IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Şubat 2012, 10:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sahte Açlığa Sağlıklı Çözümler




Durdurulamayan yeme isteği, sürekli açık olan iştah, yemekten kalktıktan sonra bile bir şeyler atıştırmak, tatlıya hayır diyememek tanıdık geliyor mu?

Kaliteli beslenme, vücudun ihtiyaçlarını karşılamak dışında duyuların tatmini olarak da doyurulmayı bekler. Bizler yediklerimizden aldığımız hazza odaklandıkça giderek artan sahte açlıklar yaratıyor, kilo alıyoruz. Bu kısır döngünün büyük suçlularından biri de şekerdir. Tatlı krizlerini azaltan, sağlıklı beslenmeye giden doğru adımlar şöyledir:

Mutfağınızdaki boş kalorileri avlayın.
Şeker sadece tatlı gıdalarla değil, sayısız işlenmiş besinde vardır. Öncelikle mutfağınızda ne kadar kalori yükü varsa uzaklaştırın. Abur cuburlar, hamur işleri, beyaz ekmek, soslar ve şekerlemelere yer yok.

Beslenmenizde sağlıklı karbonhidratlara yer açın.
Tüm hamur işlerini tam tahıl gruplarından tercih edin. Atıştırmalık olarak kuru meyveler, kuru yemişler, ev yapımı tam tahıllı kekler, beyaz pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, integral makarna tercih edin.

Kontrollü yemek için öğün saatlerinizi planlayın.
Doğru kaynaklardan, kontrollü saatlerde beslenin böylece kıtlık sendromuna girmeyen vücut, enerji eksiğini hızla yerine koyma telaşına girmeyeceği için iştahınızı kontrolde tutar.

Gerçek yemek yiyin, vücudu doğru gıdalarla besleyin.
Vücut kendine iyi gelen gıdaları yakar, gereksinimlerini karşıladığı için yüksek kalori alsanız bile depolamaz. Örneğin acıktığında bir paket bisküvi yerine fındık yiyen biri daha fazla kalori almasına rağmen kendini daha enerjik ve mutlu hisseder. Bisküviyi ise yerken mutlu olur sonrasından tekrar aç ve yorgun hissedersiniz.

Lif alımınızı artırın.
Lif, hastalıkları önlemeye, iştah ve kilo kontrolü sağlamaya, bağırsak hareketlerini hızlandırmaya yarar. Posasız, işlenmiş gıdalar yendiğinde beyin iştah şalteri açık kalır.

Su tüketimini artırın. Hedefiniz iki litre.
Su, pek çok yaşamsal fonksiyon için elzem, depolanamayan düzenli tüketilecek, kalorisiz besin maddesidir. Eksikliği iştahı artırır. Çoğu zaman susuzluk ve açlık sinyalleri de karışır. Barsak çalışmaz metabolizma yavaşlarsa, daha çok yer ve kilo alırsınız. Canınız tatlı çektiğinde 1 bardak su içerek iştah üzerindeki yatıştırıcı gücünü test etmelisiniz.

İştah kontrolü sağlayan bitki çaylarından faydalanın.
Suyun, şifalı gücüne ilave bitkilerin sakinleştirici, dolaşımı hızlandırıcı, tatlıya olan isteği azaltan gücünden yararlanın. Özellikle yemek aralarında çubuk tarçın, karanfil, elma dilimleri ile demlenmiş yeşil çay tercih edin.

Kan şekerini dengeleyen, açlık bastıran gıdalara beslenmenizde yer verin.
Tarçın, baklagiller, yulaf ezmesi, balık, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, fındık, ceviz, elma sirkesi ve kuru erik kan şekerini dengeleyen gıdalardan başı çekenlerdir. Bu besinlerden gelen şeker kanda yavaş yükselerek iştah kontrolü sağlar.

Spor yapın. Her güne 20 dakika yürüyüşle başlayın.
Kan şekeri dengesini sağlayan insülinin daha kontrollü salgılanmasını sağlayan fiziksel aktivite düzenli olarak yapıldığında iştah kontrolü sağlanır, tatlıya karşı istek azalır.

Günde beş saatten az,
dokuz saatten fazla uyumayın.
Yorgunluk canınızı tatlı çektirir ki vücut enerji alsın bunu önlemek adına kaliteli ve yeterli uyumaya özen gösterin. Kan şekeri dengesi için ideal uyku yedi saattir.

Aç kalmayın.
Kilo alınca ilk iş kendimizi aç bırakmaya başlar hata ederiz. Önemli soru “yanlış şeyler mi yiyorum?” olmalı.

Yapay tatlandırıcılardan da uzak durun.
Tatlıdan uzaklaşmak istiyorsanız şeker isteğini uyaran tatlandırıcıları da almayın. Tat alma duyusu iki haftada değişir, şeker eşiğiniz düşecek daha doğal (kuru veya taze meyveler gibi) tatlardan tatmin olacaksınız. Şekeri kesmek bağımlılıktan kurtulmaktır, sabırlı olun.

Mısır ve ürünlerinden de yemeyin.
Şekerli ürünlerin çoğunda mısır şurubu vardır, şekerle vedalaşırken mısır şurubundan da uzaklaşmalısınız.

Tuzu da kesin.
Tuz şeker iki zıt kutuptur, birbirini çeker. Tuzlu yedikten sonra canınızın tatlı çekmesinin nedeni de budur. Şekeri kesmek için tuzu da bırakın. Kafeinli içeceklerden de uzak durun.

Yemek sonrası dişlerinizi fırçalayın.
Çoğu kişi yemeğin bittiğini anlamak için tatlıyla sonlandırmak ister. Oysa yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalayıp su içerseniz bu tepkiyi de önlemiş olursunuz.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çözümler, sahte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sağlıklı Çocuklar Sağlıklı Gelecek System Sağlık Köşesi 0 29 Ekim 2011 12:09
BM’den açlığa karşı akıl almaz öneri ; Böcek Yiyin Aze Haber Arşivi 2 04 Ağustos 2010 13:14
Sağlıklı Kolestrol Seviyesi ve Sağlıklı Bir Kalp İçin... VaLerKa Sağlık Köşesi 0 05 Aralık 2007 23:49
Sağlıklı toplum sağlıklı çocuktan geçiyor ad3m Sağlık Köşesi 0 11 Eylül 2006 19:53