IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Şubat 2012, 15:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hormonlu ürünlerde risk giderek azalıyor





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hormonlu ürünlerde risk giderek azalıyor

Uzmanlar, ilaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates, salatalık, biber, patlıcan gibi yazlıksebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riskinin giderek azaldığını belirtiyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, ilaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates, salatalık, biber, patlıcan gibi yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riskinin giderek azaldığını söyledi.
Gezgin, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tarımsal faaliyetlerini Avrupa Birliği kriterlerine uydurmak için başlatılan girişimlerin hayata geçirilmesinde önemli mesafe alındığını belirtti.

Çiftçilere, bitkilerde kullandıkları ilaçları, ziraat mühendisleri tarafından yazılacak reçeteyle alma zorunluluğunun getirilmesinin, sağlıklı bitki yetiştiriciliği için önemli bir adım olduğunu dile getiren Gezgin, böylece belli standardın altında ilaç kullanımının önlenmeye başlandığını vurguladı.
İhracata yönelik sebze ve meyve üretiminin teşvik edilmesi nedeniyle, ürünlerin üretimden tüketim aşamasına kadar sıkı şekilde denetlenmeye başladığını ifade eden Gezgin, “İhracatçı firmalar, Tarım İl Müdürlükleri ve üretici birlikleri, artık hallerde satılan ürünlerde ilaç kalıntısı ya da hormon olup olmadığını pek çok yerde sıkı bir şekilde denetliyor” dedi.

Yapılan bu denetimlerin ürününü değerinde satmak isteyen çiftçinin de giderek daha fazla bilinçlenmesini sağladığını vurgulayan Gezgin, şunları kaydetti:
“İlaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates, salatalık, biber, patlıcan gibi yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riski giderek azalıyor. Artık, güvenilir yerlerde satılan, nerede ve kim tarafından üretildiği belli olan yazlık sebzeleri güvenle tüketebiliriz. Çünkü yeni yeni, bazı firmalar ürünle ilgili üretim bilgilerini ambalajların üzerine yazmaktadır.

Eskiden kışın aldığımız domateslerin çoğunda çekirdek bulunmazdı. Bu kış yediğimiz domateslerin büyük bölümünde artık çekirdek var. Bu durum artık çiftçilerimizin bilinçli tarım yaptığını, hormon ve ilaç kullanımını kurallara uygun şekilde yaptığını gösteriyor. Bu kış yediğimiz çekirdekli domatesler, artık insana zarar verecek şekilde hormon kullanılmadığını gösteren basit ama önemli bir göstergedir.”

Gezgin, kışın bitki yetiştirilen ortamda yeterli güneş ışığı yoksa bitkinin verilen azot gübresini bünyesinde nitrat iyonu şeklinde biriktirdiğini belirterek, insan sağlığını olumsuz etkileyen bu durumun da önlenmesi için çiftçilerin özellikle kış aylarında yetiştirilen bitkiye gerektiği kadar azot gübresi vermesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
azalıyor, giderek, hormonlu, risk, ürünlerde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sosyetenin esrarı hormonlu çıktı N999 Haber Arşivi 0 08 Ocak 2012 12:21