarından bize, bizden başkalarına mikrobik hastalıkların geçişini engelleyebilen önemli ayrıntılardır. Hayatımızın doğal akışı içinde pek çok yerle temas ettirdiğimiz ellerimizi farkında olmadan yüzümüze, gözümüze ve en önemlisi ağzımıza dokundurabilir, ellerimize bulaşmış olan mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar ve parazit) bizlerde hastalık oluşturmasına sebep olabiliriz. Bu nedenle kirlenmesini engelleyemediğimiz ellerimizi etkin bir şekilde yıkamalı ve kirli ellerimizle sevdiklerimize dokunmadan önce bir kere daha düşünmeliyiz" diye konuştu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
eller, saçıyor, tehlike, yıkanmayan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bu Firefox tehlike saçıyor! Slipknot Arama Motorları Haberleri 0 09 Ağustos 2010 16:38
Plastik biberonlar tehlike saçıyor Dilara Aile Evlilik ve Çocuklar 0 29 Temmuz 2010 16:28
Google Wave tehlike saçıyor! Dilara Arama Motorları Haberleri 0 06 Ekim 2009 16:59
Pop-up pencereleri tehlike saçıyor Dilara Güvenlik Açıkları 3 24 Ekim 2008 16:23